• Amedee Verbruggen en het Vlaams Belang

  amedee_verbruggenWat is er nu fout dat op de 1 mei-manifestatie van Vlaams Belang Amedee Verbruggen wordt geëerd? Niets toch. Wouter Van Bellingen, schepen in Sint-Niklaas voor Spirit wordt door Filip Dewinter uitgenodigd om mee een krans neer te leggen bij het beeld van zijn grootoom. Provocatie volgens de kranten en volgens Van Belingen. Niets is minder waar. Het bewijst enkel maar dat het Filip Dewinter menens is met de Forza Flandria. De vereniging van de krachten (politiek, in het bedrijfsleven,…) die de Vlaamse onafhankelijk nastreven. Daarover gaat het. Niets meer en niets minder.

   

  Met Vlaams Belang hebben we altijd figuren onder de aandacht gebracht die een bijdrage hebben geleverd voor de gewone Vlaamse man en vrouw. De eerste 1 mei-manifestatie was aan het beeld van priester Daens. Waarom? Omdat Daens het gedachtegoed van het Vlaams Belang zou gedeeld hebben? Maar neen, toch. Omdat Daens een onuitwisbare boodschap aan ons heeft meegegeven om op te komen voor de zwakkeren in onze samenleving. Ook hebben we eens een manifestatie gedaan aan het beeld van Lieven Gevaert. Was Lieven Gevaert een Vlaams Blokker avant la lettre? Neen. Maar Lieven Gevaert was een van de eerste grote industriëlen die Vlaams gezind was en opkwam tegen de onderdrukking van de Vlamingen wat in zijn tijd zeker aan de orde was.

   

  Wat ik wil zeggen is dat we de figuren die we eren, wel degelijk uitkiezen. Uitkiezen op hun waarde voor Vlaanderen. Maar niet om ze politiek te recupereren. Dat zou immers belachelijk zijn. De figuren die de jongste jaren door het Vlaams Belang zijn geëerd zijn geen Vlaams Belangers, maar stuk voor stuk mensen waar we als Vlamingen respect voor moeten opbrengen.

   

  Dat Wouter Van Belingen niet op de uitnodiging wil ingaan, is spijtig. Want de figuren die we de jongste jaren in de “spotlight” hebben gezet, zijn mensen die over alle partijgrenzen heen, zeker bij Vlaamsvoelenden en Vlaams-nationalisten moeten geëerd worden. Het zou pas een echte schande zijn als we er geen aandacht zouden aan schenken en ze als Amedee Verbruggen in de vergetelheid zouden laten. Ze betekenen hiervoor te veel voor ons volk.

 • ’t KINT van de rekening

  KINTU weet wellicht wat de vzw KINT is. Het is de milieuorganisatie van onze goede vriend Prins Laurent. De vereniging werd destijds opgericht om de prins een inkomen te geven. Nu Laurent ook een dotatie heeft (en geen kleine), zou hij in principe ook geen centen meer mogen ontvangen van de vzw.

   

  Naar aanleiding van het feit dat de villa van onze prins deels met geld van de Marine werd ingericht, is ook KINT wat onder druk komen te staan. De Vlaamse regering, die jaarlijks meer dan 170.000 euro aan KINT geven, heeft de organisatie – onder druk van Vlaams Belang – eens laten doorlichten. Resultaat: de Vlaamse regering geeft nog “maar” 50.000 euro subsidie, want er wordt getwijfeld aan het nut van de vzw en het feit of de subsidie wel juist wordt aangewend. Blijkbaar hebben Leterme en co niet het politieke lef om de geldkraan volledig dicht te draaien. Leterme is al eens door Albert II op de vingers getikt en de bangerik wil dat blijkbaar geen tweede keer meemaken.

   

  Intussen wel grote paniek bij KINT. De directeur van de vzw laat nu weten dat hij zijn personeel niet meer kan betalen. Ge moet maar durven, zeg ik. Naast de 50.000 euro van de Vlaamse regering, krijgt KINT ook nog eens 70.000 euro van het Brussels Gewest en 160.000 euro van het Waalse Gewest. Bovendien zijn de onkostenvergoedingen van prins Laurent, die voorzitter van de vzw is, ook niet min. Laurent kreeg in 2004 zo’n 17.000 euro aan onkosten uitbetaald. Waarvan 10.000 euro enkel voor verplaatsingsonkosten. Met zo’n bedrag leg je met een gewoon wagentje al snel 135.000 km. af. Niet slecht voor iemand die er prat op gaat zich in te zetten voor een duurzaam beleid.

