• Intussen in Hoboken

  hoboken031199-755Er is nog steeds geen witte rook wat betreft een nieuwe coalitie in Hoboken. U weet het intussen wel. Vlaams Belang heeft er 10 zetels van de 21 gehaald. De Maoïstische PvdA 2. Men wil het Vlaams Belang niet dus moet men in zee met de aanhangers van massamoordenaar Mao. SP.a wil natuurlijk onmiddellijk met de communisten (niet verwonderlijk), maar de VLD (1 zetel) en het kartel CD&V-N-VA voeren een nummertje voor de galerij op en zeggen dat ze niet in het bestuur willen met de PvdA. Liever een minderheidsbestuur gesteund door… de PvdA. What’s the difference? Maar soit.

   

  Probleem is nu dat ze Mie Branders van de PvdA een beetje te veel geschoffeerd hebben. De Tjeven en de Blauwen vinden het maar vanzelfsprekend dat Branders een minderheidscoalitie steunt waar ze niet in mag. Mie denkt er anders over. Terecht. Niemand mag zich laten vernederen. Je moet vechten voor je overtuiging. Dat geldt ook voor Branders.

   

  Maar is de chaos nu compleet? De gesprekken zijn opgeschort tot 8 januari e.k. en de districtsraad van Hoboken wordt als laatste geïnstalleerd op 26 januari. (zal wel niet toevallig zijn.) Er hoeft eigenlijk geen chaos te zijn. Er is één echt sterke partij die maar één zetel nodig heeft voor een meerderheid. Laten we verstandig zijn en voor een grotere centrumrechtse meerderheid gaan. Dan hebben we drie zetels op overschot. Dus Kristof, Katelijne, Annemie, het heeft lang genoeg geduurd. Stop met die onnozele spelletjes die jullie door nationaal zijn opgedrongen. Kies voor Hoboken en de Hobokenaren en kies vooral voor een bestuur waar de Hobokenaren zelf voor hebben gekozen. Dat noemen ze democratie.

   

  By the way, jullie hebben mijn telefoonnummer toch nog, hé?

 • Zalig Kerstmis

  KerstmisEén licht is sterker dan alle duisternis in de wereld.

   

  Zalig Kerstmis.

 • Zo d' ouden zongen zo piepen mijn longen

  keel't Is weer de moment. Iedereen in de feestsfeer en ik zit met een vallingske. Allez vallingske, zeg maar valling. Het is jaren geleden dat ik nog koorts heb gehad en gisteren had ik 38,2°. Alle holtes die op de tekening staan, bezorgen me ongemak, meer dan ongemak zelfs. Een kop vol snot, koppijn, keelpijn en mijn longen voelen ongeveer aan als de longen van een courreur die de Mont Ventoux aan het oprijden is bij een tempratuur van 40°.

  Kortom, ik heb een heel appart gevoel vanbinnen.

 • Stokjestijd

  Estafette1%20kleinAllez, er is weer een soort spelleke op blogs onder de titel “five things you don’t know about me”. Het is eens soort kettingbloggebeuren. Ge moet dan vijf dingen over jezelf vertellen die niet zo bekend zijn. En dan wat namen opgeven van mensen aan wie je het stokje doorgeeft. Ik heb het fenomeen voor ’t eerst gezien op de blog van mijn goede vriend Verstrepen. Nu ik ben niet zo’n fan van die hype-achtige dingen, maar omdat mijne kameraad Bart Debie het zo vriendelijk heeft gevraagd, zal ik maar eens meedoen.

   

  Here we go:

   

  Het heeft niet veel gescheeld of de mensheid was veel gelukkiger geweest. Ik was immers een couveusebaby (veel te licht en veel te klein – de kinderarts zou nu eens mijn 104 kg. moeten aanschouwen ;-)). En ongeveer twee weken na mijn geboorte, op een zondagmorgen, werden mijn twee lieve ouders dringend gevraagd om naar ’t ziekenhuis te komen omdat ik het tijdelijke voor ’t eeuwige aan verwisselen was. Intussen ben ik er nog steeds.

