• Starbucks Coffee

  Een voordeel van een keer in Londen te komen, is zeker Starbucks Coffee. Starbucks geeft een heel andere dimensie aan koffiedrinken. Het spreekt dan ook vanzelf dat ik me daar heb laten gaan. Caramel Macchiato, Vanilla Latte, Mint Mocha Chip Frappuccino, Caffè Vanilla Frappuccino,…. De smaken en soorten zijn ongeëvenaard. Eens terug uit Londen begin ik Starbucks al te missen. Ik mis het vandaag enorm.

   

  Het wordt dan ook de hoogste tijd dat Starbucks Coffee zaken begint op te richten in ons land. Ik zou voorstellen dat ze beginnen in Gent. Ik heb dan ook een mailtje gestuurd naar Starbucks Europe om eens te vragen waarom ze in ons land niet actief zijn. Ben benieuwd naar het antwoord.

   

  http://www.starbucks.com/

   


 • Panamarenko

  Droevig nieuws. Vandaag heeft Henri Van Herreweghe, beter bekend als Panamarenko, aangekondigd dat hij een punt achter zijn artistieke loopbaan zet. Hij vindt dat hij genoeg kunstwerken heeft gemaakt en dat hij niet meer weet waar hij ze moet opbergen. Typisch Panamarenko.

   

  Van alle moderne kunst apprecieer ik het meest de werken van Panamarenko. Het was voor mij heerlijk toen verschillende werken van hem tentoon werden gesteld in de lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Ik ging toen bijna dagelijks kijken. Ik kreeg er geen genoeg van.

   

  Tot en met 29 januari stelt hij maar liefst 90 grote werken en 130 tekeningen en documenten tentoon in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. Ik ga zeker kijken. Ik kan niet wachten om zijn “Aeromodeller” te zien.

   

  Panamarenko zorgde ervoor dat moderne kunst nog steeds kunst was. Heel wat beter dan die gek met zijn “kakmachine”. Naar mijn mening moet de door het establishment zo geroemde Jan Fabre ook serieus onderdoen voor de kwaliteiten van Panamarenko. Daarom vind ik dat het Smak wel degelijk een plaats heeft in Gent. Akkoord, er staat enorm veel rommel (sorry meneer Van Rouveroij), maar er is ook het werk van Panamarenko. (dat is ook leuk aan het Smak voor mij persoonlijk: de tegenstelling Fabre-Panamarenko) Het is dan ook spijtig dat de man geen nieuwe creaties meer uit zijn geniale brein zal toveren. • Topstraat van de stad

  Men kan toch nogal wat lezen in een krant dat het regime in Gent ondersteunt. Vandaag een artikeltje over de “Nieuwe impuls voor de Bevrijdingslaan”. U weet wel de Bevrijdingslaan waar winkels van “allochtonen” volgens de krant de bovenhand krijgen. De bovenhand? Dat is eerder een eufemisme. Slechts een klein aantal van de oorspronkelijke handelszaken blijven er nog over.

   

  En schrijft de krant: “De afgelopen jaren kwamen er ook verschillende nieuwe restaurants en snackbars bij uitgebaat door Gentenaars van allochtone origine.” Restaurants? Goedkope pittabars, ja. Ge zou eens moeten gaan kijken in de Bevrijdingslaan. Pittabars, goedkope snackbars, telefoon en internet-zaken (verschillende “Gentenaars van allochtone origine” in de Bevrijdingslaan zijn immers zo ingeburgerd dat dagelijks contact met het thuisland cruciaal is),  winkels met goedkope rommel,… Ja hoor, het aanbod is er - dixit de dekenin – gevarieerder geworden. Juicht Gentenaar, juicht.

   

  Ook nog een grappige zin van de redactrice: “De Bevrijdingslaan heeft weliswaar nog niet het profiel van de Sleepstraat, die in de loop der jaren uitgroeide tot een trekpleister voor wie zin heeft in een multicultureel etentje (what ever that may be nvdr). Maar het kan een positief signaal zijn.” Zou de redactrice misschien een surrealistisch kunstenaar zijn? Hallo, koekoek. De Sleepstraat is echt een voorbeeld, hoor. Geen problemen, geen overlast, geen Gentenaars die de buurt daar ontvluchten omdat ze gewoon is overgenomen door vreemdelingen. Want laten we nu eerlijk zijn. Een deel van de “Gentenaars van allochtone origine” (sic) is gewoon niet ingeburgerd en heeft lak aan onze waarden, normen, gebruiken.

