• Europese grondwet

  Terecht heeft de Franse bevolking de Europese Grondwet weggestemd. En essentieel was het dat dit door een referendum gebeurde. Normaal gezien zal dit morgen in Nederland ook het geval zijn.Wat is er nu zo essentieel aan dat referendum? Als dat er niet geweest was, zou de Europese Grondwet in het Franse parlement met ongeveer 80% zou zijn goedgekeurd. In ons land was er geen referendum en duwden alle partijen, behalve het Vlaams Belang op de groene stemknop bij de ratificatie van dit verdrag. In interviewtjes achteraf bleek dat de parlementsleden amper wisten wat er in die grondwet stond. Is het dan niet beter van de bevolking te laten beslissen?In elk geval is het goed dat het verdrag van de Europese grondwet is weggestemd in Frankrijk (en morgen waarschijnlijk ook in Nederland). Dit zal ze daar eens ernstig doen nadenken over hoe het verder moet. En hopelijk betekent dit dat de toetreding van Turkije tot de unie lang niet meer zo evident is als enkele maanden geleden.

 • Beke en de voeten van de Gentenaars

  Wat een zever, zeg. Het doet me denken aan een infantiel spelprogramma dat vroeger op de Nederlandse TV was: "Doet ie het of doet ie het niet?" Inderdaad, ik heb het over zijne heiligheid Frank Beke. Nadat hij al van in het begin van de legislatuur had aangekondigd om er mee op te houden, liet hij in de VUM-kranten uitlekken dat hij er toch aan dacht om nog eens de SP.a-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. En nu laat hij, alweer in de VUM-kranten, uitlekken dat hij het toch niet zal doen, dit keer op doktersbevel.Maar hij geeft deze keer zelf geen commentaar. Het is zijn entourage die het verhaal doet. En dus is het niet eens zeker of hij al dan niet voor een derde termijn als burgemeester gaat. Weet je wat dit is? Dit is met de voeten van de Gentenaars spelen. Er een grap van maken. Ik ben van mening dat de Gentenaar in dergelijke zaken duidelijkheid en vooral eerlijkheid verdient vanwege de bestuurders van de stad. En was het niet de minister met de bolle buik die recent nog in de gemeenteraad zei dat Beke zo'n integer en eerlijk man was. Mon oeil. Is het nu zo moeilijk om te zeggen of je nog een rol zal spelen in de Gentse politiek? Is het nu zo moeilijk om je woord te houden? Het Vlaams Belang van zijn kant heeft er geen problemen mee om eerlijk naar de kiezer te stappen, hoor.Nog ergerlijker is dat de andere partijen, de VLD in het bijzonder, hun lijsttrekker bepalen naar het al dan niet opkomen van de heilige Beke. Hoe belachelijk is dat? Zijn zij dan zo onzeker? Dat belooft voor de campagne. I just can't wait.

 • Ratteeeeeuh

  Amai, ik denk dat ik gisteren toch een jaartje van mijn leven ben kwijtgespeeld. Finale van de Beker was spannend. Zeker in de tweede helft toen er door de vermoeidheid langs beide kanten steeds meer ruimte kwam. Op de 23ste minuut scoorde Snoeckx het eerste doelpunt voor Beerschot tegen Club Brugge. Maar slechts één doelpunt voor is niet echt veel. Dat bewijs werd geleverd toen Gert Verheyen (zijn vader was nochtans een Kielse rat) in de 54ste minuut het gevreesde tegendoelpunt er in prikte. Gelukkig scoorde een minuut later Beerschot opnieuw door Kris De Wree. Maar dan was het afzien. Bij elke kans van Brugge voel je je niet echt lekker worden en denk je dat de gelijkmaker in de lucht hangt. Die kwam er gelukkig niet. Goede opstelling en spelwijze door coach Brys trouwens. Het systeem van infiltrerende middenvelders werkt wel voor een ploeg als Beerschot. Na 26 jaar verhuist de beker eindelijk terug naar 't Kiel. En Beerschot hoeft geen voorronde te spelen voor de UEFA-beker. Ze mogen zo Europa in.
   
