• Lappendeken Europa

  De Tilburgse studenten, waarover ik het in mijn vorige post had, vroegen zich af of het wel nuttig is om België op te splitsen en een onafhankelijke Vlaamse republiek in het leven te roepen. Het zou vanwege de Europese integratie niet nuttig zijn en ook economisch vrezen ze voor Vlaanderen.

   

  Onterecht natuurlijk. Economisch wordt Vlaanderen nu net door België afgeremd. Dat kan je kristalhelder lezen in het “Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen” van de denktank “In de Warande”. Zeker eens lezen dus. (kostprijs rond de 20€)

   

  Maar er zijn ook andere werken die op een wetenschappelijke wijze aantonen dat kleinere naties het heus wel alleen aankunnen in die grote wereld. Meer zelfs, dat kleinere naties zelfs welvarender kunnen zijn als ze niet gevangen zitten in een grotere cocon. Zo moet je ook zeker eens “The size of nations” lezen van Alberto Alesina en Enrico Spolaore. http://mitpress.mit.edu/catalog/item/?tid=9931&ttype=2 Daarin vind je alle argumenten terug waarom het beter is dat Vlaanderen een onafhankelijke staat in Europa zou zijn.. En niet alleen Vlaanderen. Ook verschillende andere volkeren in Europa.

   

  Een Europa der volkeren draagt alles in zich om een sterk en welvarend Europa te zijn. De mooie, warme, degelijke, sterke lappendeken Europa.

   

  Als je tijd hebt en nog meer geïnteresseerd bent in dit onderwerp, surf eens naar http://www.eurominority.org/version/nld/ Best wel interessant.

 • Breekt de VLD het Cordon Sanitaire in Gent?

  Een mens komt toch nogal wat rare dingen tegen in het leven. Vandaag in het Vlaams parlement hadden we wat studenten van de universiteit van Tilburg over de vloer. Ik geloof dat ze zeiden dat ze lid waren van de vereniging Juribes (http://www.magisterjft.nl/?page=juribes). Ze kwamen eens horen wat de standpunten van het Vlaams Belang zijn betreffende de uitbreiding van de EU, over de toetreding van Turkije, over van alles en nog wat. Al snel kwam het Cordon Sanitaire aan bod. Dat vinden die Nederlanders toch maar iets raar. Ik werd door de mannen en vrouwen van de Vlaams Belang Jongeren als manusje van alle werk opgevorderd om wat uitleg te komen geven en op de vragen van die jonge leergierige mensen te antwoorden.

   

  Maar dan gebeurde het. Een van die studenten – hij wist niet dat ik gemeenteraadslid was in Gent, want ik had me netjes voorgesteld als een van de politieke medewerkers van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement – stelde me de vraag of het Cordon Sanitaire overeind zou blijven na de gemeenteraadsverkiezingen, want ze waren bij enkele wethouders (lees schepenen) in Gent op bezoek geweest en die hadden hun verteld dat coalities tussen met Vlaams Belang wel eens mogelijk zouden kunnen zijn.

   

  Ondanks het feit dat ik van mijn stoel viel van “’t verschieten” probeerde ik kalm te blijven en de knaap wat uit te horen. Op mijn vraag dat het dan wel liberalen zullen geweest zijn, antwoordde de jongeling bevestigend. In zijn verdere uitleg had hij het over mannen, maar hij wilde geen namen noemen. Mooi zo, dat beperkt de keuze tot drie.

   

  Wie van de drie zou het nu geweest zijn? Geert Versnick, Sas Van Rouveroij of Christophe Peeters? En zou die jongeling mij geen “blaaskes” hebben proberen wijsmaken? Maar dat is onwaarschijnlijk. Een Hollandse jongen uit Tilburg, die niet eens weet dat ik in Gent politiek actief ben, die geen sympathie voor het Vlaams Belang heeft, die geen enkel voordeel heeft om zoiets te zeggen en die gewoon geïnteresseerd en leergierig is,… Waarom zou die daarover liegen?

   

  Het zal dus wel gezegd zijn. De vraag is door wie? En zullen we het ooit te weten komen? Zoiets is makkelijk gezegd in de beslotenheid van een vergadering met een paar jonge Hollandse studenten die met een dergelijk verhaal niet naar de media zullen lopen en – waarschijnlijk in de gedachten van de liberale wethouders (lees schepenen) – al zeker niet naar het Vlaams Belang. De kans is natuurlijk zeer klein dat die schepenen een dergelijke uitspraak in het openbaar zullen herhalen. De liberale despoot van Gent, Guy Verhofstadt, zou zijn schepenen onthoofden, denk ik.

   

  Maar het fascineert me toch wel. Wie van de drie? Misschien wel alle drie? Zouden ze het me in de wandelgangen van ons prachtige stadhuis durven toevertrouwen als ik plechtig beloof het aan niemand ooit te vertellen? Mens, ik ben nu nieuwsgierig, hoor.

   

  Het doet me wel aan de andere kant concluderen dat er bij de VLD toch wel wat beweegt. We zullen zien na de verkiezingen. In Gent zal het wel niet gebeuren (de despoot, weet je wel), maar daarbuiten? Het doet me ook vermoeden dat de liberalen de heerschappij van de socialisten in het college beu zijn. Wat een bezoek van wat Tilburgse studenten allemaal met de nieuwsgierigheid van een mens kan doen, hé.

 • Oeso en PS-verspilzucht

  Uit de cijfers van de Oeso (Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling) blijkt dat België kampioen is in het belastingen heffen. Dat wisten we al. We voelen het elke dag weer in onze portemonnee. De belastingdruk in de Oeso-landen is gemiddeld 36,5%. In België is die belastingdruk maar liefst 54,2%. Geen land ter wereld doet beter.