   

  In mijn jonge jaren was ik een hevige supporter van Berchem Sport. In het seizoen 1985-86 speelde KBS voor ’t laatst kampioen in tweede klasse en promoveerde voor één jaar (ook weer ’t laatste) naar de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Aan de laatste wedstrijd thuis tegen Racing Mechelen die met 3-1 werd gewonnen, heb ik nog een mooi aandenken. In mijn kast ligt het truitje (8) van Roger Leirs die bij die match spijtig genoeg op de bank zat.

   

  Bij de blijde intrede van onze geliefde koning Albert II in Antwerpen gingen wij uiteraard met de Nationalistische Studentenvereniging betogen. Nog voor de koning aan den Boerentoren voorbijkwam werden we al door drie peletons van de Antwerpse politie geïsoleerd en werd ik als allereerste opgepakt. De enige verdediging die ik kon bedenken om niet opgepakt te worden was dat ik daar met mijn moeder toevallig voorbij wandelde. Op de vraag van de politieagent wie mijn moeder was, duidde ik lukraak een vrouw aan. Resultaat: de dame in kwestie werd evenzeer van straat geplukt en in een combi gestoken. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de dame niet net als wij naar de Luchtbal is gevoerd, maar bij deze nog steeds mijn welgemeende excuses aan de onbekende vrouw.

   

  Een van de mooiste hobby’s die ik ooit heb gehad was voetbalscheidsrechter. De leukste herinneringen heb ik aan de wedstrijden van de nationale scholieren en Uefa-juniores. Bij die wedstrijden heb ik immers het genoegen gehad jonge talenten aan het werk te zien als Jurgen Cavens (toen Lierse), Hans Somers (toen Lierse), Philip Clement (toen Beerschot), Glen De Boeck (toen Boom),… Ook leuk was dat ik de voorwedstrijd van de afscheidsmatch van Jean-Marie Pfaff heb mogen leiden. Geestig om in de gangen van de kleedkamers Karl-Heinz Rummenige, Michel Platini, e.a. tegen te komen. Toen bleek dat het scheidsrechterstrio (Marcel Van Langenhoven, Frans Van den Wijngaert en Jean Gernaey) een grensrechtersvlag te kort had, heeft Gernaey nog mijn exemplaar gebruikt.

   

  In de jaren 1993-94 zat ik in het praesidium van de faculteitskring van het zeer linkse Pol en Soc aan de UFSIA. Voor mijn overtuiging ben ik in het tweede deel van het jaar uit het preasidium gesmeten. Een van de mannen die toen tegen mij stemde vanwege mijn Blok-lidmaatschap was bij de jongste verkiezingen kandidaat bij… VLOTT. It’s a small world, baby.

   

  Voila, tot zo ver het stokjesgebeuren. Bij deze geef ik het stokje door aan mijn “Brother in arms” Wim Van Dijck, cartoonist Fré, geboren dwarsligger Tanguy Veys, en Evert Hardeman .

 • Geen staatshervorming. Wat nu Leterme?

  LetermeVolgens de premier Guy Verhofstadt is de tijd niet rijp voor een nieuwe staatshervorming. Dat zei hij naar aanleiding van de officiële voorstelling van zijn vierde Burgermanifest. Ook de Franstalige partijen hebben samengezeten en zijn geen vragende partij voor een nieuw luik in de staatshervorming. Hierbij sluiten ze zich aan bij de eerdere stellingen van de voorzitter van de Vlaamse socialisten, Johan Vande lanotte die enige tijd geleden ook al had gesteld dat bepaalde eisen zoals de splitsing van BHV niet tot de prioriteiten behoort.

   

  Wat nu Yves Leterme? De VLD van Verhofstadt en de SP.a van Vande lanotte maken deel uit van de Vlaamse regering. En de basis van het Vlaams regeerakkoord zijn nu eenmaal de rechtmatige eisen voor een nieuwe staatshervorming. Rechtmatige eisen op basis van de inmiddels bekende vijf resoluties van drie maart 1999 van het Vlaams Parlement. VLD en SP.a zijn dus blijkbaar niet van plan om het Vlaams Regeerakkoord uit te voeren. Kan je dan als regering nog verder?

   

  En wat met het kartel? Bart De Wever heeft als voorzitter van de N-VA gereageerd op de docufictie van de RTBF over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. En ik citeer: “de onafhankelijkheid van Vlaanderen én Wallonië komt dag na dag dichterbij. Ons politiek streven staat in elk geval elke dag opnieuw in het teken van het bereiken van dat staatkundig einddoel.” Hoe rijm je dit alles?

