• Le Pen Président 2007

  ww en Le PenAfgelopen weekend vond in Rijsel de eerste grote meeting van Jean-Marie Le Pen plaats in aanloop van de presidentsverkiezingen in Frankrijk op 22 april 2007. Ik heb het altijd leuk gevonden om zo eens over de grens te kijken naar andere rechtse partijen. Ik heb altijd wel wat respect gehad – hoewel ik niet al hun standpunten deel – voor het Franse Front National. Vooral het professionalisme waarmee er daar gewerkt wordt staat me wel aan. Dat vind je niet in Nederland en al helemaal niet in Duitsland.

   

  Het Franse Front National is in de loop der jaren ook enorm geëvolueerd. De tijd dat Le Pen in Schaarbeek Nols ging steunen ligt ver achter ons. Het Franse Front National wil ook niets te maken hebben met de Belgische naamgenoten en ik heb het in de tweede helft van de jaren negentig van de vorige eeuw mogen meemaken dat de nummer 2 van het toenmalige Front National in Antwerpen aan de pers kwam vertellen dat hij heel veel respect en sympathie had voor de Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd en dat hij als hij Vlaming was die strijd mee zou voeren.

   

  Met deze presidentsverkiezingen stuurt het Front National weer een belangrijk politiek signaal uit. Het programma kant zich tegen het “verwoestende ultraliberalisme”. Eindelijk zou ik zo zeggen. In het verleden was het FN vaak een te liberale partij. En zeg nu eerlijk, hoe kan je nu de ambitie een volkspartij te willen zijn verzoenen met overdreven liberaal programma? Een echte volkspartij verzoent de arbeiders en de werkgevers, verzoent de armen en de rijken. Een volkspartij staat aan de kant van zijn volk en heeft dus een sociaal, een solidair programma nodig. Dus ook op dat gebied boekt het FN duidelijk vooruitgang.

   

  Ik kan nu enkel maar hopen dat Jean-Marie Le Pen er in slaagt om de nodige handtekeningen te verzamelen om überhaupt te mogen deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen. Want als hij niet kan deelnemen, heeft het Franse establishment met Sarkozy en Royal het wel heel makkelijk. Of hij zijn stunt van 5 jaar geleden al dan niet kan herhalen is voor mij dan bijzaak. Als er maar een duidelijk rechts signaal komt van de Franse kiezer.

   

  P.S.: De bijgevoegde foto dateert van een van de jongste doortochten van Le Pen in Vlaanderen. En tot mijn grote spijt was hij het met mij niet helemaal eens dat bv. Lille Rijsel is en Roubaix Robeke en vanzelfsprekend tot het onafhankelijke Vlaanderen moeten behoren. Maar ik geef niet op. De Vlaamse onafhankelijkheid is er trouwens ook nog niet. Er is dus nog werk.

 • Oscar Scorsese

  The departedGisteren ben ik met de vriendin eens een cinemake gaan doen. Zoals steeds mag zij kiezen en haar keuze viel op ‘The Departed’ van Martin Scorsese. Uitstekende keuze, schitterende film. ’t Is weliswaar een lange film (2uur 30) waardoor het op bepaalde momenten moeilijk wordt om geboeid te blijven volgen. Maar het is een film met heel wat totaal onverwachte wendingen. Vooral het slot is dan ook schitterend. Ik haat immers voorspelbare films. Op dat gebied is het een typische Scorsese-film.

   

  Jack Nicholson bewijst nogmaals dat hij zowat de beste acteur is die de jongste jaren het witte doek heeft gesierd. De film maakt duidelijk dat de jonge gasten(Leonardo Di Caprio en Matt Damon) nog heel wat van de oude krokodillen kunnen leren.

   

  Het nieuws van vanmorgen over de Oscaruitreiking was dan ook niet verrassend. “The Departed” is de grote winnaar. Eindelijk, na heel wat misgelopen pogingen, heeft Scorsese zijn Academy Award.

   

  Aan de dialogen in de film kan je ook merken dat het niet echt een politiek-correcte film is en dat is ook al eens meegenomen. Voor de gevoelige zielen die niet tegen geweld of schuttingtaal kunnen, lijkt het me beter om naar ‘Plop in de stad’ te gaan kijken (ook een prachtige film, hoor). Voor alle anderen: The Departed. Het is een schitterende film.