   

  Zou het dan niet kunnen dat KINT boven zijn stand leeft. En zeg nu zelf, is die organisatie – die eigenlijk niets meer doet dan het organiseren van een bezigheidstherapie voor Laurent Van België - echt onmisbaar in de strijd voor het proper milieu? Ik denk het niet. De Vlaamse Regering heeft dat nu op papier staan. Afschaffen die boel, zou ik dan zo zeggen.

 • Een kentering in rechts Duitsland

  Pro KölnGisteren ben ik samen met enkele vooraanstaande collega's van de fractie in de gemeenteraad op bezoek geweest bij de rechtse partij Pro Köln. Het was best een boeiende dag met een uitermate interessante rondleiding door de fractieleden van Pro Köln. Allemaal vriendelijke mensen. Ook Manfred Rouhs, die ik eigenlijk nog kende van zijn tijd bij de Jung Nationaldemokraten en als hoofdredacteur van Europa Vorn.

   

  Eigenlijk is het verleden van Rouhs bij de JN een goede kapstok voor deze post. Ik had gisteren immers de indruk dat er een kentering heeft plaatsgevonden bij de rechtse beweging in Duitsland. Pro Köln bestaat immers uit hardwerkende gemeenteraadsleden. Behoorlijke mensen met behoorlijk wat bagage die ook een heel ander soort publiek aantrekken.

   

  Ik heb in het verleden het “genoegen” gehad om eens een kijkje te nemen op een congres van de Jung Nationaldemokraten ergens half de jaren negentig van de vorige eeuw. JN was de jongerenafdeling van de NPD. Het publiek daar maakte een zo diepe indruk op ons dat we er amper een uurtje of twee zijn gebleven. Kortom, niet echt gasten waar je mee gezien wil worden. Iets beter was het bij de Republikaner toen ik een jaar of zeven, acht geleden een meeting in Saarbrücken kon bijwonen. Beter en behoorlijker dan de NPD, maar toch ook niet wat het hoort te zijn. Het is duidelijk dat dr. Rolf Schlierer de voetsporen van de grote Franz Schönhuber niet kan invullen.

   

  Maar ik heb echte een goede indruk van onze vrienden van Pro Köln. En zo denkt de bevolking in Keulen er blijkbaar ook over. Het bewijs hiervan is dat ze met de stadspartij Pro Köln wel degelijk succes hebben. Ok, het is een kleine partij met 5 gemeenteraadsleden op – als ik me niet vergis – 90 raadsleden in Keulen. Maar ik weet nog heel goed dat ook het Vlaams Blok het in het begin in Antwerpen moest stellen met enkel Eric Deleu en Pieter Mulder zaliger in de gemeenteraad. Er is dus nog zeker hoop voor rechtse partijen in Duitsland. Ik zou als tip aan onze vrienden willen meegeven. Rustig verder werken, volgende keer misschien succesvol bij landestagverkiezingen, dan gaan voor de Bundestag. Maar doe het stapje voor stapje. Ik heb na gisteren er alleszins vertrouwen in.

 • Waar past CD&V/N-VA in het Rode Front in Hoboken?

  SEDWat al langer in de wandelgangen bekend was, staat vandaag ook in de editie Metropool van de Gazet van Antwerpen. De revisionistische en Maoïstische Partij van de Arbeid woont alle fractievergaderingen van de SP.a in Hoboken bij. De facto betekent dat dus dat PVDA en SP.A in Hoboken één fractie vormen. Het doet denken aan het samengaan van de communisten en socialisten in de jaren ’40 van de vorige eeuw, waaruit de SED en de DDR-dictatuur werd geboren. Geheel terecht spreekt de GVA dan ook over een “Rood Front in Hoboken”.

   

  Diegenen die de situatie in Hoboken kennen, zullen dit niet als een verrassing beschouwen. We weten hoe de PVDA het minderheidscollege van Hoboken steunt. En dan vooral de SP.a, die de PVDA beloonde met een betaald postje in de Raad van Bestuur van een sociale huisvestingsmaatschappij. Of hoe de revolutionaire PVDA een gewone machtspartij is geworden. Doch dit geheel terzijde.