  Maar wat een sfeer gisteren. Brussel kleurde paarswit. De kleuren hingen zelfs aan de bovenste bol van 't Atomium. En gezongen dat er werd door de supporters. Het galmde door het ganse stadion. Die van Brugge werden er stil van. Gelukkig was er de Beerschot-aanhang om ze aan te manen tot ondersteuning van hun ploeg toen uit 18.000 kelen klonk: "Zingdiselieke".
   
  Die 18.000 paarswitten in het stadion, wat een schitterend zicht. Ik ga nu langer dan 25 jaar naar 't voetbal, maar zo'n sfeer heb ik zelden met een Antwerpse ploeg meegemaakt. Minpuntje was een klein opstootje voor het begin van de wedstrijd op de scheiding in het stadion tussen beide supportersclans. Maar het zag er op TV (heb de wedstrijd nog eens bekeken) erger uit dan het in werkelijkheid was. Maar daar waar enkelingen vaak de sfeer verpesten voor de échte supporters was daar nu geen sprake van. De 17.975 anderen maakten er een echt feest van. Er waren voor het overige geen opstootjes meer. Dit was echt een schoolvoorbeeld van wat voetbal moet zijn.
   
  Ik denk trouwens dat het voetbal, na enkele jaren van vandalisme en hooliganisme, eindelijk aan een remonte bezig is. Nog nooit heb ik zoveel jongeren en zelfs kleine kinderen naar een topmatch weten gaan. Het voetbal is terug en dat is maar goed ook. Er is geen mooiere sport.
   
   

 • Als ze maar iets kunnen schrijven

  In Gent is er intussen heel wat heisa ontstaan over het feit of zijne heiligheid Frank Beke nu de SP.a-lijst gaat trekken of niet en een derde termijn als burgemeester zal ambieert. (de SP.a moet daarvoor al zeker de grootste partij blijven, wat op zich al zeer twijfelachtig is) Geen enkele partij raakt er in Gent uit wie er nu lijsttrekker moet zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bij één partij is er heel wat minder discussie en speculatie, nl. bij het Vlaams Belang. Ook de kranten schrijven dat Francis Van den Eynde de favoriet is om lijsttrekker te worden. En daar heeft men blijkbaar wat problemen mee, want een krant merkt dit weekend fijntjes op dat men bij de partijtop niet opgetogen is over de prestaties van Van den Eynde omdat het Vlaams Belang in Gent niet op eenzelfde manier doorbreekt als in andere steden.
   
  Belachelijk. Bij het Vlaams Belang houdt men wel degelijk rekening met alle verschillende factoren die een verkiezing bepalen. Zo ook de specifieke lokale politieke situatie, de politieke geschiedenis van een stad, enz. Enfin, als men denkt dat er de nodige wrevel is in de partij, (of men wrevel wil creëeren, hebben ze het verkeerd voor. We zullen ze maar in die illusie laten, zeker?
   
  Ik kijk alleszins al uit naar onze uitslag in oktober 2006. Die zal zeker positief uitvallen. Ik ben niet ongerust, hoor.

 • Verstrepen is back

  Jurgen Verstrepen is weer helemaal terug. Nadat ze hem reeds twee keer met zijn programma Zwart of Wit uit de ether hadden gegooid, start hij zondag opnieuw. Dit keer met digitale radio op onze eigen Vlaams Belang-zender VB6015. Zondag tussen 11 en 13 uur sturen we vanuit een zenderpark in Duitsland 40.000 watt de lucht in met het prachtige programma van Jurgen. Sensationeel. De Groenen hebben al naar hun vriendjes in Duitsland gebeld om ons uit de ether te halen. Maar we zijn wettelijk met alles in orde.
   
  Het Vlaams Belang heeft zijn eigen zender. Nu nog maar één keer per week voor twee uur, maar op termijn zullen we een volwaardige zender worden. Zeven op zeven, 24 uur op 24 uur.
   
  Om rond ons een mediatiek cordon te leggen, zullen ze vroeger moeten opstaan.
   
  Super initiatief, Jurgen. Go for it!!!
   
   
  Wil je meer te weten komen over VB6015 surf dan naar www.vlaamsbelang.org of klik op het logo aan de linkerkant van deze blog aan.

 • Stand-up Comedian

  Geert Hoste en Raf Coppens hebben afgedaan. Als ze gisteren in de gemeenteraad van Gent waren geweest, hadden ze hun meerdere moeten erkennen in SPA-schepen Daniel Termont. Dat bazeke is schepen van onder andere economie en middenstand en het punt dat voorlag was een vestigingssubsidie voor handelszaken.

