• Portus Ganda

  Het zou een vaste rubriek op deze blog kunnen zijn: het "succes" van de grote projecten van het Gentse stadsbestuur.
   
  Portus Ganda was er ook zo eentje. De jachthaven in de stad. Hiervoor had het socialistisch-liberale stadsbestuur ettelijke miljoenen over. Probleem dat zich nu evenwel stelt, is dat er geen bootjes aanleggen. Pijnlijk is zoiets. Zou er met die miljoenen iets kunnen gedaan zijn in de Arteveldestad waar de Gentenaar wel iets aan heeft?
   
   

 • Brussel Vlaams

  Vandaag heeft minister-president Van Cauwenberghe van de Waalse regering zijn herstelplan voor Wallonië voorgesteld. Het zogenaamde Marshallplan waarover Di Rupo sprak. Het meest opmerkelijke feit is dat ze honderd keer beklemtonen dat ze hiervoor geen geld uit Vlaanderen nodig hebben. Ten eerste zou dat maar erg zijn omdat ze al meer dan 10 miljard euro uit Vlaanderen in hun zak steken (5 miljard volgens de KBC-studie). Ten tweede als ze dat zo beklemtonen is er meestal stront aan de knikker. Het zal waarschijnlijk dus maar een kwestie van tijd zijn dat we vernemen dat er vanuit de federale regering weer wat nieuwe geldstromen naar Wallonië vertrekken.
   
  Ook zal het Waals gewest de banden met het Brussels gewest versterken. Dat is al jaren bezig: de beruchte as Bruxelles-Wallonie. Ze beschouwen Brussel als een deel van Wallonië. Maar Brussel ligt volledig binnen Vlaanderen en is onze hoofdstad. En het moet onze betrachting zijn om van deze stad, net zoals het vroeger was, opnieuw een Vlaamse stad te maken. Het moet onze ambitie zijn om de Franstalige Brusselaars er van te overtuigen "de redevenir Flamand". Niets meer niets minder. Het gros van hen heeft tenslotte Vlaamse roots.
   
  Aan Van Cauwenberghe (een Vlaamse naam, niet?) kan ik enkel maar zeggen: veel succes in het belang van uw eigen mensen, maar BRUSSEL VLAAMS.

 • Il Divo

  Van 't weekend een prachtige CD gekocht. Il Divo van de groep Il Divo. Het zijn een stel mannelijke operastemmen die een prachtige CD bij elkaar gezongen hebben. Geen aria's maar een iets moderner genre en toch klassiek genoeg om duidelijk te horen dat het om getrainde stemmen gaat. Prachtig gewoon.
   
  Het tweede nummer op de CD is gewoon fantastisch: Mama. Een ode aan moeders die ervoor zorgen dat hun kinderen alle kansen krijgen om iets van hun leven te maken. En de kinderen die zich dan afvragen of ze de verwachtingen van hun moeder wel hebben ingelost en vergiffenis vragen voor alle ontgoochelingen die ze hun mama hebben aangedaan. Wondermooi.
   
  Kortom een serieuze aanrader voor al wie een brede muzieksmaak heeft.
   
  http://www.ildivo.com/

 • Hypocriet

  En? Vandaag Vlaams Minister Geert Bourgeois van de N-VA gezien in het nieuwsverslag over de IJzerbedevaart? Ge moet maar durven. Hij ging vanachter zitten want de IJzerbedevaart is te slap. (Dat zeggen wij al jaren). Hij verkondigde de stelling dat het allemaal wat radicaler moet in het het VTM-nieuws.
   
  Je moet maar durven. Die knaap is echt voor niets verlegen. Waar was hij toen het BHV-dossier vakkundig werd gekelderd? Ik heb hem niet gehoord, hoor. Zelfs na het debacle is hij maar netjes in de Vlaamse Regering blijven zitten als was zijn kont aan zijn zetel vastgeplakt. Daarmee bewijst hij dat hij nog echt een VU-er is. (De VU dan van de laatste jaren en niet die van de beginjaren.) De postjes en het smeer zijn belangrijker dan de ideeën en de overtuiging.
   