   

  Volgens een uitbater van een snackbar die niet met zijn naam in de krant wil (eigenaardig toch dat een middenstander niet met zijn naam in de krant wil. Rara, hoe zou dat nu komen?), wordt de Bevrijdingslaan binnenkort de topstraat van Gent. De vraag is: een topstraat voor wie?

   

  Moest de situatie voor de “inboorlingen” niet zo erg zijn, ik zou eens goed met het artikel gelachen hebben. Nieuwe impuls, mon oeil. De Bevrijdingslaan is inderdaad de weg van de Sleepstraat opgegaan. Ze is verder vervreemd van de rest van de stad. Net zoals steeds meer straten en wijken. En dat is niets om vrolijk over te worden. Dat is niets om een hoerabericht over in de kranten te plaatsen. Dergelijke zaken toejuichen is een slag in het gezicht van de Gentenaars die het goed voor hebben met hun stad en die de ambitie hebben om zichzelf thuis te blijven voelen in hun eigen stad.

   


 • Rinke

  Het was op de "Fêtes de Bleu-Blanc-Rouge" van het Franse Front National in Parijs in 1995 dat er een Nederlandse man, klein van gestalte op me af kwam en vroeg of hij me niet mocht interviewen in het kader van een boek over het Vlaams Blok waaraan hij aan het werken was. Ik stelde de man onmiddellijk teleur, want in een dergelijk project had ik geen zin. Het waren in die periode mensen als wijlen Hugo Gijsels, Jos Van der Velpen, Marc Spruyt (zijn eerste boek was net af) die in Vlaanderen over het Vlaams Blok schreven. Ik verwachtte dus een gelijkaardig boek vol leugens en vooroordelen.
   
  Ik heb die beslissing altijd betreurd. Achteraf bleek het immers over Rinke Van den Brink te gaan en over het boek "De jonge turken van het Vlaams Blok". Ik heb dat boek met veel plezier gelezen, net zoals intussen alle werken die Van den Brink over rechts in Vlaanderen en Europa heeft geschreven.
   
  Vergis u niet. Rinke is niet van "ons gedacht". Integendeel. Maar het is een integer man, een goed schrijver en zijn boeken over rechtse bewegingen en partijen steken ver uit boven de pulp die daarover al gepubliceerd is. In mijn jaren als persverantwoordelijke van de partij heb ik Rinke Van den Brink dan ook enorm leren waarderen.
   
  En Rinke heeft weer een nieuw boek klaar: "In de greep van de angst". In dat boek bekijkt hij de reactie over de jaren heen van de sociaal-democratie op rechtse populistische partijen. En als ik de verschillende voorpublicaties en commentaren mag geloven is het weer een dijk van een boek. Van den Brink trapt verschillende heilige huisjes om en stelt duidelijk dat de socialisten fouten hebben gemaakt in hun omgang met rechts in Europa. Ze hebben heel wat problemen in onze samenleving onder de mat geveegd uit angst voor de opgang van de rechtse partijen en Van den Brink is niet te beroerd om dergelijke stellingen aan het papier toe te vertrouwen. 
   
  Ik heb het boek nog niet gelezen, maar kijk er vol verwachting naar uit. Als Rinke zijn stijl is trouw gebleven, zal het een kritisch boek zijn, niet alleen voor ons maar ook voor de anderen. En zo hoort het.
   
  http://www.fondspascaldecroos.org/archief/werkbeurzen/rinke_van_den_brink/
  http://www.nnbh.com/ltsearch.php/Rinke/van/den/Brink
  http://www.vlaamsbelang.org/index.php?p=0&id=972

 • Vroeger opstaan

  De uitzendingen van Zwart-Wit via de kortegolf zijn voorlopig opgeschort. De overheid heeft de eigenaar van het zenderpark in Rusland onder druk gezet om de uitzendingen van Jurgen Verstrepen stop te zetten.
   