  In 't kort gaat het over het volgende: ook het stadsbestuur heeft vastgesteld dat heel wat gewone handelszaken uit de probleemwijken van Gent wegtrekken. Die handelspanden blijven dan ofwel leeg ofwel worden het pitta-zaken, telefoonwinkels, vzw's (weet je wel, een soort café's voor allochtonen waar volgens de politie het vermoeden over bestaat dat er vaak drugs worden gedeald),... En dat wil het stadsbestuur nu tegengaan met een vestigingssubsidie.

  Toen ik opmerkte dat dit onvoldoende was om wijken te doen heropleven, was dat niet naar de zin van de schepen en de traditionele partijen. Ik stelde dat de concentratie aan het soort zaken dat we vaak in probleem- en gettowijken vinden, niet zou afnemen en dat dit ook geen autochtonen zou motiveren om terug in die wijken een zaak op te bouwen, laat staan er te gaan wonen. Ik sprak me uit voor een alomvattend plan van heroplevingzones naar het Franse voorbeeld van de "Zones Franches". Dit houdt in dat de stad (in samenwerking met de hogere overheid) zorgt voor een beter lokaal economisch klimaat (door bv. vrijstelling van bepaalde belastingen te geven aan zaken die zich engageren om er zich minstens vijf jaar te vestigen). Tevens moet er gezorgd worden voor een aangenaam woonklimaat, voor voldoende Vlaamse indentiteit zodat de autochtonen zich niet langer vreemd zouden voelen in hun eigen wijk. En tot slot is het zorgen voor voldoende veiligheid primordiaal. Want wie wil er nu een zaak beginnen waar het onveilig is.

  De schepen antwoordde bij gebrek aan argumenten als een volleerd komiek. Termont stelde dat het Vlaams Belang tegen die subsidie was omdat het ons stemmen zou kosten. Hij vond dat het stadsbestuur zeer goed bezig was en dat voor zenuwachtigheid bij ons zorgde, want wij zouden enkel maar willen dat het met Gent en de Gentenaars slecht gaat. Hij voorspelde zelfs dat we volgende keer niet meer met zoveel in de gemeenteraad zouden zitten. Meer zelfs, dat we zouden verdwijnen. Hilarisch.

  Ik zal hem alvast de toezegging doen, wij van het Vlaams Belang gaan de uitdaging aan. Ik zal er alleszins mijn uiterste best voor doen dat we met wat meer volk in januari 2007 in de raadszaal zullen zitten. Naar mijn mening zou Gent er zelfs niet slecht bij varen moesten we eens met de schepen van plaats wisselen. (Hoewel, ik persoonlijk niet. Mijn accent zou te veel afsteken tegen de andere leden van het college ;-) )

  Tot slot nog een tip voor mijn collega van de CD&V, Mathieu "Presley" Dierckx, die ook nog even zijn vijf eurocent aan mening in het debat wenste te gooien (alhoewel hij tot nader order tot de oppositie behoort): Waarde vriend, ge vergist u van vijand. • Der Führer

  Leuk nieuwsbericht vandaag vanuit de VLD. Hun voorzitter, Bart Somers, heeft sinds vandaag "bijzondere volmachten" van zijn partijbestuur gekregen. Bijzondere volmachten om autonoom te kunnen beslissen om leden, dus ook parlementsleden, uit de partij te gooien.
   
  Dit heeft natuurlijk alles te maken met de aanhoudende ruzies in het blauwe fabriekje. Zullen de woorden van Hugo Coveliers dan toch profetisch zijn geweest toen die zei dat Jean-Marie Dedecker de volgende zou zijn die uit de VLD zou vliegen?
   
  Maar dit ter zijde. Het is toch opmerkelijk dat de zelfbenoemde meest democratische partij, de VLD, het recht geeft aan haar voorzitter om zonder enige inspraak leden te kunnen uitsluiten. Hij kan als een Führer beslissen wie hij nog aan zijn zijde duldt. Die andere Führer heeft zo ooit zijn ganse partijtop gedecimeerd. Maar dat gebeurde in zijn politiek testament dat eind april 1945 werd geschreven toen er een einde aan zijn regime kwam.
   