  http://www.vrtnieuws.net/nieuwsnet_master/default/nieuws/overzicht/050828ijzerbedevaart/index.html?video_1
   
  http://www.vtm.be/nieuws/index_bekijkonline.htm

 • Dewael-Op De Beeck

  De heisa die er ontstaan is over de relatie tussen Minister Patrick Dewael en VRT-journaliste Greet Op De Beeck is de moeite. De zelfbenoemde kwaliteitskrant De Morgen is boos, want je mag het privé-leven van politici niet in de media gooien. Eigenaardig toch dat ze daar niet aan gedacht hebben toen ze de pijnlijke echtscheiding van Rob Verreycken op hun voorpagina gooiden. Blijkbaar gelden er voor Vlaams Belangers andere maatstaven bij de linkse krant.

   

  Ook ik ben geen voorstander om zoiets uitgebreid in de media te brengen, maar er is wel iets meer aan de hand met de relatie Dewael-Op De Beeck. De ene is een “topminister” de ander is een POLITIEKE journaliste bij de openbare omroep. Mooie Greet heeft nog niet zo lang geleden minister Dewael geïnterviewd en een redelijk lovend verslag over zijn beleid gemaakt. Was dat toen al belangenvermenging? Ik wil er me niet over uitspreken, maar het is toch allemaal eigenaardig en men kan zich vragen stellen over deontologie. Dus in deze was het misschien niet slecht dat het in de openbaarheid kwam. Het heeft de leiding van de VRT toch maar aangezet om met meer spoed een “oplossing” voor Mevrouw Op De Beeck te vinden zodat ze geen politieke verslaggeving meer doet. De “verwevenheid” tussen de politiek en media was in dit geval een beetje te groot.

   

  Over die verwevenheid erger ik me wel vaker. We zijn niet echt een land van sensatiejournalistiek, maar de journalisten – die toch een objectief verslag moeten brengen – staan over het algemeen zeer dicht bij de politici. Er zijn de intieme etentjes tussen de persmuskieten en de politiekers, de scheld- en dreigtelefoons van sommige ministers aan het adres van journalisten, de logeconnecties, .. Sommige journalisten zijn zelfs vriend aan huis bij toppolitici,  ze schrijven boeken voor ministers en ga zo maar door. Geef mij dan maar het Nederlandse voorbeeld. Daar is er meer afstand. Daar genieten journalisten niet van knusse etentjes met politici. Daar haalt een politicus het niet in zijn hoofd om een journalist op te bellen en hem te “suggereren” wat hij of zij moet schrijven.

   

  Voor het overige wens ik Patrick en Greet veel geluk toe. Het is zelfs bewonderenswaardig dat een man van vijftig een uitermate knappe en jonge dertiger aan de haak kan slaan.

   

  Oei, dat was een macho-opmerking zeker? Het spijt me. ;-)


 • 105 jaar Nietzsche

  Over rouwdag gesproken. Vandaag is het 105 jaar geleden dat Friedrich Nietzsche kwam te overlijden. Nietzsche is een man waarmee ik het in heel wat van zijn schrijfsels roerend eens en roerend oneens ben.

   

  Mijn lievelingscitaat is van de man is nog steeds: “Weet zolang u schouderklopjes krijgt, u niet uw eigen pad bewandelt, maar dat van een ander”. 

   

  Met veel plezier herdenk ik vandaag één van de grootste filosofen uit onze geschiedenis.
 • Verjaardag Willem I

  Morgen is het de verjaardag van onze goede koning Willem I. In dit kader werden wat feestelijkheden georganiseerd in Brussel in het jaar 1830. Onder andere werd er in de Muntschouwburg, vandaag 175 jaar geleden, de opera van Obert, de stomme van Portici opgevoerd. Sommige onverlaten, om maar niet crapuul te zeggen, vonden dit het uitgelezen moment om mensen te gaan aanranden, huizen te gaan plunderen, huizen in brand te gaan steken, kortom om wat smerige daden te gaan verrichten.

   

  U kent het vervolg van het verhaal. Door Franse geheimagenten werden de onruststokers nog wat aangemoedigd. In de dagen die daarop volgden hebben ze dan nog wat steun gekregen van wat dronkaards uit Luik om de revolutie uit te roepen en te pleiten voor de onafhankelijkheid van België. Resultaat: de stichting van de Belgische staat. (met hulp van de internationale gemeenschap die uiteraard enkel vanuit eigenbelang redeneerde.)