   

  Het ziet er naar uit dat ofwel de CD&V na de verkiezingen van 2007 aan de kant blijft staan of dat ze in de regering stappen en hun eerdere beloftes nog maar eens over boord gooien. Het ziet er naar uit dat de beslissing van de N-VA ten tijde van de breuk met de CD&V om niet met Vlaams Belang een Vlaams front te vormen desastreuze gevolgen zal hebben.

   

  Enfin, het is nog niet zo ver, maar het is wel duidelijk dat er dringend een sterk Vlaams verenigd front moet komen voor een duidelijke staatshervorming, voor meer Vlaanderen en wie weet voor een onafhankelijk Vlaanderen. Kan CD&V en N-VA in zo’n omstandigheden het cordon sanitaire handhaven? Laten we in het belang van Vlaanderen hopen van niet. Op naar een Forza Flandria. Het is meer dan nodig.

 • Houdt Jan Mulder niet van voetbal?

  CannavaroMijn vader zaliger wist mij altijd te vertellen dat Jan Mulder bij Anderlecht één van de beste voetballers was die hij had gezien. Ik kan er niet over oordelen. ’t Was voor mijn tijd. Ikzelf heb het meer voor Robbie Rensenbrink . De beste ooit. Maar Jan Mulder is evenzeer een begenadigd schrijver. Van hem heb ik verschillende boeken met veel plezier gelezen en voor zijn column (en alleen voor zijn column) kijk ik steeds weer uit naar een nieuw nummer van Humo.

   

  Maar deze week heb ik moeten vaststellen dat Mulder wel van bepaalde voetballers houdt, maar niet van het spel als geheel. Waarover gaat het? In zijn column ergert de man zich terecht over het feit dat in het hedendaags voetbal steeds minder plaats is voor een klassieke 10. Daarmee bedoelt hij de man die net achter de diepe spits speelt. Er valt inderdaad wat voor te zeggen. Een 10 maakt het voetbal vaak aantrekkelijker. Maar hij gaat wel over de schreef wanneer hij schrijft over de voetballer van het jaar: “Als Fabio een andere vader had gehad, was hij misschien voetballer geworden.” Onnodig grof.

   

  Ik kan aannemen dat Mulder (zelf voorspeler) graag aanvallend voetbal ziet. Dat ge graag mannen als Platini, Maradonna, Zidane, Ronaldinho en andere 10-en bezig ziet. OK. Maar voetbal is een ploegsport. Het is een spel dat met twee ploegen van elf spelers wordt gespeeld en waar er ook een doelman, middenvelders en ja, ook verdedigers bij horen. En Fabio Cannavaro is een schitterend verdediger. De man heeft een fantastische en perfect getimede tackel in zijn benen. Dus wat is er mis met verdedigers, beste Jan? Neem nu Franco Baresi enkele jaren geleden. Toch een mooie en elegante voetballer zeker. Een man die met perfectie de rol van laatste man kon invullen. Of om nog een ploegmaat van hem te noemen als linksachter: Paolo Maldini. Ook weinig beters gezien in een verdediging. De man stopt er ver mee, maar bij Anderlecht hebben ze recent nog mogen ervaren hoe goed die man wel is op zijn 37ste(!).

   

  Kortom, ook verdedigers kunnen mooi voetbal op de mat brengen. En Cannavaro kan dat zeker. Hij is dit jaar dan ook terecht voetballer van het jaar. Verdedigers, evenals doelmannen en verdedigende middenvelders, lopen niet altijd zo in de kijker, maar ze maken van de voetbalsport ook mee een heerlijk iets om naar te kijken. Jan Mulder zou daar ook eens wat meer respect voor mogen hebben.

 • Rik Poot en conceptuele kunst

  Rik PootEnkele dagen geleden overleed kunstenaar Rik Poot. Wat mijn persoonlijke mening betreft, een schitterend kunstenaar. Voor mensen die in het federale parlement werken, kan ik wijzen op de bronzen borstbeelden van de premiers Leo Tindemans en Jean-Luc Dehaene (vroeger werden die beelden van voormalige premiers gemaakt in een duur soort Congolees wit marmer, maar blijkbaar is men aan bezuinigingen toe.) die net aan het trapje staan dat toegang geeft tot de plenaire zaal van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. (Trouwens, waar is het borstbeeld van onze goede koning Willem naar toe, gangsters van de Kamer? Doch dit geheel terzijde) Persoonlijk heb ik een voorliefde bij voor het Dehaene-beeld omdat dat echt in de bekende Poot-stijl is. Vilvoordenaren kennen hem dan weer van het grote bronzen paard, de arbeiders van de gesloten Renault-fabriek vergeten nooit zijn grote Bronzen vuist.