   

 • Schriftelijke vragen Vlaams Belang in de media

  krantenVandaag haalt het Vlaams Belang wel wat nieuws met schriftelijke vragen die in het Vlaams Parlement werden gesteld. Zo staat er op de voorpagina van Het Laatste Nieuws een kort artikeltje over de dagvergoeding die Prins Filip krijgt bij zijn reizen met het Vlaams Agentschap voor buitenlandse handel. Deze interessante informatie is afkomstig uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Luk Van Nieuwenhuysen.

   

  In verschillende kranten wordt dan weer bericht over het feit dat er nog 10 gemeenten zonder burgemeester zitten. Dank U, Marijke Dillen die hierover een vraag stelde aan de Vlaamse minister voor Binnenlandse aangelegenheden, Marino Keulen.

   

  Alleen,… de lezers van de kranten weten dat niet. Op een krant na, maakt geen enkele krant gewag van het feit dat ze deze informatie hebben uit antwoorden op vragen van Vlaams Belang-parlementsleden. Niets nieuws onder de zon dus. Het is nog steeds zo dat er enkel uitgebreide kolommen voor het Vlaams Belang voorzien worden als men denkt de partij er mee te kunnen schaden.

   

  Hetzelfde gisteren in Ter Zake op Canvas. Uitgebreid over de lijsttrekkers/nieuwelingen van Groen! voor de volgende verkiezingen. Tiens, over onze lijsttrekkers, die toch ook bekend zijn, is er in de media niet echt veel aandacht geweest. Er verandert weinig, maar we laten het alleszins niet aan ons hart komen. We hebben de media heus niet nodig om aan de bevolking duidelijk te maken dat Vlaams Belang het énige alternatief is. Dat zal je wel zien op 10 juni a.s. 

 • Aswoensdag

  aswoensdag"Bedenk dat ge stof zijt en tot stof zult weerkeren."

   

  Genesis 3, 19

 • Franstalige duidelijkheid in de Vlaamse Rand

  RandVandaag het interview met minister Didier Reynders (MR) gelezen in Humo? Ik haal er voor u één citaatje uit: “In de randgemeenten rond Brussel, zoals Linkebeek, Kraainem en Wezenbeek-Oppem, wonen er steeds meer Franstaligen, tot tachtig procent. Waarom mogen wij niet aandringen op tweetaligheid? (uitdagend) En als de Vlamingen zich daartegen verzetten, kunnen we er misschien Franstalige gemeenten van maken, met faciliteiten voor de Nederlandstalige minderheid.

   

  Over Franstalige duidelijkheid gesproken. Wat gaat het antwoord van Leterme, Verhofstadt, Vande Lanotte en co zijn? Ik weet het al. Ze gaan kruipen, zoals steeds. Moeten er nog meer argumenten gegeven worden aan de Nederlandstaligen in Brussel en de Vlaamse Rand. Tegen dergelijke Franstalige eisen moet er een duidelijk en hard Vlaams ‘afwijzingsfront’ komen. Of is de Vlaamse kiezer van mening dat we ons moeten laten doen?

 • Wat is het engagement van sommige allochtone gemeenteraadsleden?

  ritueel slachtenVoor wie vandaag de regionale editie van “De Frut” heeft gelezen weet het wel. Op verschillende Turkse nieuwssites stond te lezen dat het dankzij de gemeenteraadsleden Sener Ugurlu en Güler Turan (allebei SP.a natuurlijk) te danken is dat er op de uitstapjes van Antwerpse scholen enkel nog halalvoedsel wordt aangeboden. GVA haalt dat dan weer van een Turkstalige site. Mijn Turks is natuurlijk niet zo goed, maar volgens de GVA staat er o.a. in: “Dankzij de inzet van Sener Ugurlu en Güler Turan, gemeenteraadsleden in Antwerpen, zijn de Antwerpse stadsscholen overgeschakeld op helal-voedsel" en "Er wordt nu alleen helal-voedsel aangeboden op de Antwerpse stadsscholen en op de schoolreizen die ze organiseren.” En wie ben ik om te twijfelen aan de talenkennis van de GVA.