   

  Wij als Vlamingen weten wat die Belgische staat betekent. In de eerste jaren kenden we de onderdrukking van de meerderheid in dit land, nl. de Vlamingen. ( La Belgique sera latine ou elle sera pas) En als we eerlijk is die onderdrukking in de loop der jaren omgekeerd in een regelrechte diefstal. De PS steelt jaarlijks meer dan 5 miljard euro (volgens de KBC-cijfers, niet die van het Vlaams Belang) van Vlaanderen.

   

  Aan u de keuze of die opstand van crapuul en zatlappen wel een feest waard is. Ik vier nog steeds liever de verjaardag van onze goede koning Willem. Met andere woorden vandaag is een zwarte dag in onze geschiedenis. Een rouwdag. • Paniek

  Amaai, vandaag in De Gentenaar even de irritaties van Isabelle Declercq (CD&V) mogen vernemen. Ze is van mening dat de CD&V nu maar snel met een lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen op de proppen moet komen. Het duurt veel te lang naar haar goesting. Schouppe als lijsttrekker vindt ze een ongelukkige constructie. “Je neemt beter een lokale mandataris” aldus De Clercq. Zelf ambitie misschien, Isabelle? En het moet een sterke lijst zijn, want anders doet de prima donna van Drongen niet meer mee. Eveneens stelt Isabelle dat het een ramp zou zijn mocht de CD&V niet in de meerderheid zitten na 2006.

   

  Wel, ik heb bij het lezen van dat interviewtje enkele bedenkingen. Ten eerste is het duidelijk dat ze bij de Tjeeven met de handen in het haar zitten wat betreft de gemeenteraadsverkiezingen. Immers, de voormalige lijsttrekker Tony Van Parys is al twee keer stevig op de bek gegaan in een poging de paarse coalitie te breken. En dus is er bij de CD&V niet veel enthousiasme om Tony nog eens op te voeren. Maar een ander figuur met enig aanzien en bekendheid hebben ze bij de christen-democraten in Gent niet. Dus kijkt het nationaal bestuur van de CD&V buiten de stadsgrenzen om dit pijnlijk probleem op te lossen. Zo komt men dan bij Etienne Schouppe terecht. Maar die man heeft dan weer geen steun bij het lokale CD&V-bestuur. Blijft over,… De huidige fractieleider Mathieu Dierckx. Maar die man heeft dan weer het charisma van een openstaande koelkast, dus vreest men met hem als kopman de verkiezingen zeker niet te winnen. Tja, ze zijn er daar nog niet uit, maar ze gaan het stilaan toch moeten weten. De SP.A en VLD hebben de campagne intussen al ingezet.

   

  Twee, wat Isabelle denkt te bereiken met het dreigement niet meer op te komen als er geen sterke lijst is, weet ik niet zo goed. Een sterke lijst in Gent is immers zeer moeilijk. Als de bloedarmoede dermate acuut is dat men al buiten de stadsgrenzen op zoek moet gaan naar een lijsttrekker zal dat voor de andere plaatsen wel niet beter zijn, zeker? Dus blijft de optie over dat we afscheid zullen moeten nemen van de dame uit Drongen. De toekomstige schepen van Openbare werken zal er niet echt rouwig om zijn, denk ik.

   

  Drie, het is een ramp als de CD&V niet in de coalitie geraakt na 2006, dixit De Clercq. Wel, dan resten er twee mogelijkheden. Bereid je voor op een rampscenario, want als er één partij is die zich de afgelopen 5 jaar constant van vijand heeft vergist, is het de CD&V wel. Enkel schieten op de VLD en op een andere, niet nader te noemen, oppositiepartij is niet meteen de formule om sterk uit de verkiezingen te komen. De tweede mogelijkheid die er voor de CD&V overblijft, is op te roepen om voor Vlaams Belang te stemmen. Enkel wanneer er in Gent een monstercoalitie nodig is om het Vlaams Belang uit het college te houden, maakt de CD&V een kans om te mogen meespelen. En dan zullen ze nog moeten rekening houden met het feit dat er geen partij is die haar stoute schoenen aantrekt en met het Vlaams Belang in zee te gaat.