   

  Poot was een kunstenaar in de strikte betekenis van het woord. Hij kreeg een idee, werkte dat uit en vervaardigde dan als een volleerd stielman het kunstwerk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Poot een broertje dood had aan conceptuele kunst en hun aanbidders. Ooit zei Poot daarover: “Zonder vakmanschap kan je onmogelijk kunst maken. Een kunstenaar is een stielman. Je mag nog de meest creatieve geest hebben, maar als je dat niet kunt realiseren, dan ben je niets. Heb je al een pianist gezien zonder vingers of een acteur zonder tong? Het is jammer dat de kunstwereld tegenwoordig helaas alleen draait om publiciteit en geld en enkele kunstpauzen die het mooie weer maken. Een kunstenaar moet uiting geven aan zijn ontroering, aan de schoonheid. Dat is wat anders dan wat onnozele grappen maken. Niemand zegt meer dat de keizer naakt is.”

   

  En ik vind, weliswaar als kunstleek, dat hij gelijk heeft. Ik ben ook van mening dat een kunstenaar meer moet zijn dan een denker. Het moet een totaalpakket zijn. Volstaat het om slechts een idee te hebben, dan naar de bronsgieter, de steenkapper, de schilder,… te trekken en te vragen om je ‘concept’ even voor je uit te werken? Ik vind van niet, want wie is dan de kunstenaar? De ideeënman of de steenkapper/beeldhouwer/schilder? Of beiden? Neen, als een idee alleen al volstaat, kan iedereen kunstenaar zijn. Zelfs ik, en wees gerust, dat is geenszins het geval

 • Phaedra Hoste met hart op de juiste plaats

  Phaedra HosteSinds kort bestaat er zoiets als de Phaedra Hoste Foundation. Een mooi initiatief als je ’t mij vraagt. Surf maar eens naar de site. Phaedra is niet enkel een schoon madam, ze heeft ook nog eens het hart op de juiste plaats.

   

 • Kleiner in ’t echt

  HannetroonbeeckxDe realiteit is altijd anders dan op TV. Alles lijkt kleiner en minder interessant. Vandaag heeft toekomstig voormalig premier Guy Verhofstadt  zijn vierde Burgermanifest voorgesteld. Als je hem dan zo op TV bezig ziet, is het net of de man het warm water heeft uitgevonden en dat hij de grote leider van het land is. In ’t echt is het heel wat minder. In zijn vierde Burgermanifest zitten weinig verassingen, of was zijn Goreiaans pleidooi verrassend ofwa? Laten we eerlijk zijn, het is een scheet in een fles als je het vergelijkt met zijn twee eerste burgermanifesten. O ja, over de communautaire problematiek geen woord, of wat dacht je?

   

  Di Rupo vormt nog eens een afwijzingsfront met de Franstalige partijen tegen de rechtmatige Vlaamse eisen. What’s new?

   

  Didier Reynders wil sancties tegen de RTBF naar aanleiding van de nepreportage over de Vlaamse onafhankelijkheid. Raar toch, he. In de tijd dat het Vlaams Blok protsesteerde tegen de discriminatie van de partij bij de staatsomroep, schreeuwde alle politici moord en brand. Ah ja, inmenging in de keuzes van de journalisten? Dat kan niet. Of hoe er voor alles is dit land twee maten en twee gewichten zijn.

   

  En Verstrepen is blij met zijn bees van Hanne Troonbeeckx. Wel, ik ook. En inderdaad, ze is in alle opzichten zo veel kleiner in ’t echt dan op TV. Het had een soort “Dehaene-effect” toen ik die man voor ’t eerst tegenkwam in de wandelgangen van ’t parlement. Niet dat ik van hem een bees kreeg, maar de man is wreed klein in ‘t echt. Veel kleiner dan ge hem meestal voorstelt als ge hem op tv ziet. By the way, Verstrepen, ge vertelt er niet bij dat ge naast de bees van Hanne er vrijdag bij VT4  ook een bees van Margriet moest bijpakken, hé?