  Hiermee waren ze al enkele weken bezig, maar nu is men in Rusland onder de druk bezweken. Tja, het establishment in dit land houdt nu eenmaal van censuur. Dat was al gebleken met de processen tegen het toenmalige Vlaams Blok.
   
  Maar soit, het is wat het is, maar als ze nu denken dat ze Verstrepen daarmee gaan pakken, moeten ze toch wat vroeger opstaan. In een reactie laat Verstrepen weten dat het multimedia project van het Vlaams Belang niet in gevaar komt. Integendeel, binnenkort zal de versnelde lancering plaatsvinden van een doorgedreven audio/video platform waar de uitzending van Zwart/Wit een plaats krijgt alsook podcasts van Vlaams Belang kopstukken, een muziekkanaal voor jongeren en een volwaardig videojournaal in internetstreaming.
   
  Eat this!


  Je kan hier ook alles over lezen op de site www.jurgenverstrepen.be
   
  Ik hoop nu wel dat deze actie niets te maken heeft met de vaste items van Steven en Wim in het programma van Verstrepen. ;-)

 • Grieks drama in Gent

  Een boeiende stad, Gent. Vooral een boeiende gemeenteraad. We hebben hier al vanalles meegemaakt met de krappe paarse (SP.a-VLD) meerderheid van één zetel. Bij ziekte van raadsleden uit de meerderheid waren de Tjeven altijd zo braaf van bij cruciale stemmingen strategisch afwezig te blijven of zelfs met de meerderheid mee te stemmen. Niet zo op 26 september 2005.
   
  Vandaag moest er een nieuwe schepen in Gent verkozen worden om de spijtig genoeg te vroeg overleden VLD-Schepen Claeys op te volgen. De VLD droeg Catharina Segers als opvolger aan. Maar binnen de linkse meerderheid was niet iedereen daar zo tevreden over. Segers was een van de enige raadsleden van de meerderheid die af en toe al eens een kritische stem liet horen en waarvan duidelijk was dat ze een eerder rechtse liberale was. En volgens sommigen past zo iemand niet in het linkse, Marxistische stadsbestuur. Dat bleek al vóór de schepenverkiezing door een tussenkomst van SP.a-raadslid, professor Koen Raes.
   
  En inderdaad. Het liep mis. Segers werd met 25 stemmen tegen 26 weggestemd. Consternatie alom. Iedereen wist dat de tegenstemmer bij de soicialisten moest geszocht worden. En withete fractieleider Tom Batltazar (inderdaad zoon en broer van) en zelfs een anders zo rustige burgemeester Beke die een beetje "van zijn melk" was. Gevolg: gemeenteraad voor meer dan een uur geschorst.
   
  De fractievergadering van de SP.a heeft van de schorsing dan maar gebruik gemaakt om het pistool tegen het hoofd van Koen Raes te zetten en hem te dwingen tot ontslag. Zo gaat dat bij socialisten. Vrijheid van mening dragen ze nu eenmaal niet hoog in het vaandel.
   
  Het was trouwens niet de eerste keer dat het hier misliep met verkiezingen. Bij het begin van de legislatuur was het bij de schepenverkiezing ook al van dat. Een sloeber had met een blauwe pen gestemd i.p.v. met het rode potlood. Ongeldige stem en dus stopzetting van de verkiezing en een nieuwe gemeenteraad om alsnog een bestuur op poten te krijgen. Nu wordt het alsmaar duidelijker dat ook dat geen ongeluk was. VLD en SP.a zijn geen coalitie uit overtuiging. Het is van moetens. Idem met de verkiezing van de zonechef. Ook toen werd het voorstel van de SP.a weggestemd en werd uiteindelijk met de steun van de oppositie Freddy Carlier zonechef. De coalitie hangt met haken en ogen aan elkaar.
   
  En dat wordt er - amper een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen - niet beter op. Rel in de VLD over wie er nu al dan niet schepen moest worden en nu ze een kandidaat hebben een dissident bij de Roden. De Gentse meerderheid heeft de zaken echt niet meer onder controle. Ik denk dat de beide coalitiepartners meer dan op elkaar uitgekeken zijn. Het is de ene pesterij na de andere.
   