  Zou dit soms betekenen dat Somers en de VLD ook toe zijn aan een politiek testament? Laten we het hopen.

 • Mama Mia

  Ondanks het feit dat ik niet echt een musicalliefhebber ben, heb ik toch een prachtig spektakel mogen aanschouwen. Gisteren ben ik immers met twee goei vrienden naar Mama Mia gaan kijken. Je weet wel, dat is een musical die volledig opgebouwd werd rond de succesnummers van Abba. Het is een geniaal concept. De twee Abba-mannen hebben gewoon doorheen hun nummers een verhaal - best wel goed en grappig verhaal trouwens - geweven.
   
  Wel zijn het de nummers zelf die de musical zo sterk maken. De herkenbaarheid, weet je wel. Want wie de nummers van Abba niet kent, leefde in de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw, duidelijk niet op de planeet aarde. Maar de finesses doorheen en de timing van de nummers zijn gewoon perfect.
   
  Volgende stap is de CD van de musical gaan halen bij de platenboer. 't Was echt de moeite waard. Een aanrader. Mama Mia speelt nog tot de helft van deze week in Vorst Nationaal en daarna trekken ze verder Europa door. Heimwee naar Abba? Ga zeker de musical zien.
   
  www.mamma-mia.com
   
   

 • Weekdieren

  Politieke weekdieren, dat zijn het. Een grote mond opzetten en dan als het misloopt de partijtucht volgen. Inderdaad, ik heb het over de Vlaamse Parlementsleden van de meerderheid die vandaag allen hun vertrouwen hebben geschonken aan de regering van Yves Leterme ondanks de mislukking van de splitsing van BHV.
   
  Ten eerste waren er al enkele strategische afwezigen. Jean-Marie Dedecker bv. Die doet dat meer. Als die van zijn partij voor iets moet stemmen dat hem niet zint, verdwijnt hij gewoon. Hij heeft dat in de senaat ook al geflikt. Beetje raar voor een sportman. Zou hij in het verleden ook veel forfaits hebben gegeven als zijn tegenstander hem niet aanstond? Ook Johan "Und wir fahren gegen Engeland" Sauwens was er niet. Die durft ook al niet tegen de BHV-leugenaars stemmen.
   
  En dan de grootste weekdieren. Diegenen die de regering steunen ondanks het debacle. Diegenen die in het recente verleden over BHV heel wat boude uitspraken deden. Eric "ik durf niet meer buitenkomen als BHV niet gesplist wordt" Van Rompuy drukte op de groene stemknop, samen met zijn collega Luc "de regering zit met een ernstig probleem als BHV niet gesplitst wordt" Van den Brande. Ook Mark "deze regering krijgt mijn vertrouwen niet meer" Demesmaeker" drukte, na wat druk van Bart "Bourgeois moet zijn kabinet houden" De Wever, dan toch maar op de groene vertrouwensknop.
   
  Vaak denk ik terug aan de memoires van Leo Tindemans. Een prachtig boek, vooral het stuk waaruit bleek dat vroeger parlementsleden wel een mening hadden, toen die knapen wel een overtuiging bleken te hebben. Of toch min of meer. Dat had in deze zaak misschien het verschil kunnen maken. Die haalden zonder verpinken in die tijd al eens en regering onderuit. Nu bepaalt de regering het stemgedrag bij de meerderheid in het Parlement volledig. Er is geen parlement meer.

 • Komaan Ratten!

  Eindelijk. Ik heb mijn kaarten om volgende zaterdag naar de bekerfinale Club Brugge - Germinal Beerschot te gaan. Hoewel, ik zeg nog altijd gewoon Beerschot. Ik ben immers als kind te veel op 't Kiel naar de voetbal gaan kijken om dat af te leren. Nu ben ik eens nieuwsgierig wat ze tegen die kersverse landskampioen gaan doen. Ze starten de wedstrijd natuurlijk als underdog. Net zoals in 1979 trouwens. Toen won Beerschot van het succesvolle Brugge van Lambert, Jensen, Cools en co.
   
  Het was toen Manu Sanon die op rechts een beetje dolde met de Brugse verdediging en dan Conincx liet scoren. Wel, vermits die gasten niet meer sjotten, zal het zaterdag Cruz moeten zijn die dolt met Simons en co en Cavens laat scoren. Laat het ons hopen.
   