 • Vlaanderen onafhankelijk: Schitterende televisie

  vlaamse leeuwMet het zappen kwam ik toevallig op de speciale nieuwsuitzending van de RTBF terecht over het feit dat Vlaanderen zijn onafhankelijkheid had uitgeroepen. Wegens een beetje actief in de politiek weet je dan dat zo’n uitzending spijtig genoeg nep is. Maar niet iedereen had het door.

   

  Wees eerlijk, wat een schitterende televisie was dit. Ok, op den duur werd het wat langdradig maar het eerste uur heb ik met heel veel plezier gekeken. Zulke goed in elkaar gestoken programma’s zie je niet vaak. En je wordt onmiddellijk meegesleept. Je kan dat ook soms hebben met films. Je begint mee te leven. Je begint te fantaseren, over de rol die je met de partij in dit sterke scenario zou spelen, hoe een en ander politiek zou afgewikkeld worden. Soms was het wel wat karikaturaal, maar het concept van de uitzending was ijzersterk. Kortom, een dikke proficiat aan de programmamakers van de RTBF. (Zouden ze bij de VRT ook zo’n talenten hebben rondlopen?)

   

  Ik heb goed geslapen en prachtig gedroomd. Gedroomd hoe het Vlaams Parlement opnieuw zijn intrek nam in het gebouw van de Staten-Generaal dat we te danken hebben aan onze goede koning Willem. Over wapperende Vlaamse Leeuwenvlaggen in de straten, over de eerste zitting van het parlement in de republiek Vlaanderen, over de verkiezing van onze president,…

   

  Als je ’s morgens opstaat, is het dan weer wat minder. Je staat op en ziet dat er spijtig genoeg nog altijd Belg op je identiteitskaart staat, je rijdt je vast in de files rond Brussel, je ziet in de regeringswijk in Brussel terug die lelijke vlaggen hangen,…

   

  Maar het nieuws vandaag maakt heel veel goed. Je hoort dat de uitzending een en ander heeft losgemaakt bij de mensen in het algemeen en de politici in het bijzonder. De traditionele politici spreken natuurlijk schande, maar iedereen reageert. Leterme, Verhofstadt, Di Rupo en tutti quanti.

   

  Hopelijk maakt de uizending aan de andere kant van de taalgrens duidelijk dat die onafankelijkheidsgedachte geen utopisch ideaal is dat door extremisten wordt nagestreefd, maar een realistisch scenario dat er zal komen. Zeker wanneer er een Franstalig afwijzingsfront, met Elio – monsieur non – Di Rupo op kop, blijft bestaan tegen de terechte Vlaamse eisen als een eigen fiscaliteit, de splitsing van de sociale zekerheid,… Want zeg nu zelf, en dat was geen fictie, Filip Dewinter en Gerolf Annemans samen aan tafel met Boudewijn Bouckaert en Jean-Marie Dedecker, met Herman Suykerbuyck, maar ook met mensen als Mark Demesmaecker en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

   

  Over De Wever gesproken trouwens, zijn eerste reactie op de uitzending was goed. Hij stelde dat hij met veel genoegen had gekeken en “Helaas ging het maar over een nepuitzending”, dixit Bart De Wever. En verder: “Toch is de N-VA ervan overtuigd dat de onafhankelijkheid van Vlaanderen en Wallonië dag na dag dichterbij komt. Ons politiek streven staat in elk geval elke dag opnieuw in het teken van het bereiken van dat staatkundig einddoel.” Da’s gesproken, se. Spijtig dat hij later op de dag – en vooral na de officiële reactie van minister Bourgeois – dat standpunt afzwakte.

   

  Maar soit, laten we grootmoedig zijn en hem dat vergeven. De geesten rijpen, en dat is belangrijk. Dankzij de uitzending is plots ook de buitenlandse pers, zijn de buitenlandse politici geïnteresseerd in dat Vlaams onafhankelijksstreven. Goed zo.
 • N-VA pleegt zelfmoord

  Willem ElsschotMensen toch, hoe maak je een analyse van wat er zich de jongste dagen heeft afgespeeld rond Jean-Marie Dedecker en het herstel van het kartel CD&V-NVA?