   

  Maar de staat geeft ook veel geld uit. Vaak wordt dan gedacht dat het de Sociale Zekerheid is die veel kost, maar daar worden geen exuberante bedragen aan uitgegeven. Ok, het kost wat meer dan in andere landen, maar onze Sociale Zekerheid is dan ook beter dan gemiddeld. Tja, een goede SZ moet ook betaald worden. En dat is niet slecht ook. Vlamingen werken over het algemeen hard en veel en verdienen dan ook een degelijk vangnet voor als het eens een keer mis gaat in het leven.

   

  Wat is dan de grote kost? Volgens het VBO zijn er teveel ambtenaren. Als excuus wordt dan weer aangedragen dat zulks komt omdat we een complex federaal land zijn. Maar ook Zwitserland is dat en daar werkt de ambtenarij efficiënter. Maar is het niet zo dat vooral Wallonië heel wat mensen in overheidsdiensten aanneemt. Dat is de sterkte van de PS in Wallonië. Heel wat Walen hebben een jobke te danken aan de PS en geven dan ook in ruil hun stem aan die partij. De zwaarste druk op de personeelskosten van de overheid wordt dan ook geleverd door onze Zuiderburen. Of hoe zelfs cijfers van de Oeso een communautair tintje hebben. Maar zijn we ook niet gewoon dat elk probleem in dit land communautair is. Ergerlijk is dat er door de Vlaamse traditionele partijen nooit een halt is toegeroepen aan dat PS-clientelisme. Maar ja, van die kant moeten we niet veel verwachten. Zeker niet als er een vuist dient gemaakt te worden tegen de PS en voor de Vlaamse belangen.

   

  Kunnen we een oplossing bieden aan alle nadelen die in dit land communautair zijn? Ik denk van wel. België kost Vlaanderen waanzinnig veel en wat is de meerwaarde voor Vlaanderen? Nul komma nul. Hoewel, het is eigenlijk erger. Het saldo is negatief. Kijk maar naar de studie van de Warandegroep. Is het dan niet beter om België te ontbinden? Wedden dat een onafhankelijk Vlaanderen niet te veel ambtenaren zal hebben?

 • Drukke Dewever

  Pffff, wat een drukte dat er vandaag in de kranten weer gemaakt wordt over de strijd tuseen het Vlaams Belang en de N-VA. Over wat Rob Verreycken al dan niet zou gedaan hebben met de vlag van de N-VA en de bedreigingen die hij al dan niet zou geuit hebben aan het adres van de “papzak” waarmee Bart Dewever vermoedt dat het over hem gaat.

   

  Zou het niet beter zijn dat Bartje zich zou bezighouden met de Vlaamse zaak? Dat hij zich wat meer zou inzetten om te komen tot zijn en mijn droom, de onafhankelijke Vlaamse staat? (allez, dat was toch de droom van Bart toen hij student was)

   

  Wat nu vandaag in de pers komt, doet me veeleer denken aan de heroïsche studentenzangfeesten van het KVHV (eerst in de stadfeestzaal en dan in de zaal Hof Ter Loo). Maar komaan, Bart,… Dat is al zolang geleden. Zet je daar nu eens over!! Dat was allemaal studentikoos. Nu hebt ge de kans om echt iets voor Vlaanderen te doen. Doe dat dan ook!! Ge zult ons als steunende partij terugvinden.

 • Ontmaskerd

  Stop de persen. Ik ben ontmaskerd. LSP heeft mijn relaties met de Nationalistische Studentenvereniging bloot gelegd.

   

  Lees maar: http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2006/03/24/nsv.html

   

  Nu allereerst, ik ben geen persverantwoordelijke meer. Al bijna twee jaar niet meer. Perrswoordvoerder van de partij ben ik al nooit geweest. Get your facts straight, zou ik zo zeggen. Maar ja, daar zijn de linksen nooit sterk in geweest.

   

  En wat nu met het stukje op de site van LSP betreft,… Denken die nu echt dat wij ons schamen dat we actief zijn geweest bij de NSV? (ik weet immers dat de NSV-ers binnen de partij zich daar nooit hebben over geschaamd) Denken die nu dat ze ons ontmaskerd hebben?

   

  In de persmap naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 heb ik uitdrukkelijk laten opnemen dat ik Vice-praeses ben geweest van NSV-Antwerpen. Nooit heb ik mijn afkomst binnen de Vlaamse Beweging onder stoelen of banken gestoken. Integendeel, ik ben er enorm trots op. Ook het feit dat ze willen doen geloven dat NSV enkel maar zatlappen onder hun leden hebben is, … wat een onzin. Iedereen die NSV kent weet dat de drie pijlers vorming, actie en studentikoziteit zijn. En bij studentikoziteit komt al eens een pintje zien. So what?

   

  Dus LSP-ers, ik schaam me niet dat ik bij de NSV geweest ben, ik schaam me nog minder dat ik in 1994-95 mee de leiding van de vereniging in Antwerpen heb op mij genomen. (Ik ben daar zelfs heel trots op en heel dankbaar voor dat ik vice-praeses ben MOGEN zijn).

   

  Neen, ik heb geen spijt dat ik in de NSV verder gevormd ben, neen ik heb geen spijt dat ik af en toe de “handjes heb laten wapperen” bij de vele acties die we ondernomen hebben, neen ik heb geen spijt dat ik met mijn schitterende commilito’s een dikke pint heb gedronken.

   

  En wat de foto betreft,..Ja, ik ben blij dat ik bij de huidige NSV-generatie nog steeds welkom ben. (wel heb ik spijt van de rode oogjes. Slechte foto’s dus.)

   

  Semper Fidelis!

   

  P.s.: Vlaams Volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn die zo vaak in het artikel genoemd wordt, is nooit NSV-er geweest. NSV-Gent bestond in zijn tijd niet. Dat geeft mij het genoegen dat ik hem nog steeds kan pesten dat hij nooit een “grijze klak” heeft gedragen. ;-) Ik pest daar anderen ook nog mee. Vooral de “Bourdeaux klakken”. Diegenen die me kennen weten wel over wie ik het allemaal heb.

 • Bezinning 5

  "Spijt is niet voldoende, inzicht was beter geweest."