   

  Kortom vrienden van de CD&V, het ziet er niet echt goed uit.


 • Computers

  Walt Disney zaliger had het reeds voorspeld. Hij zei tegen zijn tekenaars: "ooit zullen machines jullie werk overnemen." Wel, het is zover. Vandaag las ik in de krant dat de laatste tekenafdeling bij de Disney Studios wordt gesloten. Vanaf nu worden alle animatiefilms met de computer gemaakt.
   
  Ik vind dat dingen om bij stil te staan. Creatieve mensen worden afgedankt en moeten plaatsmaken voor computers. En dat is niet enkel zo in de cartoonwereld, maar overal. Mensen die niet met een PC kunnen werken zijn analfabeten. Ze zijn van geen tel meer in onze maatschappij. Ook dit weekend heb ik dat kunnen vaststellen. Ik was met mijn kinderen en mijn lieve vriendin na de IJzerwake nog even een bezoek gaan brengen aan de IJzertoren (ik kan het niet laten). Ergens in het museum staat er daar een drukpers en een letterschuif. Ik heb dan aan mijn dochtertje verteld dat haar overgrootvader een letterzetter was, en toen viel mijn frank. Excuseer, mijn euro. Wat betekent een letterzetter nog in het tijdperk van DTP en Quark-express? Alles wordt nu met de computer gedaan. Voor alles zijn er programma's. Mijn vader zaliger bevrachtte schepen en rekende die op een stuk papier uit (winstmarges inbegrepen). Nu zijn daar programma's voor.
   
  Niemand kan nog zonder computer. Zal dit ooit ten koste gaan van de creativiteit van de mensen? Ik denk spijtig genoeg van wel en troost mij met de gedachte dat een menselijk brein nog steeds meer waard is dan de harde schijf van een computer. Het zijn tenslotte mensen die de programma's uitdenken. Het is nu enkel aan de mensen om hun brein zo veel ze kunnen te gebruiken en zich niet te veel te binden aan dat kusntmatige van een PC. We gebruiken onze capaciteiten al veel te weinig.

 • IJzerwake 2005

  Gisteren ben ik eens met de gasten tot op de IJzerwake geweest, ondanks het slechte weer. Het was verheugend dat heel wat mensen zich geen bal van 't weer aantrokken en toch naar de (slijkerige) weide aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck waren afgezakt. Ik kom graag op dergelijke manifestaties. Je hebt daar tal van leuke (en minder leuke, dat is nu eenmaal eigen aan de Vlaamse Beweging en aan politieke partijen) ontmoetingen met mensen uit je recent en minder recent bewegingsverleden. (intussen ook met kinderen aan hun hand).
   
  De boodschap op de IJzerwake 2005 was er één zoals we die graag horen: radicaal. Er is maar één weg en dat is de Vlaamse onafhankelijkheid. Die boodschap mag niet verwateren. Maar ik denk, en dat heeft mij al heel wat pittige discussies opgeleverd, dat er iets aan de vorm moet gedaan worden. Ik weet donders goed dat het bij de IJzerbedevaart ook eerst met de vormwijzigingen is begonnen, maar daar zat een geheime agenda achter. Hier moeten we openlijk kunnen discussiëren over hoe we deze manifestatie wervender kunnen maken. Wervender zodat we meer volk warm kunnen maken voor de boodschap (waaraan we niets veranderen) die daar gebracht wordt.
   
  Ik had zondag het gevoel dat ik steeds weer dezelfde mensen tegenkom, weinig nieuw volk. Daar moet eens over nagedacht worden. Voor het overige was ik weer heel blij dat ik geweest ben. Het blijft de belangrijkste Vlaams-nationale manifestatie. Toch de belangrijkste waar we ons thuis voelen.

 • Chantal Claeys

  Even terug van zee. Ik moet straks eventjes in Antwerpen zijn en heb dus even een tussenstop in Gent gemaakt. Gisteren heb ik, net als iedereen trouwens, het overlijden vernomen van Schepen Chantal Claeys.
   