   

  Nu ontkennen de betrokkenen natuurlijk dat ze zoiets op die manier gezegd zouden hebben. Een Turkse journalist spreekt dat nochtans tegen en bevestigt dat er wel degelijk een dergelijk persbericht is verstuurd. Ergun Top van de CD&V betreurt dit bericht, want het polariseert de gemeenschap. Hij hoopt dat we niet alle Turkse en Marokkaanse websites moeten gaan controleren op juiste informatie. Ik weet niet, maar als ik dat allemaal aanschouw denk ik dat we dat beter wel doen om een duidelijk beeld te krijgen over bepaalde engagementen van bepaalde politici.

   

  Een ding maakt dit pijnlijk duidelijk: Janssens gaat – zoals verwacht – nog afzien met zijn allochtone gemeenteraadsleden. Het is een groot deel van de  allochtone gemeenschap die gezorgd heeft voor de overwinning van Janssens. En die willen duidelijk iets in de plaats. We zijn nu bijna twee maanden ver in de nieuwe legislatuur en we zien al voor welke rekening bepaalde allochtone gemeenteraadsleden rijden en dat is duidelijk niet voor de rekening van Janssens en co.

 • Apetrots

  politieke_apen_vlaams_belangGisteren werd de pre-campagne van Vlaams Belang voorgesteld (zie foto). Deze campagne zal lopen tot aan de sperperiode voor de Wetgevende verkiezingen van 10 juni a.s. En als ik mag afgaan op de reacties van sommige politici van andere partijen, kan ik enkel maar vaststellen dat de campagne nu reeds een succes is. Sommige van die politici spuwden reeds hun gal, soms met zelfs wat bloed erbij.

   

  Kortom, als er nu nog iemand zegt dat het Vlaams Belang in de touwen hangt – wat mij betreft trouwens nooit het geval was - is dat een dikke onnozelaar. Het Vlaams Belang gaat meer dan ooit in het offensief. Wij bieden de kiezer op 10 juni a.s. een alternatief. Een écht alternatief, het enige alternatief. Want de jongste weken hebben genoegzaam aangetoond dat zelfs als Verhofstadt wordt vervangen door Leterme, dit slechts een ruil is van lood om oud ijzer. Daartegenover staat de ‘outsider’ Vlaams Belang die duidelijk stelt dat de verkiezingen over inhoud moeten gaan en niet mag gereduceerd worden tot kanseliersverkiezingen, niet mag gereduceerd worden tot een populariteitspoll. De inhoud die wij aanbieden en de reden van deze campagne is duidelijk. (lees meer)

   

  Ik ben dan ook ‘apetrots’ op deze campagne. Wat campagne en duidelijkheid van boodschap betreft, is nog maar eens bewezen wie de ware meester is. Vlaams Belang is het énige alternatief.

 • Is Leterme een lijkenpikker?

  ZINLOOSgeweld10x15Als je Ter Zake vanavond op TV hebt gezien, begint men zich toch wat vragen te stellen bij de sereniteit, bij het notarisgehalte, het goede bestuurdersgehalte van Yves Leterme. Vandaag in de media kon je lezen dat de Vlaamse minister-president een e-mailadres heeft geopend waarop mensen oplossingen kunnen aanreiken om het zinloos geweld aan te pakken. Naar zijn zeggen “om werk te maken van een warme samenleving.”

   

  Op zich heb ik daar niets tegen, al kan men zich wel vragen stellen hoeveel tips je nodig hebt om messentrekkers, verkrachters, wilde schutters en dergelijk ander crapuul aan te pakken. Ooit was het in een rechtstaat zo dat als je geweld pleegde, als je iemand vermoordde, dat je werd opgepakt door de politie, je voor de rechtbank werd gebracht en als de feiten bewezen werden, je gestraft werd. Waarschijnlijk ben ik weer te conservatief. Waarschijnlijk ben ik niet warm genoeg.

   

  Maar om nu terug te komen op dat e-mailadres. Ik heb er geen probleem mee dat zelfs een minister-president zich zo dicht mogelijk bij de bevolking wil bevinden. Als dat de reden is, kan ik dat enkel maar toejuichen. Maar is dat de bedoeling?