  Dat ziet er leuk uit voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. Paars ligt op sterven en niemand is er rouwig om.

 • Muziekforum

  Arm stadsbestuur. Zo een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen zit het onze vrienden van de SP.a en de VLD niet echt mee. Het is al wat geweest de jongste maanden. Het nieuwe voetbalstadion loopt vertraging op, Ikea kan niet onmiddellijk ingepland worden op Flanders Expo (Handelsbeurssite), in Portus Ganda komen geen boten, in de volkswijken van Gent staat het vol krotwoningen, Gent is recordhouder in elektriciteitspannes, de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen staan op de rand van het bankroet,...
   
  En nu heeft Vlaams minister Bert Anciaux beslist dat het Muziekforum er niet komt, waarmee het doek definitief valt over één van de prestigeprojecten van het paarse stadsbestuur. Een keuze van Bertje waar er zelfs de nodige argumenten voor zijn en een beslissing waarvoor het Vlaams Belang steeds heeft gewaarschuwd op een moment dat de stad de nodige centen aan het uitgeven was voor de werking van een secretariaat voor het Forum, voor een architectuurwedstrijd,... Volgens de bezieler Gerard Mortier (een man die spuwt op Vlaamse cultuur) gingen ze zelfs vanuit Rijsel en Parijs naar dat Forum komen. De minister is realistischer (ik gooi nochtans niet graag met bloemetjes naar Anciaux) als hij stelt dat een dergelijk project met een grote concertzaal in Brugge en de Singel in Antwerpen, weinig overlevingskans heeft.
   
  Ik denk ook dat er met de centen die in het Forum gestoken zijn en in de toekomst nog zouden gestoken worden betere projecten kunnen gefinancierd worden. De aanpak van de krotwoningen misschien, de aanpak van de overlast,...
   
  Laat toch die megalomane projecten (ze mislukken trouwens toch één voor één) en doe iets waar de Gentenaars werkelijk iets aan hebben. De gewone Gentenaars. De échte Gentenaars.


 • Rotkapitalisme

  Mens, wat heb ik toch een hekel aan het ongebreideld kapitalisme. Ik weet het. De vrije markt en het kapitalisme zijn een noodzakelijk kwaad. We zouden Winston Churchil kunnen parafraseren: “Het kapitalisme is een slecht systeem, maar ik ken er geen beter.”

   

  Waarover heb ik het? “Fortis aast op Dexia” is al twee dagen een kop in de krant. Beiden ontkennen nu dat er fusieplannen zijn, maar het is duidelijk dat Fortis ambitie heeft. Waarom? Omdat ze een overname vrezen. De overname van Electrabel door Suez heeft in dit land heel wat “groten” aangezet tot nadenken. Hoe groter, hoe kleiner de kans op een “Hostile takeover”. Samen zouden de banken 60% van de bankactiviteiten in dit land controleren. (De vraag is natuurlijk of Europa dat zal toelaten, maar dat is een ander debat.) Zo zouden ze wat sterker staan tegenover de écht grote financiële groepen in de wereld, bv. t.o.v. de VS en bepaalde banken in het Verre Oosten.

   

  Erg, hé. Bedrijven en in dit geval banken, laten zich enkel leiden door het spel op de beurs, door de angst op een vijandige (buitenlandse) overname. Het speelt dus geen rol meer of een bedrijf het goed doet of niet, of het een meerwaarde heeft in onze samenleving of niet,… Neen, het gaat enkel nog over hoeveel een bedrijf waard is op de markt, wat de beursgang van een bedrijf is.

   

  We komen als maar meer terecht in een virtuele wereld. Een virtuele wereld waar enkel de cijfertjes op papier nog tellen. Ook individueel. Niemand heeft nog geld, er wordt steeds minder met geld omgesprongen. (betaalkaarten, creditkaarten, maar waar zijn de gouden muntstukken?) Waardoor is dat geld dat op rekeningen staat gedekt? Wat staat daarvoor in de plaats?