  Alhoewel, een van mijn compagnons is Wim Van Dijck en als het verschil de hele match zo klein blijft, sterft die duizend doden. Dus mogen Cruz, Monteyne, Messoudi, Van Dooren en alle anderen ook een goaltje maken. Al was 't maar voor de gezondheid van mijne kameraad.
   
  Wil je nog eens terug in de tijd? http://germinal-beerschot.skynetblogs.be

 • Ze dronken een glas...

  De Vlaamse regering dronk vandaag een glas, piste een plas en bleef vooral waar ze reeds geëindigd was. Dat was de indruk die ik vandaag had bij het aanhoren van de regeerverklaring van Leterme naar aanleiding van de crisis binnen de Vlaamse Regering. Moest voor zo'n scheet in een fles het Vlaams Parlement voor een week gesloten worden? Triest, intriest. In de verklaring van de minister-president heb ik in de eerste plaats dingen gehoord die reeds lang wettelijk verworven waren en de zaken die dat niet zijn, wel,... daar gaan ze nu eens werk van maken, sè. Komaan hé zeg, wie geloof dat nu nog? Een krachtig signaal van de Vlaamse regering? Mon oeuil. De lijdzaamheid bij de traditionele Vlaamse partijen is ongelofelijk. Het begint op masochisme te lijken.
   
  Spreek nu toch eens taal die de Franstaligen verstaan. Ze lachen ons vierkant uit (je moet er de Franstalige kranten maar eens op naslaan) en onze reactie is beneden alles. Weet je wat de Vlaamse regering had kunnen beslissen? Awel, Vlaanderen subsidieert het Franstalig onderwijs in de Vlaamse Rand niet langer. Of de Vlaamse overheid past de faciliteiten niet langer toe. Laat die Franstaligen dan maar eens naar de Raad van State stappen. Elk op zijn beurt is niets te veel. Of er worden geen samenwerkingsverbanden meer afgesloten met de andere gemeenschappen (op jaarbasis zijn dat er wel wat). Dat zou tenminste zijn aangekomen. Dat zouden die Franstaligen verstaan.
   
  En dan het debat of wat ervoor moest doorgaan. Waar zaten de Vlamingen Van Rompuy en Van den Brande? Hard roepen op voorhand, maar als het echt heet wordt de staart intrekken. En dan die Gennez, de gibbertrien van de SP.a, van haar stemgeluid alleen al word je stapelgek, staat daar wat onnozel te lachen met een terechte opmerking van Francis Vermeiren van de VLD, en kapt voor de rest op het Vlaams Belang. Ook zo met "superflamingant" De Wever van de N-VA. Volgens hem maakt enkel het Vlaams Belang de politiek belachelijk. Jongen toch, in uwe KVHV-tijd heb ik u toch anders gekend. Alhoewel, een bordeaux klak, blijft een bordeaux klak.
   
  Ik kijk al uit naar de verkiezingsuitslag van het Vlaams Belang in de Rand. Als ik kijk naar deze komedie kan die niet slecht zijn.
   
   

 • Ja, Jurgen. Ik ook

  Dit is mijn eerste berichtje op mijn kersverse blog. Uitleg over de titel krijg je later nog wel. Er is op dit moment nog wel wat werk aan, maar dat is ook voor later. Eerst wil ik aan een van mijn bazen, maar evenzeer medestichter van de 'orde van den open haard' (ook weer een verhaal voor later), Jurgen Verstrepen, zeggen: "Ja Jurgen, ik ook." Het regent de laatste tijd blogs in de partij. En het was Jurgen die aan de basis lag van deze blog. Ik hoor het hem nog zeggen: "Maar Wienen, ge gaat toch gene peperdure site laten ontwerpen, zeker? Maak toch gewoon een blog." Bij deze is het dus zover. Al zal mijn blog waarschijnlijk iets minder succes hebben dan die van Jurgen, ik zal toch mijn best doen om op zeer regelmatige tijdstippen een en ander te posten. Hopelijk vinden de bezoekers het wat geestig. Zo niet, blijf dan maar weg. Eén zaak zal wel gelijklopend zijn met de blog van Jurgen Verstrepen. Naar politiek-correcte meningen zal het hier heel ver zoeken zijn.