   

  Als ik zie hoe hij dat uitsmeert in de media, als ik zie hoe hij voor de TV-camera’s van het programma Ter Zake zijn initiatief toelicht, hoe hij e-mailberichten voor de camera’ voorleest en hoe hij voor de ogen van de camera’s een mailtje van bezorgde burgers beantwoordt, dan heb ik de indruk dat de man aan ’t campagnevoeren is, op weg naar de verkiezingen van 10 juni a.s. En als dat zo is, is dat dan niet schandelijk om van een moord op een onschuldige jonge gast gebruik te maken? Is dat dan geen lijkenpikkerij? Ik weet het niet. Ik hoop echt dat dit niet de bedoeling van Leterme is, want dat zou veel zeggen over wat een persoon hij is. Moet zo iemand dan premier worden?

   

  UPDATE: Partijgenoot van Leterme en Vlaams Volksvertegenwoordiger Cathy Berx zorgde tijdens het vragenuurtje van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement voor een opendoekje http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/showJournaalLijn.action?id=486606 . Of hoe zelfs parlementsleden worden ingeschakeld om initiatieven van Leterme in de verf te zetten… Erg.

 • Robert Voorhamme is haram

  varken%20met%20biggen%20in%20wei’t Is ver gekomen. In een brief aan de ouders van de leerlingen van het Antwerpse stadsonderwijs blijkt dat er op bos- of zeeklassen enkel nog ‘halal’ vlees zal geserveerd worden aan de kinderen. Dit om de moslimleerlingen niet voor het hoofd te stoten. Er wordt dus geen vlees meer geserveerd dat voor de moslimkinderen onzuiver of ‘haram’ is. Weg met een goei varkenskotelet, geen hesp meer tussen de boterhammekes van de kindjes van het Antwerps stedelijk onderwijs.

   

  Dat de ouders van vele leerlingen hier een probleem mee hebben, interesseert schepen van onderwijs Robert Voorhamme niet. Ha neen, Voorhamme en zijn SP.a-collega’s zijn nu al jaren bezig aan hun wedstrijd om het bovenste beste vriendje van de vreemdelingen in ’t stad te worden. ’t Stad is van iedereen? Mon œil. ’t Stad is alleszins niet van liefhebbers van een heerlijk stukje varkensvlees.

   

  En zo worden wij steeds meer gekoloniseerd door de islam. Wat zeg ik, sommige onderwerpen zich met plezier zelf. Verschrikkelijk, gewoon. Die ideeën van Voorhamme zijn echt niet ‘halal’. Neen, wat mij betreft is Voorhamme’s visie op ’t stad duidelijk ‘haram’.

   

  Ik ben het voor een keer eens met de West-Vlamingen: “’t zwin is het schuunste der bieste”.

 • Verhofstadt op de knieën voor Onkelinkx

  AnnemansAllez, iedereen de heisa van vandaag over een wetsontwerp van Onkelinkx gevolgd? Het wetsontwerp voorziet er in dat een bedrijf dat voor iets veroordeeld werd, gesloten kan worden bij recidive. (soit, da’s natuurlijk maar in een notendop hé). “Moordend voor het bedrijfsleven”, volgens het VBO. Verhofstadt was vanmorgen (let op, belangrijk in ’t verhaal) niet ongevoelig voor die kritiek en liet vanmorgen (belangrijk!) aan de media weten dat hij het wetsontwerp terug zou halen naar de ministerraad om er ten gronde nog eens over te debatteren.

   

  Vanzelfsprekend op een donderdag werd de premier tijdens de plenaire vergadering van de Kamer omtrent de zaak aan de tand gevoeld. Voor ons was het Gerolf Annemans die de honneurs waarnam. Wat blijkt nu uit het antwoord van de premier? Er is geen probleem, of wat had je gedacht. De discussie gaat enkel over het detail wat recidive nu eigenlijk inhoudt (met de wekelijkse verkiezingssneer naar de CD&V dat het een oorspronkelijk ontwerp van Dehaene is). En het ontwerp zal zeker in de Kamer ingediend worden.