   

  Ik weet het,… dit is misschien meer voer voor filosofen, maar als ik de beweegredenen van Fortis in de krantencommentaren lees, moet ik daar aan denken. Iedereen weet dat het samengaan van de twee banken zal zorgen voor een deftige snoeibeurt in de bankkantoren, in het personeel. Want waarom twee kantoren van dezelfde groep in één straat? Maar bij de afdankingen, bij het sociaal bloedbad wordt niet stilgestaan. Enkel de virtuele cijfertjes tellen.

   

  Wat haat ik het kapitalisme.


 • Bloody Sunday

  Nog eens naar de verfilming van Bloody Sunday gezien op Canvas. Aangrijpend. Op 30 januari 1972 schoten Britse Para's op een menigte betogers voor 'Civil Rights' in Derry. Pas jaren later zou blijken dat de para's zonder enige ernstige bedreiging gewoon maar wat betogers heeft "uitgeschakeld". In de strijd tegen de Ierse nationalisten was in die tijd alles toegelaten.
   
  Zo'n film doet me denken aan mijn vorige post over de beelden en monumenten in Londen. Het past als een puzzel in elkaar. Mijn beeld over The British Empire zal niet snel bijgesteld worden. Maar ik troost me met de gedachte dat er een dag zal komen dat elk volk zijn soevereiniteit zal hebben. Ook de Ieren, de Vlamingen, de Basken, de Corsicanen, de Catalanen,...

 • La Muette de Portici

  Op 23 oktober e.k vindt in De Bijloke de opvoering plaats van “La Muette de Portici”. U weet wel de opera van D.F.E. Auber die de aanleiding was voor de muiterij van Brussel in 1830. Een hoopje crapuul vond het toen nodig om wat vernielingen aan huizen aan te richten en vooral om te gaan plunderen. Door die plunderingen, vandalisme, moorden,… is dan de staat België ontstaan.

   

  Iedereen die wat van geschiedenis kent, weet dat de gevolgen van het ontstaan van België voor de stad Gent desastreus waren. De arbeiders hun loon werd gedecimeerd, de handel raakte in het slop, de nijverheid boerde slecht,… Ook hebben we aan de “revolutie van 1830” te danken dat de eerstvolgende gemeenteraad nadat ook in Gent de Nederlandse troepen werden verjaagd in het FRANS plaatsvond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij betogingen in Gent de manifestanten getooid waren met oranje sjaals.

   

  Het feit dat zo’n tweederangsopera nu net in Gent wordt opgevoerd, is een regelrechte provocatie. En provocatie waar gerust op in gegaan mag worden. Ik gooi bij deze alvast een pluim naar de jongens en meisjes van Voorpost die reeds acties hebben aangekondigd. De Vlaamse Beweging mag zoiets niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Maar Voorpost kennende zal dat wel geen probleem zijn.


 • London Calling

  Het was best boeiend op fractieweekend in Londen. Je beleeft zo’n weekend als medewerker natuurlijk anders dan de parlementsleden zelf. Het zijn tenslotte zij die de prioriteiten voor het volgend werkjaar bepalen. Maar je probeert toch je steentje bij te dragen in de voorbereiding van de nota’s die er besproken worden en af en toe (ik ben nogal timide) durf je al eens je mening te geven hoe je een en ander ziet. Zulke weekends zijn ook nuttig omdat er de mogelijkheid is meer tijd uit te trekken om bepaalde zaken beter uit te spitten, grondiger over in debat te gaan,… Op de wekelijkse fractievergadering tijdens het politieke werkjaar is dat soms niet mogelijk wegens de drukke agenda van de parlementsleden. Kortom, er werd heel wat nuttig werk verricht.

   

  Wat Londen zelf betreft, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat ze in Groot-Brittannië nog steeds geen afscheid hebben kunnen nemen van The British Empire. De standbeelden en monumenten in de stad zijn er vooral van maarschalken en generaals en moeten de grote veldslagen (en overwinningen) van de Britten in herinnering brengen (over de slachtoffers is er heel wat minder te vinden) Voor mij persoonlijk – als Ierlandliefhebber – is het beeld van Oliver Cromwell voor het Britse parlement schokkend. Een man die op het groene eiland lelijk heeft huisgehouden en ervoor verantwoordelijk was dat duizenden Ierse mannen, vrouwen en kinderen over de kling werden gehaald. Vandaag de dag zou zo iemand in Den Haag in het beklaagdenbankje terechtkomen voor misdaden tegen de menselijkheid. Kortom, een wandeling door Londen is een wandeling doorheen de geschiedenis van talloze oorlogen en miljoenen slachtoffers. Niet echt om vrolijk van te worden. De stad is niet onmiddellijk een ode aan de vrede.