   

  Er zijn gewoon geen woorden voor. De grote krijger met vooral een grote mond heeft zich als een speelbal laten gebruiken, Bart De Wever heeft zichzelf in een depressie gewerkt nadat hij overduidelijk door de mensen met échte macht op de vingers was getikt als een kleuter en een Vlaams-nationale partij houdt op te bestaan. Inderdaad, want dat is het resultaat van één week politiek: de N-VA heeft afgelopen weekend zelfmoord gepleegd.

   

  En het akkoord waarmee Bart De Wever zich nog mee wil recht houden, het akkoord tussen de N-VA en CD&V waarbij men niet tot een regering zou toetreden zonder een grondige staatshervorming, wat is dat feitelijk waard? Evenveel als het feit dat de N-VA niet in de Vlaamse regering zou stappen als BHV niet zou worden geplitst? Of evenveel waar als de paragraaf in het Vlaams regeerakkoord over datzelfde BHV? De cartoon in ‘Het Laatste Nieuws’ vandaag spreekt dan ook boekdelen. De N-VA heeft haar leden en bij uitbreiding alle Vlaams-nationalisten een slechte dienst bewezen. Bovendien maakt De Wever zijn partij overbodig, zelfs als ge het verhaal van die staatshervorming gelooft. Want dan moet ge op… het kartel stemmen. Filip Dewinter was nog vriendelijk zondag in de Zevende Dag toen hij zei dat de N-VA nu niet meer was dan een appendix van de CD&V. ’t Is erger dan dat. De N-VA is overleden.

   

  In Vlaams-nationale kringen weet men toch dat als men met de machthebbers van dit land omgaat, ge keihard van u moet afbijten. Dat ge met uw vuist op tafel moet kloppen. Of om het met de woorden van de dichter te zeggen: “Weet dan dat uw stem door niemand wordt aanhoort, zolang ge stamelend bidt of bedelt bij de poort.”

   

  Wel zijn er sinds afgelopen weekend bepaalde zaken duidelijk. Of beter gezegd, nog duidelijker dan voorheen. De N-VA bewijst nu dat ze de échte erfgenaam van de Volksunie is. En er is maar één Vlaams-nationale partij die tegen de stroom durft inroeien. Een partij die onomwonden voor het Vlaamse welzijn, voor de Vlaamse welvaart en dus voor de onafhankelijke Vlaamse staat gaat. Het Vlaams Belang zal de klus alleen moeten klaren. Spijtig, een Forza Flandria had mooi geweest. Maar tussen droom en daad staan wetten, maar vooral praktische bezwaren in de weg.

 • Geen vuiltje aan de lucht bij CD&V en N-VA

  vlaamsparlementZonet het genoegen gehad om het debat over de problemen in de Vlaamse Regering naar aanleiding van de breuk in het kartel tussen CD&V en N-VA mogen volgen.

  En jongens wat zijn we dom. En dan heb ik het niet over mezelf, maar over de ganse publieke opinie. Want… Er is helemaal geen probleem. Alles loopt perfect binnen de Vlaamse Regering als we Minister-President Yves Leterme en de fractieleiders van CD&V en N-VA mogen geloven. Op de vraag van Filip Dewinter hoe het nu zit met de cohesie in de regering antwoordde Leterme dat Groen en Vlaams Belang te weinig voorstellen van decreet indienen. Raar antwoord. En niet eens juist. Ga maar eens bij de initiatieven van de Vlaams Belangers op de site van het Vlaams Parlement kijken.

   

  Volgens de fractieleiders van de twee betrokken partijen was het een debat dat niet in het parlement mocht gevoerd worden. Halloooo. Als die twee knapen gaan zeggen wat er al dan niet in het Parlement mag besproken worden, zijn we goed weg.

   

  Maar veel pijnlijker dan dat is de belediging die deze politici, inclusief die zogenaamde goede bestuurder Leterme, naar het hoofd van de krantenlezers en bij uitbreiding de ganse bevolking slingeren. Volgens CD&V, N-VA en de Minister-President moeten de politici gewoon geen aandacht schenken aan wat er de jongste dagen in de media is verschenen. Het komt er blijkbaar op neer dat al die uitspraken tenslotte maar bedoeld zijn voor de bevolking. Die horen en lezen dat graag, maar die uitspraken hebben helemaal geen politieke consequenties. Voila, brood en spelen voor de gewone mensen, dus. M.a.w. vertier voor de dommeriken. Niets voor politici. En die gasten hadden het bij de jongste verkiezingen over respect voor de burger? Komaan, zeg.