   

  Marnix Gijsen

   

  P.s.: Dank U, Jürgen

 • Euskadi ta Askatasuna

  Gora ETA Militara! Ik hoor het de Baskische betogers in Brussel menige jaren geleden nog steeds roepen. Inderdaad, ik was op de betoging aanwezig waarbij er een zesduizendtal Basken door Brussel trok. Wat doet Wienen nu bij zo’n linkse groep? Wat zeg ik? Extreemlinkse, communistische groep.

   

  Wel, ik heb altijd respect gehad voor elke volksstrijd. Elke strijd waarbij een volk opkomt voor zijn rechten, voor zijn zelfbeschikking is toe te juichen. Maar ik ben tevreden met het bestand dat de ETA in Baskenland vandaag heeft afgekondigd. Waarom? Men overtuigt niemand met geweld. Toch niet in de situatie van het Baskenland van vandaag. (zo kan ik bv. een grote eik opzetten over het gebruikte geweld van het IRA tijdens de Troubles. En nog meer over het gebruikte geweld in de periodes daarvoor) Maar de aanslagen van de ETA deden de nationalistische zaak, de terechte nationalistische opvattingen van de Basken geen goed. Is mijn ideologische mening dan veranderd? Geenszins. Ik hoop nog altijd dat de Franse en Spaanse bezetters zich uit Baskenland terugtrekken en dat Baskenland ooit vrij zal zijn. Euskal Herria. Vrij zoals Vlaanderen ooit vrij zal zijn.

   

  Ik geloof immers nog steeds in een Europa der Volkeren. In een Europa waarin men respect heeft voor het artikel van het Handvest van de VN waarin staat dat elk volk recht heeft op zelfbeschikking. Ik hoop nog altijd op de verwezenlijking van de lappendeken Europa. Ik hoop nog altijd op het Europa waar de Friezen, Friezen kunnen zijn, de Basken, Basken, de Vlamingen Vlamingen,… Ik hoop nog steeds op een Scottisch Scotland, een Welsh Wales,… ik hoop nog steeds op een onafhankelijk Bretagne, een onafhankelijk Catalonië,…

   

  Elk volk zijn eigenheid geven, zal er evenzeer voor zorgen dat al die volkeren nog beter zullen ervaren wat hen in Europa bindt. Een Europa der volkeren zal een sterk Europa zijn.

   

  Ik wens de Basken dan ook veel succes en hoop dat de ETA zich zal houden aan het bestand. Het zal de Basken meer mogelijkheden geven om tot een onafhankelijke staat te komen. En die verdienen ze. Ze hebben een eigen grondgebied, een eigen taal en een eigen cultuur en identiteit. Wat heb je meer nodig om je onafhankelijkheid op te eisen?

 • Conceiçao, met de c van crapuul

  Ik zat er al langer mee in mijn maag. Ik was zeer ontgoocheld over de uitreiking van de Gouden Schoen aan de Portugees Conceiçao van Standard. Heeft de man dan geen voetbalkwaliteiten? Natuurlijk wel. De man tovert vaak de mooiste kunstjes uit zijn voeten. Maar ik vind dat een Gouden Schoen ook een voorbeeld moet zijn op een voetbalveld. Ook buiten de krijtlijnen moet zo iemand de ambassadeur van de voetbalsport zijn. En dat is geenszins het geval.

   

  Wat hebben we allemaal al gezien van de man? Als zijn potje begint te koken, zien we hem tegenstanders onderuit trappen op een wijze waar zelfs mensen als Georges “Mac The Knife” Leekens stil van worden. Leekens was in zijn tijd een koorknaap in vergelijking met Conceiçao. De sterspeler van Standard laat zich ook nooit onbetuigd bij het intimideren, uitschelden en zelfs slaan van een tegenstrever. Zijn scheldtirades tegenover scheidsrechters zijn legendarisch. En wat te denken van zijn arrogantie. Bij de uitreiking van de Gouden Schoen kwam hij enkel maar opdagen op het moment dat hij hem gewonnen had. De politie diende hem te begeleiden om op tijd te zijn.

   

  En gisteren was het weer prijs. Zijn slachtoffer was de uitstekende scheidsrechter Peter Vervecken. Peter is zowat de beste Antwerpse scheidsrechter van de jongste jaren. Vervecken gaat gisteren correct in op het signaal van de grensrechter die Conceiçao heeft zien spuwen naar een tegenstanden. Daarvoor bestaat er in de reglementen al honderd jaar maar één sanctie: de rode kaart. Niet naar de zin van de man met sterallures. Hij vindt het dan nog nodig om met de nodige agressiviteit zijn shirt in het gezicht van Vervecken te duwen.

   

  Hoe lang gaat de bond die fratsen nog dulden? Smeer die knaap eens een fikse schorsing aan zijn broek. Ik vraag mij trouwens af wat de sanctie zal zijn? Hoever is het met geweld duwen van een bezweet shirt in het gezicht van een scheidsrechter nog verwijderd van slaan en spuwen naar een scheidsrechter? Op deze twee laatste feiten staat normaliter een levenslange schorsing.

   

  Wat ook het resultaat zal zijn, zo’n man hoort niet in het rijtje van Rik Coppens, Paul Van Himst, Jan Ceulemans, Eric Gerets en zovele anderen die zowel op als naast het veld voorbeelden waren voor de voetbalsport.

 • Internationaal aanhoudingsbevel

  Vorige week werd er een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen spelersmakelaar Pietro Alatta, naar aanleiding van zijn vermoedelijk aandeel in het gokschandaal in het Belgisch voetbal. Deze maatregel werd nodig geacht omdat Alatta zich in het buitenland (Mauritius) bevond en men dacht dat de man zou verdwijnen.