   

  Zo zie je maar hoe snel het soms gaat. ’s Morgens is Verhofstadt ‘pissed’ en dreigt hij het wetsontwerp op de ministerraad te begraven. ’s Namiddags in de Kamer is er geen vuiltje aan de lucht.

   

  De scherpe analist Annemans had natuurlijk direct in ’t snuitje hoe de vork werkelijk in de steel zit. ’s Morgens had Verhofstadt nog geen contact gehad met Onkelinkx. Maar tegen de middag had Verhofstadt al flink tegen zijn kl… gehad van de PS-passionaria. Dus wat doet Guyke dan? Staart intrekken en zeggen: “Ja, Laurette, ge hebt gelijk en ik zal het nooit meer doen.”

   

  Of hoe je op een donderdagnamiddag in de Kamer met uw eigen ogen kunt vaststellen wie er in dit apenland de baas is. Pijnlijk en confronterend. En dan zich maar afvragen waarom wij voor een onafhankelijk Vlaanderen zijn. Dan zouden we tenminste in een democratie leven en niet langer in de PS-dictatuur.

 • Het belang van de gaai

  gaaiHeel vaak wordt de gaai, of de Vlaamse gaai zo u wil, in onze samenleving negatief bejegend. Inderdaad, de gaai staat geboekstaafd als een gerenommeerd nestenrover. Maar velen kijken dan ook niet verder dan hun neus lang is.

   

  In Vlaanderen heeft men steeds de eik gezien als een prachtige boom. Een boom die degelijkheid uitstraalt. Het eikenhout is tevens dé houtsoort waaruit de Vlaming doorheen de eeuwen met veel plezier zijn meubels liet vervaardigen. Een massief eikenhouten kast of tafel is niet een kast of een tafel die een leven meegaat, het is een kast of tafel die verschillende generaties meegaat. De eeuwigheid, degelijkheid en grootsheid van de eik wordt zelfs bezongen in het “gebed voor het Vaderland”: “Tot statig als een eik voor U ons volk herbloeit”.

   

  En zo komen we terug bij de gaai. Die voedt zich immers met eikels. Hij vervoert ze in zijn keel en tussen zijn snavel en begraaft ze. Het meeste van zijn mondvoorraad vindt hij terug en de eikels die hij niet terugvindt,… groeien uit tot een statige eik. Is dat niet mooi? Zonder gaai, geen nieuwe eiken.

   

  P.s.: Voor de mensen die mij niet kennen, gaat het niet over verzuring, kwelling, verbittering. 't Is zelfs geen cynisch stuk. Het is ironie of beter nog,... 't is zelfspot.

 • Gruwelijke opera

  walkureIn de Vlaamse Opera wordt nu ‘Die Walküre’ opgevoerd van Richard Wagner. Deze opera is een van de delen van ‘Der Ring des Nibelungen’. Een van de meest imposante werken van de componist.

   

  Alleen… ik heb het verschrikkelijk moeilijk met de hedendaagse regie van deze opera. Het speelt zich o.a af in een hypermodern ziekenhuis. En dan vraag ik me af wat dit nog met de oorspronkelijke visie van de componist te maken heeft. En dit gebeurt steeds meer. Zo heb ik Il Trovatore bekeken waar de scene bestond uit een reusachtig babyhoofd. Waarom het babyhoofd? Geen idee. Of Madame Butterfly waarbij alle zangers gekleed waren in een gewone regenjas (gezien op TV). Besparingen omdat de kostuums uit die opera fabelachtig mooi en dus waarschijnlijk duur zijn?

   

  Ik heb toch wel wat vragen bij dergelijke moderne versies van schitterende historische muziekstukken. Is het nu echt fout om een opera op zijn oorspronkelijke uitvoering aan het publiek te presenteren? Ik denk het niet. Tijdens een pauze van de gemeenteraad van Gent had ik het er met Koen Crucke, toch een deskundige wat opera betreft (en ik slechts een liefhebber), over. Hij vertelde me toen dat ook hij niet echt tuk is op moderne uitvoeringen. En wie ben ik om een kenner tegen te spreken. Misschien wordt het eens tijd dat operaliefhebbers, operakenners, operazangers- en zangeressen eens een lans breken voor de originele uitvoering van de verschillende opera’s. Of ben ik weer te conservatief. Naar mijn smaak – en ik weet dat smaken verschillen – is een dergelijke uitvoering van Die Walküre gruwelijk. Wat zou Wagner er zelf van denken?