   

  Het enige signaal dat er op kan wijzen dat ze er vredelievender op geworden zijn, was het repertoire van de muziekkapel van de Royal Guards bij de aflossing van de wacht aan Buckingham Palace. Ze kozen voor stukken uit de musical West-Side Story en Jesus Christ Superstar. Enkel een zeer brave mars bij het afmarcheren. Het leger van The Empire is niet meer wat het geweest is. ;-)

 • Even op fractieweekend

  Ben even een weekeindje weg. De Vlaams Belang-fractie van het Vlaams Parlement is op fractieweekend. Teambuilding en voorbereiding van het volgend werkjaar. Leterme begin maar al te vrezen.
   
  Misschien komen we wel moslimterroristen tegen. Dan kan ik eens vragen welke springstoffen ze gebruiken.
   
  Tot zondagavond. En vergeet zondag niet naar Zwart of Wit te luisteren. Te downloaden via de link rechts op mijn blog.

 • Het roer moet om

  Iedereen heeft het vandaag op het nieuws gehoord en in de kranten gelezen. De Gentse volkswijken staan vol krotten. Liefst 50 tot 70% van de arbeiderswoningen in de wijken Rabot, Brugse Poort en Dampoortwijk zijn in feite onbewoonbaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Cel Woonbeleid van de stad Gent.  En wat is de reactie van de bevoegde Vlaamse minister, Marino Keulen van de VLD?

   

  Hij feliciteert de stad Gent. Inderdaad!!!! Hij feliciteert de stad met haar “proactieve” aanpak. Ook een goeiemorgen. De wereld op zijn kop. Gelukkig doet zot zijn niet zeer.

   

  Zou het voor de stad misschien niet beter zijn dat de tientallen miljoenen euro’s (zie de begroting 2005) die aan multicul-projecten en aan vreemdelingen worden geschonken, te investeren in goede en degelijke woningen voor Gentenaars? Ik denk van wel. Op een moment dat sociale huisvestingsmaatschappijen op hun tandvlees zitten, dat zwart op wit bewezen wordt dat de volkswijken van onze stad vol krotten staan, is het gewoon misdadig om zoveel geld in koeskoesavonden, cursussen Afrikaans dansen, filmavonden voor moslimvrouwen, enz., enz. te steken.

   

  Het roer moet nu eens eindelijk om.


 • ’t Kost niets, zeker?

  Een waanzinnig verhaal vandaag op de voorpagina van Het Laatste Nieuws. Het gaat over de paaltjes in de Voskenslaan. Meermaals heeft het Vlaams Belang in de Gentse gemeenteraad bij monde van Kristina Colen (ere wie ere toekomt, ik ben vandaag immers in een goede bui) geprotesteerd tegen de slechte heraanleg van die Gentse verkeersader. Constant komen de nadelen en de problemen met de heraanleg van die straat aan de oppervlakte.

   

  Nu zijn het paaltjes die hinderlijk zijn voor de leveranciers van mazout in die straat. Omdat de tram daar zeer regelmatig voorbij moet, kan de stookolieleverancier nooit lang genoeg blijven staan om zijn lading over te pompen.

   

  Wel, ze hebben daar in Gent een oplossing voor gevonden. Ze zagen de paaltjes gewoon af. Inderdaad, u leest het goed. Ze zagen ze af en dan, hou u vast, komen ze er nieuwe plaatsen, tot de volgende tankwagen er moet zijn. Hallo koekoek. Alsof het allemaal niets kost. En o, goed bestuur van Gent, ze gaan binnenkort wel eens wegneembare paaltjes plaatsen. Het zou er nog aan moeten mankeren.

   

  Gent wordt goed bestuurd? Het is maar een gedacht.