   

  Nu begrijp ik toch iets niet. Alatta heeft zich gisteren bij het gerecht in Brussel aangeboden en is intussen aangehouden. Maar hoe komt het dat de man, ondanks het internationaal aanhoudingsbevel terug in dit land is geraakt? De man heeft dus het vliegtuig genomen in Mauritius en zal daar vanzelfsprekend alle controles op de luchthaven hebben doorlopen. Dan is hij geland in, ik vermoed, Zaventem en is daar dus rustig naar buiten gewandeld. De kans is groot dat hij eerst nog even thuis zijn reiskoffers is gaan afzetten om zich daarna bij het gerecht in Brussel te gaan aangeven. Of maak ik nu een denkfout. Ik ben immers geen specialist in politiezaken.

   

  Daarom deze vraag, kan er iemand mij vertellen hoe iemand waartegen een internationaal aanhoudingsbevel loopt dat kan doen? Waarvoor dient zo’n bevel dan eigenlijk?

 • The revenge of the Twin Towers

  Neen, ik heb het niet over de WTC-torens in New York. Ik heb het over twee van de mooiste torentjes die ik heb mogen aanschouwen, namelijk de torentjes van het Wmbley-stadion in Londen.

   

  Het stadion werd omstreeks1923 gebouwd als Empire stadium, dat de gastheer zou zijn voor de Empire Exhibition. Maar als je ziet wat er nog allemaal heeft plaatsgevonden, heeft Wembley terecht de titel gekregen van ‘Venue of legends” In het stadion liepen tijdens de Olympische Spelen van 1948 legendes als Fanny Blankers-Koen en Emile Zatopek. In 1966 won het legendarische Engelse nationale voetbalelftal, onder leiding van Sir Alf Ramsey met onder andere Bobby Moore, de gebroeders Charlton, Noby Stiles, e.d.m. de wereldbeker voetbal door de Duisters te verslaan in een bloedstollende finale. Talloze FA-cupfinals vonden er plaats. Ikzelf was er te gast tijdens de Europese finale voor Bekerwinnaars tussen Parma en Antwerp (als neutraal supporter wel te verstaan).

   

  Ook was Wembley meermaals de gastheer voor grote concerten zoals die van Queen en meer bekend Live Aid in 1985.

   

  Het stadion zelf is een legende geworden, maar enkele onverlaten hebben besloten om het stadion met zijn torentjes de deuren te laten sluiten in 2000. Het werd tot op de grond afgebroken om een zielloos ultramodern stadion op te richten.

   

  Het stadion waarover de beste voetballer aller tijden, Pele (allez, volgens ons ma den beste na Rik Coppens en ze kan het weten wat ze heeft ze allebei live en tegen elkaar aan het werk gezien) zei: “Wembley is de kerk van het voetbal, het is de hoofdstad van het voetbal en het is het hart van het voetbal.”

   

  En een kerk mag je niet afbreken of je krijgt de “goden” achter je aan. In juli 2005 brak er vlakbij de bouwwerf van het nieuwe stadion een zware brand uit. En vandaag, nu ze het dak aan het leggen zijn, valt er een stuk dak naar benenden. De werken moesten om veiligheidsredenen stilgelegd worden. Toeval?Of is het de “wraak van de torenbroertjes”? Zijn het de geesten van Stanley Matthews, Freddie Mercury en vele andere “legends of the Wembley-Venue” die samenspannen tegen de vernieling van de tempel? Wembley is tenslotte Wembley niet meer.

 • Handelaars in angst

  Allez, de kleine Mathias heeft ook zijn vijf eurocent aan mening mogen geven. Ik heb het over de kleinzoon van Willy De Clercq die als ster op de gemeenteraadslijst van de VLD staat te blinken. Dat de jongeling nog wat te leren heeft, is duidelijk. Maar ik vergeef het hem. Mathias is nog maar 24. In Het Laatste Nieuws laat hij zich dit weekend ontvallen dat de stad Gent bij de volgende verkiezingen niet mag overgeleverd worden aan “handelaars in angst”.

   

  ‘Wie het schoentje aanpast, trekke het aan’ is een oud spreekwoord. En ik vind de titel handelaars in angst wel passend. Immers, het is mijn mening dat mijn partij best in heel wat gevallen een handelaar in angst zou mogen zijn. Neem nu de criminelen in onze stad en in heel Vlaanderen. Zij jagen de mensen schrik aan, mensen durven ’s avonds niet meer buiten te komen, mensen kopen zich peperdure alarmsystemen en maken van hun woning een fort,… Welnu, de angst moet van kamp veranderen. Het is de crimineel die schrik moet hebben. Schrik, want hij zal gepakt, berecht en verooreeld worden. Meer zelfs, integenstelling tot vandaag de dag zal hij zijn straf uitzitten. Geen Wet Lejeune meer om na amper een derde van je straf weer opnieuw te kunnen beginnen. Ja, voor de criminelen zullen het andere tijden worden indien Vlaams Belang het hier voor ’t zeggen heeft. In die zin kan je dus stellen dat we ‘handelaars in angst zijn’. We nemen de angst weg bij de hardwerkende bevolking en leggen ze bij de criminelen.

   

  Ook zorgen we voor heel wat angst bij de traditionele partijen. Angst om stemmen aan het Vlaams Belang te verliezen. De heisa die er de afgelopen week was over het al dan niet doorbreken van het Cordon Sanitaire is daar het bewijs van. In de Brusselse partijhoofdkwartieren was de paniek niet te overzien. Met volle broeken reden de Vandeurzens van deze wereld ’s avonds naar huis om dan ’s nachts badend in het zweet wakker te worden omdat ze dromen van de eerste Vlaams Belang-burgemeester. Of dromen bedrog zijn, weet ik niet, maar als ik van de traditionele partijen was zou ik er niet te zeker van zijn.

   

  Om nog even terug te komen op de kleine Mathias. Hij verwijst naar het rebelse karakter van de Gentenaars, zoals beschreven in het Geuzenboek van Louis-Paul Boon, om niet op de ‘handelaars in angst’ te stemmen. Domme jongen. Het is nu net voor wat je in dat boek kan lezen dat het Vlaams Belang stemmen haalt. Ik zeg dus ook, behou dat rebelse karakter maar, Gentenaars!