 • Geldt de VRT-boycot tegen “De Strangers nog steeds”?

  De StrangersHet EEN-programma “Zo is er maar één” is een programma waar ik voor thuis blijf. Het is een soort liedjeswedstrijd waarbij verschillende Vlaamse artiesten Nederlandstalige liedjes van hun collega’s brengen en waarbij uiteindelijk dan één liedje wint als mooiste Nederlandstalige song. Elke week is er een andere categorie die aan bod komt, nl. liefdesliedjes, liedjes met een boodschap,…

   

  Deze week is het dan de beurt aan “liedjes in het dialect”. En er zitten wat pareltjes bij, zoals -het enige Gentse liedje dat ik uit het hoofd ken - ’t Vliegerke’ van Walter De Buck, ‘in de Rue de bouchers’ van Johan Verminnen,… Maar ik miste een Antwerps liedje. Dat bleek dan de publiekskeuze te zijn en dat is geworden… “Vinde gij mij gat…” van de Clement Peerens Explosition. Clement is het typetje van Hugo Matthysen in het ter ziele gegane “Leugenpaleis.

   

  En dan heb ik zoiets van…- los van mijn grote waardering voor Matthysen - waar zijn “De Strangers”? Als er een groep is geweest die succes had met liedjes in het dialect, zijn het wel die mannen. Maar tegen die groep heerste er een soort fatwa omdat ze in 1993 op een conventie van het Vlaams Blok hebben gespeeld. Geen enkel nummer van de populaire volksgroep mocht nog aan bod komen op de openbare omroep. Intussen is het 2007 en lijkt de VRT-boycot tegen De Strangers nog springlevend. Ik vraag me af hoe het komt dat ze er in een programma als “zo is er maar een” niet bij zijn. Is er manipulatie in ’t spel? Ik weet het niet, maar het is toch eigenaardig. Zelfs de zelfverklaarde messias van Antwerpen, Patrick Janssens heeft De Strangers de absolutie gegeven (om ze dan schaamtelijk te misbruiken voor zijn campagne). Waarom is de VRT dan niet vergevingsgezind?

   

  Men gaat er blijkbaar aan voorbij wat een waarde De Strangers hebben? Niet alleen op muzikaal gebied of op creativiteit. Maar deze Antwerpse zangers waren de sociologen van Vlaanderen. Zij zongen over brandend actuele onderwerpen als abortus, overmatig medicijnengebruik, over het roken, over het vreemdelingenprobleem, over de Belgische staat,… Vooral die twee laatste onderwerpen zijn hen niet in dank afgenomen. Mijn lievelingsnummer is ‘mijn dialect’, gebracht door Pol Bollansee. Een ode aan onze wereldtaal. Voor mij blijven het topartiesten. Ik heb het allerlaatste optreden van de Strangers in de Elisabethzaal niet kunnen meemaken, maar ik was als een kind zo blij dat ik hun voorlaatste optreden heb meegemaakt op ’t Valaar. Ik ben met die groep groot geworden. De Strangers en hun liedjes zitten in mijn ziel, maken een onlosmakelijk deel uit van mijn persoonlijkheid. Voor mij zijn Pol, Bob, Alex, John, Nest (en Gust) van onschatbare waarde. En ja, het stoort me dat men voor een dergelijke groep geen respect opbrengt.

   

  P.s.: De "Rue des Bouchers" van Verminnen is een mooi lied, maar als ge echt schoon Brusselse liekes wilt horen moet je gaan voor “Leopold II” of “Brussel, ze veranderde a noem” van Jef Elbers. Maar dat is veel te hoog gegrepen zeker. Jef heeft al helemaal de verkeerde politieke mening. Arm Vlaanderen.

   

  UPDATE:  Allez, 't is al iets minder erg. De Strangers waren aanwezig in het intermezzofilmke. Maar ze verdienen toch wel meer eer. Vind je ook niet?