 • Middeleeuwen

  Stel je even voor: een man valt een vrouw lastig en probeert haar brutaal te verkrachten. De vrouw rukt zich los en dood de man in kwestie. De vrouw wordt aangehouden en berecht. Uiteraard berecht. Moord kan natuurlijk niet zo maar geduld worden. Maar - zo zou een normaal denkend mens redeneren - er zijn duidelijk verzachtende omstandigheden. De vrouw was het slachtoffer van een verschrikkelijke gewelddaad en pleegde dus geen moord met voorbedachte rade. Ik ben er zelfs van overtuigd dat sommige mensen zelfs de vrijspraak zouden eisen voor de vrouw in kwestie.

   

  Hoe gaat het nu verder? De vrouw wordt veroordeeld tot de doodstraf door onthoofding met het zwaard. Enkel de familie van het slachtoffer kan deze executie verhinderen en de "moordenaar" laten leven in ruil voor “bloedgeld” dat door de "moordenaar" moet betaald worden. Maar de familie van het slachtoffer kiest niet voor die optie. Dus zit de vrouw in kwestie nu in een cel te wachten op haar onthoofding.

   

  Wat zegt u? Een middeleeuws verhaal. Neen, rechtspraak in Saoedi-Arabië anno 2005.

   

  Waar blijft toch de Verlichting in dat soort landen?

   

  http://www.arabnews.com/?page=1&section=0&article=69962&d=13&m=9&y=2005&pix=kingdom.jpg&category=Kingdom

   


 • War on Terror

  Vandaag is het exact vier jaar geleden dat een paar islamterroristen met twee vliegtuigen door het WTC in NY vlogen en enkele duizenden mensen de dood injoegen. Het is evenzeer vier jaar geleden dat president Bush de "War on Terror" verklaarde. Intussen kenden we nog verschillende aanslagen van moslimextremisten waarvan Madrid en recentelijk Londen de zwaarste waren.
   
  We kunnen ons dus de vraag stellen of de "war on terror" wel efficiënt gevoerd wordt. In het voordeel van de vandaag gevoerde tactiek moeten we eerlijk bekennen dat het vandaag moeilijker is dan vroeger. De moslimterrorist is immers minder makkelijk grijpbaar dan de terroristen die we tot hiertoe kenden. Ze hebben immers geen vast en uitgesproken profiel. Het enige wat ze allemaal gemeenschappelijk hebben is dat ze moslim zijn.
   
  Wil dat nu zeggen dat we elke islamiet moeten vervolgen en achter de tralies gooien om aanslagen te verijdelen? Natuurlijk niet. Maar betekent dit dan dat we de islam in het Westen volledig vrij moeten laten? Dat we imams moeten laten preken wat ze maar willen? Dat we moeten toelaten de bepaalde moslimgroepen zich steeds verder radicaliseren en oproepen tot een oorlog tegen ons Westen? Evenmin en integendeel. Is het na wat er gebeurd is abnormaal dat we vandaag de dag de Islam met wat meer wantrouwen bekijken?
   
  Als dit dan - zoals ze zelf zo dikwijls uitroepen - in het nadeel is van de "goedmenende" moslims en de islam hierdoor misschien een minder goede naam krijgt, dan is dat maar zo. Zijn immers die "goedmenende" moslims niet het best geplaatst om de rotte appels binnen hun geloofsgemeenschap te verwijderen?


 • Even buitenlands

  Even een weekje gaan eten in het culinaire hart van Europa. Volgende post te verwachten op vrijdag 9 september e.k.

 • 25 jaar Gordel

  Vandaag naar De Gordel geweest met mijn kindjes. De keuze hadden Lore en Tijl laten vallen op de piratenwandeling vanuit St-Genesius-Rode. Ik was al blij dat mijn lieve vriendin bereid gevonden was om mee te gaan. Het was toch wel wat lang voor de bengels en het was vooral te warm voor de papa. Dus een buggy duwen of een van de twee op je schouders dragen, het viel wat tegen.
   
  Buiten het feit dat het me dus te warm was - ik rendeer echt goed bij een tempratuur van -5° - ben ik wel blij dat ik geweest zijn. Uiteindelijk hebben meer dan 100.000 Vlamingen aan de Gordel deelgenomen. Ik hoop dat het zo blijft. Het is een prachtige manifestatie om te benadrukken dat de Vlaams Rand rond Brussel, wel degelijk Vlaams is en dat moet blijven.