  Met Chantal Claeys verdwijnt alleszins de mooiste stem in de Gentse gemeenteraad. Maar ze was meer dan dat. Net als zovele van onze tegenstanders had Chantal Claeys een rothekel aan het Vlaams Blok en later Vlaams Belang. Maar ze ging wel het debat met ons aan. En dat is enkel maar toe te juichen. Ik heb in deze legislatuur meermaals het genoegen gehad om de schepen wat vragen te stellen over vreemdelingencijfers. Ik herinner me nog zeer goed mijn interpellatie toen ik aantoonde dat de stadsvlucht in Gent enkel was teruggedrongen door de inwijking van vreemdelingen. Claeys antwoordde, zoals ze dat steeds deed, zeer correct op mijn vragen, maar kon het niet nalaten om te proberen me een lesje moraal te geven en alleszins ongezouten even te stellen wat ze wel van mijn tussenkomst dacht. Ik had dat graag. Ze liet tenminste haar mening duidelijk horen. Ook als ze door Vlaams Belangers werd ondervraagd. Goed voor het democratische debat, vond ik zo iets. Andere schepenen doen dat te weinig.
   
  Tevens wil ik de schepen loven voor haar onverdroten strijd tegen de schijn- en gedwongen huwelijken in de stad. Ze had het, in het belang van de zwakkeren in onze samenleving, bij het rechte eind.
   
  Ik wens alleszins de familie en vrienden van Chantal Claeys heel veel sterkte in deze moeilijke dagen.

 • Kindjes en zee

  Ben met mijn gasten een weekje naar de zee. Geen posts dus tot den 22ste augustus.  

 • Moederdag

  Gelukkig is er nog één plaats waar ze moederdag op de juiste dag vieren, nl. op 15 augustus, Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

   

  http://www.always-safe.com/avemaria.html

   

   

 • De tijdsnood van Termont

  Gisteren werd in het Staatsblad de lijst van gepubliceerd van de mandaten die politici bekleden in verenigingen en bedrijven. Dit kadert in de vermogensaangifte die voor dergelijke mandaathouders verplicht is. Bij de mandaten wordt er uiteraard een onderscheid gemaakt tussen bezoldigde en onbezoldigde mandaten.

   

  Voor de lol ben ik eens gaan kijken hoe het zit met onze Gentse politici. Vooral dan diegenen in het college van Gent. Om eerlijk te zijn, ik was verrast. Na het bekijken van de lijst vraag ik me af of Daniel Termont van de SP.a wel voldoende tijd heeft om eventueel (de socialisten moeten daarvoor eerst de verkiezingen winnen) Frank Beke op te volgen als burgemeester van de Arteveldestad. Daniel Termont vult immers maar liefst 29 mandaten in, waarvan 19 bezoldigde. Ik vraag me trouwens af of er wel intercommunales bestaan waarin de man niet zit. Termont wordt enkel maar geklopt door Christopheke Peeters van de VLD. Die heeft er 30 waarvan 21 bezoldigd. Maar Peeters heeft wel niet de ambitie om de volgende burgemeester van Gent te worden.

   

  Zulke bijverdiensten zijn voor de schepenen natuurlijk noodzakelijk om financieel te overleven. Schepen in de stad Gent kan maar ongeveer (zie gemeentewet http://www.binnenland.vlaanderen.be/regelgeving/wetgeving/gemeentewet/inhoud_gemeentewet.htm) 60.430 Euro per jaar verdienen.

   

  Burgemeester Frank Beke is nog een zuinige met 9 mandaten waarvan er 4 bezoldigd zijn. Maar mispak u daar niet aan. Het ene mandaat is het andere niet. Een lid van de raad van bestuur van het havenbedrijf krijgt hiervoor ongeveer 70 euro netto per zitting. Maar onze burgervader zit als bestuurder bij Dexia. Daar krijg je nu net iets meer. Een bestuurder krijgt daar een forfetaire vergoeding van 20.000 euro per jaar en een presentiegeld van 2.000 euro per vergadering. (zie http://www.dexia.com/docs/20040512_AG/VoletA_NL/8_23_corp_gover_NL.pdf)

   

  Kortom onze lokale politici klussen aardig bij. Behalve die van het Vlaams Belang. Enkel die mandaten waar ze ons niet kunnen buiten houden (stadsontwikkelingsbedrijf en havenbedrijf) worden door onze mensen ingevuld. In alle overige bedrijven en intercommunales willen ze liever geen pottekijkers. Wie trouwens ook geen pottekijkers wil zijn Lieven Decaluwe (Spirit) en Nadia Merchiers. Die hebben geen vermogensaangifte, nochtans wettelijk verplicht, ingediend.