 • Christendom en islam

  Paus Benedictus XVI heeft vandaag de christenen en joden opgeroepen om samen te werken en dit voor het “welzijn van de mensheid”. Volgens de kerkleider zijn de monotheïstische godsdiensten geroepen om samen te werken en om de rechtvaardigheid en de vrede in de wereld te dienen.

   

  Vanuit het huidige christendom is dat een begrijpelijk standpunt. Benedictus staat immers aan het hoofd van een verdraagzame kerk. Een kerk die naastenliefde, vergevingsgezindheid e.d.m. hoog in het vaandel voert. Ik ben geen kenner van islam, jodendom en zelfs mijn kennis van mijn eigen christelijke geloof is vaak heel wat minder dan die van sommige van mijn medechristenen. Maar een dergelijk standpunt roept toch wel wat vragen op.

   

  Is de islam wel vragende partij voor zo’n samenwerking? De koran staat vol met passages over ongelovigen en daarmee bedoelen ze de niet-islamieten, christenen bv. Lees even mee:

   

  Soera 2 – vers 191. En doodt hen, waar gij hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden

  2-193. En bestrijdt hen, totdat er geen vervolging meer is en de godsdienst alleen voor Allah wordt.

  3-56. Doch de ongelovigen zal Ik in deze wereld en in de volgende streng straffen en zij zullen geen helpers hebben.

  4-76. Zij die geloven, strijden voor de zaak van Allah, maar de ongelovigen strijden voor de zaak van de boze. Strijdt daarom tegen de vrienden van Satan; voorzeker, Satans plan is zwak.

  4-151. Dezen zijn inderdaad de ongelovigen en Wij hebben voor de ongelovigen een vernederende straf bereid.

  5-33. De vergelding dergenen die oorlog tegen Allah en Zijn boodschappers voeren en er naar streven wanorde in het land te scheppen, is slechts dat zij gedood of gekruisigd worden, of dat hun handen en hun voeten de ene rechts en de andere links, worden afgesneden, of dat zij het land worden uitgezet.

  5-51. O, gij die gelooft, neemt de Joden en de Christenen niet tot vrienden. Zij zijn elkanders vrienden. En wie uwer hen tot vrienden neemt, is inderdaad één hunner. Voorwaar, Allah leidt het overtredende volk niet.

  8-39. En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt.

  8-73. De ongelovigen zijn vrienden van elkander. Als gij niet ingrijpt zal er onheil en grote wanorde in het land komen.

  9-5. Wanneer de heilige maanden voorbij zijn, doodt dan de afgodendienaren waar gij hen ook vindt en grijpt hen en belegert hen en loert op hen uit elke hinderlaag. Maar als zij berouw hebben en het gebed houden en de Zakaat betalen, laat hun weg dan vrij.

  9-23. O gij, die gelooft, neemt uw vaders en uw broeders niet tot vrienden als zij ongeloof boven geloof verkiezen. En wie onder u met hen bevriend is behoort tot de overtreders.

  9-29. Bestrijdt diegenen onder de mensen van het Boek, die in Allah noch in de laatste Dag geloven, noch voor onwettig houden wat Allah en Zijn boodschapper voor onwettig hebben verklaard, noch de ware godsdienst belijden totdat zij de belasting met eigen hand betalen, terwijl zij onderdanig zijn.

  9-73. O profeet, strijd tegen de ongelovigen en de huichelaars. En wees streng jegens hen. Hun tehuis is de hel en deze is een boze bestemming. 9-123. O, gij die gelooft, bestrijdt de ongelovigen die in uw nabijheid zijn en laat hen hardheid in u vinden en weet, dat Allah met de godvruchtigen is.

  41-27. Maar Wij zullen zeker de ongelovigen een strenge straf doen toekomen en Wij zullen hun slechtste daden vergelden.

  47-8. Maar de ongelovigen wacht vernietiging en Hij zal hun werken vruchteloos maken.

  66-9. O profeet, strijd tegen de ongelovigen en de huichelaars en wees streng tegen hen. Hun woning is de hel en dit is een kwade bestemming!

   

  Niet echt vriendelijke auteurs daar in de Koran. Ze hebben een rare opvatting over verdraagzaamheid.

   

  Een andere vraag. Als het christelijke, het Rooms-katholieke geloof “geroepen is om met de andere monotheïstische godsdiensten samen te werken”, waarom hebben er dan Kruistochten tegen de islam plaatsgevonden? Als ik bovenstaande passages lees en er mij bij inbeeldt dat ze in die tijd deze passages in de praktijk brachten, kan ik de organisatoren van de kruistochten wel begrijpen.

   

  Ik denk te meer dat het de kerk, die nu al leegloopt, geen goed doet wanneer men oproept tot een samenwerking met andere godsdiensten. Immers, als het christendom geroepen is om samen te werken met monotheïstische godsdiensten, wat is dan de meerwaarde van het christendom? Dan kunnen we even goed moslim worden.

   

  Neen, dit is niet de beste uitspraak die de paus in dit jonge pontificaat reeds heeft gedaan.

 • Wat nu Jo?

  Eerder deze week legde CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen alle toekomstige mandatarissen op dat ze een soort Charter moesten ondertekenen om op lokaal niveau niet met het Vlaams Belang in zee te gaan. Aanleiding was de CD&V-burgemeester van Schoten die na de verkiezingen een coalitie met het Vlaams Belang ziet zitten als een andere eenvoudige coalitie onmogelijk zou blijken. Dat heeft hij veel liever dan een monstercoalitie tegen het Vlaams Belang waardoor zijn gemeente quasi onbestuurbaar zou worden.

   

  Onmiddellijk kreeg hij alle banbliksem van de partijtop in zijn richting. De nationale CD&V-voorzitter sprak een soort algemeen verbod uit tegen toekomstige coalities met het Vlaams Belang. Op die manier blijft hij het Cordon Sanitaire trouw. Het Cordon dat al jaren links en extreemlinks aan de macht houdt.