 • Quo Vadis N-VA

  Vlaanderen eerstHet is wat geweest de dagen na het uiteenspatten van het kartel CD&V-N-VA. Na een redelijk serene eerste dag, ging men al snel over tot verwijten en beledigingen. Bourgeois is ‘un petit monsieur’, volgens Bourgeois wordt er ‘vuil spel’ gespeeld en ‘tackelen zijn collega’s ministers langs achter met twee voeten vooruit’, Dedecker is een politieke hooligan’,… Ook wat de eerder inhoudelijke aanvallen betreft gaat het hard tegen onzacht. De N-VA is ‘niet redelijk en ongeloofwaardig’ omdat ‘ze als ze als volksnationale partij kiest voor een ultraliberaal’, en ‘de CD&V is de communautaire terugtocht begonnen omdat ze zich neerlegt bij de standpunten van ACW en SP.a.’ En dat gaat zo maar verder.

   

  Vandaag wordt dan een en ander genuanceerd. ‘Als iedereen de afspraken naleeft gaat de Vlaamse regering gewoon met de N-VA erbij verder’. ‘Als de N-VA Dedecker dumpt, blijft de deur naar de CD&V openstaan.’ Men moet geen wetstraatjournalist zijn om te beseffen dat een dergelijke situatie onhoudbaar is en gevolgen heeft voor de Vlaamse Regering. Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen. Misschien dat een actuele interpellatie soelaas brengt.

   

  Volgens Bart De Wever ligt de bal niet meer in hun kamp. Volgens maakt hij niet de juiste analyse. Het zal de N-VA zijn die moet beslissen welke richting het uit wil. Braaf naar de CD&V luisteren en de eigen standpunten naar de achtergrond verwijzen? Of uit de regering stappen en de eigen Vlaams-nationale koers varen? Ook dan kan er een groot Vlaams front opgebouwd worden. Jurgen Verstrepen is die piste alleszins genegen en met hem in de Beweging vele anderen.

   

  OK, ik geef het toe. Ik blijf sceptisch over een dergelijke operatie, maar dat betekent niet dat ik het geen kans zou gunnen. Misschien is het in het belang van een sterk Vlaanderen misschien nuttig van incidentjes uit het verleden te vergeven. (bij ons zitten er ook heus wel wat bordeaux klakken zenne. ;-) ) Maar Vlaams-nationalisten meeslepen in een scenario waarbij een partij op haar stappen zou terugkeren nadat ze als een kleuter op de vingers is getikt door de grote broer, lijkt me weinig eervol.

 • Mag Filip Dewinter nog naar Beerschot gaan kijken?

  DewinterIn ‘De Morgen’ van afgelopen weekend laat een dame die zegt te spreken namens Armata Viola weten dat er teveel racisme is op ’t Kiel. En ze doet er een schepje bovenop: “En het helpt hoegenaamd niet dat iemand als Filip Dewinter, hoewel hij eigenlijk fan is van Cercle Brugge, elke thuiswedstrijd hier ook op de tribune komt zitten als zogezegde fan. Zo wordt die slechte reputatie alsmaar erger.”

   

  Ten eerste vrees ik dat niet iedereen binnen Armata Viola die mening is toegedaan, maar soit. Maar ten tweede: Mag Filip Dewinter, a.u.b, als voetballiefhebber zelf eens kiezen naar welke voetbalmatchen hij al dan niet gaat zien?

   

  Stel je voor dat politici niet meer naar de voetbalwedstrijden van hun eigen keuze kunnen gaan zien. Is Club Brugge een Tjevenclub omdat Jean-Luc Dehaene daar al jaren de tribune ontsiert. Is RAFC een liberale club? LudoVan Campenout zit daar zelfs in het bestuur als ik me niet vergis. En dan was vroeger Berchem Sport een rode club, want daar kwam je steevast Jos ‘Kop” Van Eynde zaliger tegen.

   

  Komaan zeg, een dergelijke uitspraak is echt bij zijn haar getrokken. Er zijn echt wel grenzen aan politiek, hoor?