   

  Ik wil anders het lijstje wel vervolledigen.

   

  Martine De Regge: 17 waarvan 8 bezoldigd, Marina Hoornaert: 12 waarvan 7 bezoldigd, Karin Temmerman 16 waarvan 9 bezoldigd, Rudy Coddens 19 waarvan 11 bezoldigd, Chantal Claeys: 27 waarvan 14 bezoldigd, Sas Van Rouveroij: 21 waarvan 6 bezoldigd, Geert Versnick 15 waarvan 6 bezoldigd. Wat die laatste betreft mogen we niet vergeten dat hij naast schepen ook nog eens Volksvertegenwoordiger is.

   

  Wie het allemaal eens wil nalezen kan gaan naar de site van het Staatsblad en daar het nummer van 12 augustus 2005 aanklikken deel 1. Veel leesplezier.

   

  http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/welcome.pl

   


 • Camerabewaking

  Een man die de overlast in zijn straat beu was, heeft een camera aan zijn gevel geplaatst zodat misdrijven zouden kunnen gefilmd worden. Geen slecht idee. Niet zo zeer om de beelden effectief te gebruiken, maar wel voor het psychologische effect. Immers, vandalen, dieven,... zullen natuurlijk minder geneigd zijn om voor de deur waar zo'n camera hangt hun misdrijven te plegen. Spijtig genoeg heeft de man de camera op last van de politie moeten verwijderen omdat de man de privacy van de mensen zou schenden.
   
  Ik wil nu geen pleidooi houden opdat alle Vlamingen zo'n camera aan hun gevel zouden hangen. Immers, er zijn nog altijd meer straten in Vlaanderen waar een dergelijke maatregel niet nodig is. Maar in overlastwijken in de grote Vlaamse steden kan een dergelijk initiatief wel soelaas bieden. Beter nog, waarom voorziet de stedelijke overheid in échte overlastwijken niet in camerabewaking. Dit zou het probleem van de schending van privacy kunnen oplossen vermits dan enkel de politie toegang zou hebben tot de beelden.
   
  En trouwens sommige mensen en vooral politici zijn soms wel een beetje raar. Op de jongste Gentse Feesten was er de grootste camerabewaking ooit vertoond in een Vlaamse stad. Maar in overlastwijken van die stad wordt er niet gezorgd voor permanente camerabewaking. Ik heb bij de Gentse Feesten-bezoekers nochtans niemand horen klagen over schending van privacy. Neen, iedereen was lovend over dit initiatief dat de veiligheid ten goede kwam. Ook in Leuven pakt men aan de Oude Markt uit met permanente camerabewaking om de overlast aan te pakken.
   
  Wat houdt de stadsbesturen van de grote Vlaamse steden dan tegen om - uiteraard enkel waar nodig en nuttig - een dergelijk initiatief op te starten?

 • Dom

  Amaai. Net de Dames (3 stuks) die Miss Reef geworden zijn gezien in het programma van Jan Leyers. God, wat een domme antwoorden dat die dames gaven. Ze zijn echt geselecteerd op hun kont. Waarschijnlijk denken ze dat als ze een puist op hun kont hebben dat ze een hersentumor hebben opgelopen.
   
  Kortom, mooi om naar te kijken, maar laat ze a.u.b. hun mond houden. Enfin kijk maar op deze site dan moet je ze alleszins niet aanhoren.
   
  http://www.planetreef.be/

 • Goed bestuur in Gent?

  Vandaag konden we in de krant lezen dat het Gentse stadsbestuur alweer een probleempje heeft met een van de prestigeprojectjes. De openlegging van de Nederschelde loopt alvast een jaar vertraging op. De lijst van probleemprojecten is dit jaar al de moeite: De problemen met de Handelsbeurssite, Ikea, het arteveldestadion,... Wat zal het volgende zijn?
   