   

  Maar Vandeurzen heeft – terwijl hij nog niet lang voorzitter is – al enorm veel last van de ivoren-toren-mentaliteit. Hij heeft er geen idee van hoe men op het lokale niveau denkt en werkt. Bewijs daarvan is het artikel in Het Belang van Limburg vandaag. Daar hebben ze wat burgemeesters opgebeld en wat blijkt,…Heel wat van die burgervaders wil best met het Vlaams Belang in een coalitie. Onder de burgemeester niet allemaal kleine spelers, maar ook oud-minister Theo Kelchtermans. En dan moet Vandeurzen terugkrabbelen met een zin als:”de burgemeesters nemen een genuanceerd standpunt in.”

   

  Weet je wat het is? Heel wat burgemeesters houden echt en oprecht van hun gemeente. Ze zijn niet geïnteresseerd in de oekazes vanuit de Wetstraat in het verre Brussel. Ze willen gewoon een goed en degelijk bestuur voor hun gemeente. En dus kiezen ze voor pragmatisme, kiezen ze voor oplossingen van het gezond verstand en… overwegen ze – indien de verkiezingsuitslag er naar is – een coalitie met het Vlaams Belang. Logisch toch.

 • Bezinning 4

  "Vrij ben ik, wanneer ik bij mezelf ben."

   

  Georg Wilhelm Friedrich Hegel

 • Conservatief versus progressief Gent

  Allez, de laatste in de rij heeft mijn eerder ingenomen stelling afgelopen zaterdag bevestigd. De SP.a heeft zijn lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober e.k. voorgesteld. Dat Termont trekt en Beke duwt is al lang bekend. Ook de dochter van Luc Van den Bossche zal weer op de lijst staan.

   

  Belangrijker waren de verklaringen die werden afgelegd. Het komt op het volgende neer: SP.a gaat opnieuw voor paars. Het staat dus nu al vast dat de socialisten met de VLD in de coalitie zullen stappen. Slepen ze daarvoor op 8 oktober e.k. niet voldoende zetels in de wacht nemen ze gewoon een derde partner (zeker niet het Vlaams Belang) in het bed. Waarschijnlijk wordt dat dan de CD&V. Termont heeft het immers niet zo op Groen! begrepen, wegens te veel onzin van Watteeuw de afgelopen legislatuur.

   

  M.a.w. Echt veel respect hebben de socialisten en liberalen niet voor de kiezer. Ze hebben nu al uitgemaakt dat ze het beleid verder gaan zetten. Ze vinden dat ze de stad goed hebben bestuurd, dat hun projecten schitterend zijn verlopen en dat het in het belang van de Gentenaar is dat dit wordt verder gezet. En de Gentenaar is in hun ogen niet verstandig genoeg om dat te beseffen dus beslissen zij in de plaats van de kiezers dat het beleid hoe dan ook wordt verder gezet.

   

  Dat maakt de keuze dus makkelijk (zoals ik al een paar keer heb gezegd op deze blog): kiest u voor meer van wat u de afgelopen 5 jaar hebt gehad, kiest u dus voor een behoud van het huidige beleid, m.a.w. kiest u voor het conservatisme van de meerderheid dan moet u bij de SP.a zijn (VLD en CD&V zijn hetzelfde dus bespaar u de moeite). Of kiest u voor een ommekeer, voor een nieuw en vernieuwend stadsbestuur, kiest u voor ander en beter, m.a.w. kiest u voor de progressieven dan moet u bij het Vlaams Belang zijn.

   

  Ja, ja, het is een gemakkelijke keuze dit jaar. Er zijn maar twee partijen die meedoen in Gent op 8 oktober e.k.: de SP.a en het Vlaams Belang. Aan u de keuze.

 • Grapjes en e-mail

  Stenig hem, kruisig hem, hang hem op. Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Antwerpen, Geert Brouwers kan niet streng genoeg gestraft worden. De man in kwestie heeft het aangedurfd een grapje over de Deense “Cartoonrel” door te sturen via e-mail. Door een of ander voorval is dat mailtje bij enkele vreemdelingen terechtgekomen die bij de stad Antwerpen wonen. Intussen heeft de stad Antwerpen een klacht bij het parket ingediend, is het integriteitsbureau een onderzoek begonnen en gaat het inquisitiecentrum CGKR de zaak verder bekijken. Het enige wat we nog missen is het VN-tribunaal in Den Haag dat zich met de zaak Brouwers zou gaan bezighouden.

   

  Komaan zeg, wat een overkill. Ik heb het mopje trouwens gezien. In de ogen van links en extreem-links zal ik wel iemand zijn die daar niet echt mag over oordelen, maar veel racistisch vond ik niet aan dat berichtje. Ik wist trouwens direct over welk berichtje het ging. Ik heb het van wel zeven verschillende mensen gekregen. Much ado about nothing.

   

  Ik vraag me trouwens af hoe het komt dat het stadsbestuur en Antwerpse parket zoveel tijd hebben voor dergelijke zaken. Is de criminaliteit in Antwerpen dermate gedaald dat ze zich kunnen permitteren om zich met dergelijke prullen bezig te houden. Het stadsbestuur en het parket zouden beter wat meer tijd spenderen aan moordenaars, drugdealers, sackjackers, homejackers, carjackers en andere jackers, aan corrupte ambtenaren en politici, aan illegale vreemdelingen, aan sluikstorters,…Ik denk immers dat de Antwerpenaar daar veel meer last van heeft dan van een gemeenteraadslid dat een grapje via e-mail verstuurt.

 • Voetbal en verkiezingen

  Al een geluk dat het Gentse stadsbestuur nog geen slopers besteld heeft voor het Ottenstadion. Het ziet er immers naar uit dat AA Gent nog een tijdje zijn thuishaven in Gentbrugge zal hebben. Immers, het Arteveldestadion loopt opnieuw vertraging op.

   

  Dit prestigeproject van de socialistische burgemeesterskandidaat Daniel Termont, had dit jaar verwezenlijkt moeten zijn. Deze zomer zouden de Buffalo’s in het Arteveldestadion hun eerste wedstrijd spelen. Maar niet zo. De investeerders wilden terecht niet investeren zonder een MER (Milieu Effecten Rapport). Dus liep het project 9 maanden vertraging op.