 • Heropvoeding

  "Onder het mom van een vakantie lokken de ouders hun dochter mee naar het land van oorsprong. Daar wordt ze uitgehuwelijkt. Als dochterlief weigert te trouwen, wordt ze achtergelaten bij de familie en 'heropgevoed', omdat ze zich te westers gedraagt." Deze woorden komen niet uit de mond van een Vlaams Belanger, maar uit de - weliswaar aantrekkelijke - mond van SP.a-Senator Mimount Bousakla. Zij heeft net haar vakantie doorgebracht in de Noord-Marokkaanse provincie Nador. Daar heeft ze naar eigen zeggen gezien hoe een vrouw in elkaar geslagen werd omdat ze in een café een sigaret opstak. Daar heeft ze contact gehad met verschillende moslimvrouwen uit Antwerpen en Limburg die al jaren in Marokko vastzitten omdat ze te westers zijn.
   
  Ik ben blij dat mevrouw Bousakla dergelijke uitspraken doet. Van ons zouden ze het niet geloven. Ze gooit opnieuw een steen in de kikkerpoel van het Moslimextremisme in ons land.
   
  Eén ding is duidelijk: niet de meisjes van vreemde afkomst die de moeite gedaan hebben om zich aan onze gemeenschap en aan onze waarden aan te passen moeten heropgevoed worden. Neen, de vaders en moeders die hun eigen kinderen ontvoeren en uithuwelijken in hun land van herkomst hebben dringend een heropvoeding nodig. Wanneer gaat de overheid daar aan beginnen? Is ontvoering tegewoordig niet meer strafbaar?
   
  Wat Bousakla betreft - ook al behoort ze tot de concurrentie - ze verdient respect. Met sommige zotten ben je al snel aan Nederlandse toestanden toe. Denk maar aan Ayaan Hirshi Ali. Hopelijk krijgt Bousakla navolging. Het wordt tijd dat dergelijke mensen hun Islam eens een "Verlichting" doen doormaken.

 • Schepen Dua

  Het is duidelijk nog komkommertijd. In alle kranten vandaag het interview met de groene Vera Dua. Dua gaat de lijst van Groen trekken voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Oud nieuws. Dat is reeds geweten van voor de vakantie.
   
  Ander nieuwsfeitje: Vera wil schepen worden in Gent . Ook weinig boeiends. Ze zal, als ze schepen wordt, de nationale politiek verlaten. Dat hebben er al zovelen gezegd. Mieke Vogels was ook weg uit de nationale politiek toen ze schepen in Antwerpen werd. En waar zit Vogels nu? In 't Vlaams Parlement. Dus weinig geloofwaardig.
   
  En Vera wil schepen worden... Neen, Vera zal schepen worden. Als de sfeer blijft zoals ze is, zal er wel een monstercoalitie nodig zijn om het Vlaams Belang uit het college te houden.

 • Loonlasten

  De Vlaamse werkloosheid is afgelopen maand alweer met 2,1% gestegen. Eind augustus telde Vlaanderen 265.845 UVW's. De werkloosheidsgraad bedraagt 9,7%. Dat zijn de cijfers die Vlaams Minister Frank Vandenbroucke vandaag bekend heeft gemaakt.
   
  Ook vandaag stelde de topman van het VBO in De Tijd dat een halvering van de lasten op arbeid onze economie kan redden.
   
  Als je de verlaging, een échte verlaging, van de loonlasten aankaart, krijg je steevast het antwoord dat voor dergelijke maatregelen niet voldoende geld is. Eigenaardig. Want jaarlijks, zoals ik nu al een paar keer op deze blog heb gesteld, gaat er 10 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië. Stel nu dat Vlaanderen onafhankelijk zou zijn...
   
  Zouden we dat geld dan voor een effectieve loonlasten verlaging kunnen gebruiken? Zouden we dan een écht werkgelegenheidsbeleid kunnen voeren? Ik weet het niet zeker, maar heb wel een sterk vermoeden.