  Wie zei er nu ook weer dat de meerderheid het in Gent zo goed deed?

 • Normvervaging

  't Was de mooiste hobby die ik ooit heb gehad. Tien jaar geleden was ik nog voetbalscheidsrechter. Ook mijn vader zaliger was dat geweest. Mens, wat deed ik dat graag. Ik was verre van een briljant voetballer, maar ik hield - en hou nog steeds - immens van de voetbalsport. Om dan toch maar wat hoger te geraken dan wat ik met voetballen kon bereiken werd ik arbiter. Ik kan tien blogs vullen met herinneringen en anekdotes.
   
  En vandaag moet ik lezen dat het voetbal kampt met een ernstig tekort aan scheidsrechters. Zeker in de jeugdreeksen, maar ook zelfs al bij de lagere afdelingen (provinciale). Die terugval is al jaren bezig. Toen ik mijn eerste wedstrijd in 4de provinciale floot, had ik twee officiële grensrechters. Nu worden in die reeksen de wedstrijden afgewerkt met enkel een scheidsrechter.
   
  Hoe komt het? De starters in de jeugdreeksen houden het niet vol. Vaak zijn dat jonge of minder jonge scheidsrechters die vol overtuiging hun bijdrage aan het voetbal willen leveren. Maar door de ouders worden ze uitgefloten, uitgescholden en zelfs bedreigd. Zo was er een jong meisje die het al na één wedstrijd bekeken hield.
   
  Tja, als scheidsrechter moet je sterk in je schoenen staan. Dus een tip aan de jonge en minder jonge scheidsrechters in de lagere en jeudreeksen: laat maar roepen het publiek. Jouw taak ligt op het veld. Jij moet die 22 spelers in de hand houden, begeleiden en leiden. En als het publiek of ouders van spelers je uitschelden, laat ze schelden. Jij bent beter. Zij kennen meestal geen kl... van de regels van dit prachtig spel.
   
  En dan heb ik nog een tip voor de clubleiders. Als ouders een scheidsrechter uitschelden, gooi ze dan uit je club. Hoe veel geld ze misschien als steun geven, hoe een prachtig voetballer hun zoon ook is,... Gooi ze er uit. Ze horen niet thuis in de voetbalsport. En ze zijn daarenboven nog slechte ouders ook. Wie leert er zijn kind nu schelden en gezag betwisten. Dergelijke ouders zijn gefrustreerde losers.

 • De wereld op zijn kop

  Ge moet maar durven. Een van de paradepaardjes van de Liga voor de Mensenrechten, Meester Jos Van der Velpen heeft wat rare kronkels.

   

  Op zijn website heeft Filip Dewinter een filmpje geplaatst dat door een bewoner van – als ik me niet vergis - de Somerstraat in Antwerpen werd gemaakt. Daarop is te zien hoe jongeren een auto vandaliseren, er in inbreken en er een en ander uit stelen. Vermits dat de jongeren in kwestie alweer op vrije voeten zijn, achtte Dewinter het een noodzakelijk kwaad om een dergelijk filmpje op het internet te gooien. Het is immers de hoogste tijd dat er aan de straatcriminaliteit iets wordt gedaan, of toch iets meer wordt gedaan dan nu het geval is.

   

  Reactie van Meester Van Der Velpen? Hij raadt de kleine criminelen aan klacht in te dienen tegen Filip Dewinter en het Vlaams Belang en een schadevergoeding te eisen omdat hun beeltenis op het net werd gegooid. M.a.w. Een filmpje van een criminele daad op het internet zetten is volgens de Liga-man een grotere misdaad dan het vandaliseren van en inbreken in een auto.

   

  Gelukkig doet zot zijn geen zeer, Jos.