   

  Tot grote ergernis van Termont, want wat is beter voor een verkiezingscampagne dan het doorknippen van het lintje van een gloednieuw voetbalstadion? Maar soit geen erg. Een eerste steenlegging van een nieuw stadion is niet even sensationeel, maar is toch ook nog zeer bruikbaar voor een verkiezingscampagne. Maar ook daar grijpt Termont nu naast. De MER loopt immers vertraging op omdat die “schurken” van Binnenlandse Zaken in het belang van de veiligheid enkele zaken aan de plannen hebben gewijzigd.

   

  Stel je voor, wat een schande!!! De diensten van Binnenlandse Zaken vinden de veiligheid van de voetbalfans, van de gezinnen die naar AA Gent komen kijken, belangrijker dan de campagne van Daniel Termont. Ongehoord.

   

  Zou schepen Termont in het kader van de komende verkiezingen niet een beetje een te strakke termijn gezet hebben op de realisatie van het Arteveldestadion? Is een nieuwe tempel voor de voetbaltrots van Gent niet belangrijker dan een persoonlijke verkiezingscampagne? Leven bepaalde politici van verkiezing naar verkiezing en maken ze het algemeen belang ondergeschikt aan hun eigen populariteit? Oordeel zelf maar.

 • VLD, SP.a, CD&V: één pot nat

  Vandaag konden we zowel in de kranten als op de website van VLD-Gent vernemen dat de liberalen hun modellijst voor de verkiezingen hebben voorgesteld. Sas Van Rouveroij trekt en Guy Verhofstadt duwt de lijst.

   

  Twee bedenkingen:

   

  Ten eerste stellen we vast dat schepen Catharina Seghers naar de staart van de lijst wordt verwezen. Van op de derde lijstduwersplaats zal ze haar best moeten doen om er in 2007 nog bij te zijn. Ook fractieleider en voormalig schepen Frank Wijnakker dondert naar de 9de plaats. Daarentegen vinden we nieuwkomer Mathias De Clercq terug op een prominente 5de plaats. Van Catharina weten we dat het een rechtse, donkerblauwe liberaal is en van “de kleinen” De Clercq konden we in het weekend in de krant vernemen dat hij eerder links georiënteerd is. M.a.w. onder de deskundige leiding van Verhofstadt zet de verlinksing van de VLD zich verder. Voor een rechts beleid blijft er in Gent dus niet veel keuze meer over.

   

  Ten tweede merken we dat het niet de eerste ambitie is van lijsttrekker Van Rouveroij is om burgemeester te worden. Belangrijkste ambitie is verder besturen met de SP.a. Dus nog meer van wat we de afgelopen 5 jaar gezien hebben. Trouwens eenzelfde signaal kregen we eerder al van “oppositie”partij CD&V. Die vonden dat Beke en co het goed hadden gedaan en dat er enkel wat hiaten dienden ingevuld te worden.

   

  Conclusie: Je hebt de club die vindt dat het goed gaat en dat er weinig tot niets moet veranderen in Gent en in die club vinden we alle traditionele partijen en dan heb je de partij die wel verandering in Gent wil. Je hebt de club van diegenen die een links bestuur voor Gent voorstaan en je hebt de partij die de stad vanuit een rechtse maatschappij-invulling wil besturen. M.a.w. je hebt de linkse meltingpot van SP.a-Spirit-VLD-Vivant-CD&V-N-VA-Groen en je hebt het Vlaams Belang. De keuzemogelijkheden voor de Gentse kiezer hebben zich nog nooit zo duidelijk aangeboden.

 • Bezinning 3

  Kennis is nog geen wijsheid.

   

  A. Schoppenhauer

 • Tactvol

  Toen ik op zoek was naar een beeldje van vuilniszakken om bij onderstaand bericht te plaatsen, kwam ik dit plaatje tegen. Ik snap ook niet goed hoe Google dit beeld associeert met vuilniszakken, maar alla. Het geeft alleszins het begrip tact een nieuwe dimensie.

   

 • Luc Devos en de harde aanpak

  Vanmorgen was het weer een schitterende uitzending van Deckers en Ornelis op Q-Music. Altijd bangelijk om naar te luisteren. Wel opvallend vandaag waren de uitspraken van Luk Devos. De frontman van de groep Gorki is het gezicht van een Ivago-campagne om jongeren aan te zetten hun afval beter te sorteren. Mooi zo. Maar de manier waarop hij het in het programma van D&O kwam uitleggen, was opmerkelijk. Tot vier keer toe had Devos het over een harde aanpak van de jongeren die afval op straat gooien. Hij zou ze persoonlijk een “trap onder hun … geven”. De jonge vervuilers zouden “nog niet jarig zijn”, volgens Devos.

   

  Amaai, Devos is voorstander van een harde aanpak. Zouden we dat ook mogen doortrekken naar een harde aanpak van de criminaliteit, een harde aanpak van drugdealers, een harde aanpak van illegale vreemdelingen,…? Of is volgens Devos enkel het milieu belangrijk en is het voor de rest in de samenleving “vrijheid-blijheid”? Het lijkt me toch moeilijk om overtredingen van bepaalde regelgeving te bekampen met een harde aanpak van de overtreders en dat niet te doen bij het overtreden van andere regelgeving. Of is de ene regel voor meneer Devos dan meer waard dan een andere?

 • Arabisch tweede taal?

  Vanmorgen stond er in de krant dat Antwerps schepen Voorhamme van plan is om Arabisch te laten invoeren als vak op de Antwerpse stadsscholen. Nu krabbelt hij al terug en stelt hij dat hij verkeerd begrepen is. (Waarschijnlijk uit schrik te veel autochtone kiezers te verliezen) Volgens Voorhamme is het eerder de bedoeling is meer ruimte te creëren voor lessen Nederlands voor leerlingen die thuis geen Nederlands spreken. Maar tevens voegt hij er fijntjes aan toe – en dan komt de kat op de koord - dat er moet nagedacht worden over de invulling van het begrip meertaligheid. “Doen we dat louter met Engels of Frans of houden we er rekening mee dat er een groep leerlingen is die naast het Nederlands al minstens één andere taal machtig is dan het Engels of het Frans?”, aldus Voorhamme. Duidelijk waarover de man het heeft, niet?