   

  http://www.filipdewinter.be/page.php?linkID=196

  http://www.filipdewinter.be/


 • Hanne

  Wel mijn oprechte excuses dat er hier nog niets gepost is. En eerlijk gezegd, ik heb er ook geen zin meer in. Ik ben met mijn vriend Evert een pintje gaan drinken in Brussel. Heel interessante gesprekken gehad waaronder bv. "Wat bezielt een mens nu om bij het KVHV te gaan?" en "Kunnen bepaalde NSV-daden waaraan ge geparticipeerd hebt door de beugel?" Heel interessant, met als gevolg dat ik niet veel zin meer heb om hier iets zinnigs te vertellen.
   
  Vandaar, speciaal voor Evert, gewoon een link. Geniet er maar van, maar ik denk dat ik me toch maar eens moet gaan verdiepen in de golfsport.
   
  http://www.p-magazine.com/badpakkenspecial/babes/pages/2.html#
   
   

 • Absurd

  Koning Fahd van Saoedi-Arabië is dood. Schielijk overleden. In dergelijke omstandigheden heb ik steeds de neiging om te denken aan zijn familie, aan de mensen die hij achterlaat, aan de mensen die verdriet hebben bij dit, toch wel definitieve, afscheid.

   

  Maar dan word ik weer getroffen door deze zakelijke wereld. Getroffen door het liberalisme, getroffen door het feit dat onze wereld, onze samenleving gedirigeerd wordt door niet alleen vraag en aanbod, maar evenzeer door speculanten. Want hoe absurd is het dat het overlijden van een vader, van een grootvader de prijs van de olie beïnvloedt? In de VS is door de dood van koning Fahd de prijs van een vat olie gestegen boven 61 dollar. Inderdaad, Saoedi-Arabië  is de grootste olie-exporteur van de wereld. En ik kan nog begrip hebben voor het feit dat als de vraag naar een product stijgt, dan ook de prijs stijgt. Dat is nu eenmaal de basiswet van economie.

   

  Maar ik heb er meer moeite mee dat speculanten, die afgaan op externe factoren, kunstmatig prijzen kunnen doen fluctueren. Want dan gaat het over een beperkt groepje mensen die de ecomomie (en dus eigenlijk ons leven) kunstmatig bepalen. De vraag naar olie is tenslotte niet gestegen nu de koning dood is. Ik heb altijd een hekel gehad aan beurstoestanden. Immers een beurs brengt niets bij, ze produceren niets, ze leveren eigenlijk geen dienst,… Ze maken enkel geld, geld dat eigenlijk niet bestaat. Geld waar eigenlijk niets tegenover staat.

   

  Ik ben waarschijnlijk fout in mijn redenering, ik ben tenslotte geen econoom. Maar dergelijke berichten, dergelijke “werkelijkheden” storen me. Soms denk ik dat ik links ben.


 • 3-3-4

  Iemand de Supercup gezien afgelopen weekend? Club Brugge-Beerschot. Het was geen goede wedstrijd. Beerschot voetbalde organisatorisch niet slecht. Maar ze hadden vooraan niet de aflossingspunten die ze nodig hadden. Elke aanval liep bij wijze van spreken dood. Brugge was eigenlijk ook gene vette. Al heel de voorbereidingsperiode hebben ze het moeilijk. De Brugge-spelers slagen er blijkbaar niet in om de tactiek van Jan Ceulemans op het veld in uitvoering te brengen. De fout die Ceulemans dan steeds weer maakt is - als hij dat vaststelt - opnieuw over te schakelen naar het systeem dat Solied bij Club toepaste. Maar op die manier gaat hij zijn spelers nooit in zijn systeem kunnen laten spelen.

   

  Soms vraag ik me af of al die verschillende tactieken wel het voetbal ten goede komen; Ik weet het eigenlijk niet want ik ben geen kenner. Ik ga nu eens zeer ouderwets klinken, maar zou het niet eens mooi zijn dat twee ploegen in een 3-3-4 spelen (lekker aanvallend, met een doelman en links- en een rechtsback, een stopper, een links- en rechstmidden en een midmid en een links- en rechtsout en twee spitsen) en dat we gewoon zien wie de beste is. Dat we gewoon vaststellen dat wie de aanleg heeft om het meeste doelpunten te scoren de wedstrijd wint. Is dat niet de basis van het voetbalspel? Waarschijnlijk ben ik weer verkeerd hoor, maar over smaken en kleuren valt niet te twisten. Ik zie het voetbal liever simpel.