   

  Tja, de tactiek van de SP.a voor de verkiezingen van 8 oktober is duidelijk. Ze hebben met het leveren van hun stemmen voor de invoering van het vreemdelingenstemrecht (waarvoor er in Vlaanderen dus geen meerderheid was) dure zaadjes gepland. Die zijn ze nu met allerhande voorstellen aan het bemesten en ze hopen op een rijke oogst op 8 oktober. Hopelijk voor hen overbemesten ze niet en wordt hun oogst niet rot, maar soit.

   

  Het is dus duidelijk dat de SP.a nu alles uit de kast haalt om het “bovenste-beste-vriendje” van de vreemdelingen te worden in ruil voor hun stem op 8 oktober e.k. Over plat opportunisme gesproken. Ze hebben dit in het verleden nochtans altijd ontkend. De enige die er eerlijk voor uitkwam dat hij de vreemdelingenstemmen wilde gebruiken als wapen tegen het toenmalige Vlaams Blok (nu Vlaams Belang), was Euro-commissaris Louis Michel. Maar door hun daden volgen de socialisten dat spoor. En dan maar jammeren dat hun traditionele kiezers zich van hen afkeren. Hoe zou dat nu toch komen?

 • Bezinning 2

  Waarom zou het toch zo moeten zijn dat wat iemands genot uitmaakt ook weer de bron van zijn treurnis wordt?

   

  Johann Wolfgang von Goethe in "Het lijden van de jonge Werther".

 • Agent 212 en Mevrouw Erdal

  Allez, gisteren wordt mevrouw Erdal als lid van een terroristische vereniging veroordeeld, maar ze is niet in de rechtzaal. De rechter beveelt, zoals dat in dergelijke gevallen gebruikelijk is, de onmiddellijke aanhouding van Erdal.

   

  Maar wat blijkt, mevrouw Erdal is de piste in. Al sinds maandag. Ze zat nochtans op een onderduikadres en werd in ’t oog gehouden door de staatsveiligheid. Elke verplaatsing diende Erdal aan de politiediensten te melden. Als dat madammeke dan toch bewaakt wordt en ze verlaat haar onderduikadres, is het dan niet logisch om eens naar die kip te stappen en te vragen: “Madammeke, waar gaat gij naartoe?” Neen ze proberen ze te volgen en spelen ze volgens De Morgen kwijt op de bus. Wie stond er eigenlijk in voor de bewaking van Erdal, agent 212? Wat dachten die mannen nu? Dat Erdal eventjes zou wachten met de plaat te poetsen tot ze veroordeeld was en dan braafjes naar “den bak” zou gaan? Of hadden ze het bij de “Sûreté d’ état” te druk met het Vlaams Belang te volgen?

   

  Allez, dit land en zijn leiders werken alweer aan de bekendheid van het land. Net als toen Dutroux een boswandeling ondernam. We staan nu al op alle voorpagina’s van de Turkse kranten. De rest van de Europese media zal wel volgen. Ten tijde van de “Dutrouxontsnapping” namen de minister van Binnenlandse zaken en Justitie ontslag. Zou dat nu ook gebeuren of is de politieke cultuur intussen zo erg veranderd?

   

  Of is er misschien wel meer aan de hand? Zouden ze Erdal misschien bewust hebben laten lopen? Steeds meer gaan er in dit land geruchten dat de overheid terroristen met rust zou laten in ruil voor een “aanslagvrij” land. Zou daar iets van waar zijn of is dit “an Urban Legend”?

 • Bezinning

  Gisteren op Aswoensdag is de Vasten begonnen. De Vasten is een periode van o.a. bezinning. Daarom ga ik de komende weken eens af een toe een gedicht (of een deel ervan), een songtekst (of een deel ervan), een citaat,.. op deze blog gooien.

   

  Vandaag drie stukjes, die aantonen hoe verschillend, maar toch frappant men liefde kan beschrijven. Opeenvolgend Morrissey, Alice Nahon en Toon Hermans

   

  And if a double-decker bus
  Crashes into us
  To die by your side
  Is such a heavenly way to die
  And if a ten-ton truck
  Kills the both of us
  To die by your side
  Well, the pleasure - the privilege is mine

   

   

  Zó hebt ge, zonder woorden,
  Aan mij 't geheim verteld
  Hoe de ene mensenziele
  In de andere smelt.

   

  Ik hou van jou, ik hou van jou
  een dag, een jaar, een eeuw
  Ik weet dat liefde lente is
  maar ook een beetje sneeuw

 • Buitenlanders in de gevangenis

  Uit een antwoord op een schriftelijke vraag van CD&V-senator Hugo Vandenberghe blijkt dat er op 26 september 2005, 9.083 personen in Belgische gevangenissen zaten. Daarvan waren er 5.160 met de Belgische nationaliteit. De rest zijn vreemdelingen. Het is de eerste keer dat Justitie dergelijke statistieken opstelt. En wat is dus de conclusie: vier op de tien in de gevangenisbevolking is een vreemdeling. Ik dacht nochtans dat hun aandeel in onze bevolking iets kleiner was. Toen het Vlaams Belang over een dergelijke verhouding in de gevangenisbevolking sprak, was het nooit waar en was het overdreven. Tja, nu blijkt zwart op wit van niet.

   

  En welk citaat vindt ik van de vraagstellende CD&V-senator? “Dat de aanwezigheid van buitenlanders geen veiligheidsprobleem oplevert, klopt niet.” Tiens, Tiens, gaan de ogen open? Aan de ander kant, goed dat een Tjeef het zegt,… Wij moesten maar eens een dergelijke uitspraak doen. Het kot zou weer te klein zijn.