   

  Mie Branders en co zijn ook nog steeds boos over het feit dat de CD&V/N-VA de deur naar het college voor de PVDA heeft dichtgeslagen. Het is dan ook de PVDA die vandaag de dag beslist wat er al dan niet op de agenda van de Hobokense districtsraad wordt gezet. Volgens Branders zijn er ook de nodige goede contacten met de enige verkozene van de VLD in het college. Moeilijk te begrijpen misschien, maar gelet op de persoonlijkheid van de VLD-ster in kwestie is ook dat niet verwonderlijk.

   

  De vraag waar ik evenwel mee blijf zitten, is hoe CD&V/N-VA zich in deze politieke situatie moet positioneren. Collegelid en CD&V-er Kristof Waterschoot had vòòr de verkiezingen de nodige plannen voor Hoboken, goede plannen zelfs. Hij heeft veel water in de wijn gedaan bij de onderhandelingen van het bestuursakkoord, maar werd al direct als een kleuter gerold door zijn coalitiepartners van de SP.a op de installatiezitting. Kristof vanzelfsprekend heel erg boos, maar wat nu? Hoe ga je je plannen nog waarmaken in deze politieke constellatie.

   

  En hoe moet zijn “sister in arms” Katelijne Toen van de N-VA tegen dit Rood Front aankijken? Toen kan je bezwaarlijk als links bestempelen. Als ik me niet vergis was Katelijne in haar studententijd een trotse drager van de bordeaux pet van het KVHV. Kan zij zich vinden in een meerderheid waar een Rood Front het voor het zeggen heeft?

   

  Het blijft een boeiende politieke constellatie bij ons in Hoboken. Een minderheid van extreemlinks (toch maar 8 zetels van de 21) heeft nu de touwtjes nog steviger in handen dan een maand of twee geleden. Ik wacht op een reactie van de CD&V/N-VA. Gaan ze zich door het Rood Front laten platwalsen? Of kiezen ze voor een andere optie? Ik voorspel iedereen nu al boeiende en dit keer misschien echt verrassende tijden in de Hobokense politiek. En wie weet, zullen die verrassingen nog goed zijn voor de Hobokenaar.

 • De nieuwe verkiezingsleugens van Verhofstadt en co

  kiezersbedrogDe verkiezingen naderen alweer met rasse schreden. Op 10 juni a.s. is het zover en bij de VLD halen ze alles uit de kast om een verkiezingsnederlaag te vermijden.

   

  Alleen… bij de VLD hebben ze al eens de neiging om te beginnen liegen als er verkiezingen in aantocht zijn. Dat hebben we de afgelopen acht jaar onder Verhofstadt I en II "aan den lijve" mogen ondervinden. De VLD tekende verantwoordelijk voor het grootste verkiezingsbedrog in de naoorlogse geschiedenis.

   

  Zo ging het vreemdelingenstemrecht er met de VLD nooit komen. En wat is er onder Verhofstadt gekomen? Inderdaad, vreemdelingenstemrecht. VLD-er Verwilghen pleitte nog voor hij in 1999 deel ging uitmaken van de regering voor een verstrenging van de nationaliteitswetgeving onder het motto: “onder de CVP is er met de nationaliteit gesmeten”. Anno 2007 beschikt België over de soepelste nationaliteitswetgeving ter wereld. En je kan voorbeelden blijven noemen op alle vlakken. De VLD plooide altijd voor de oekazes van de PS.

   

  En nu is dat blijkbaar niet anders. Morgen ligt er alweer een boekje van Verhofstadt in de krantenwinkels. In 8JV worden de heldendaden van 8 jaar Verhofstadt beschreven. Een van die weldaden is de daling van de belastingdruk in dit land.

   

  Er is maar één probleem. Eurostat laat vandaag weten dat de belastingdruk in dit land zelfs met 0,1% is toegenomen tot 47,7%. Hiermee blijft België mee koploper en beginnen onze landgenoten pas in juli voor de eigen portemonnee te werken. De maanden daarvoor gaan integraal naar vadertje staat. Fraai, he.

   

  En wie moeten we nu geloven? Eurostat of het boekje van Verhofstadt? Ik ben geneigd Eurostat te geloven. Raar, hé?

 • Jan Jambon en het royalisme of het verhaal van een onnatuurlijk kartel

  Jan JambonVandaag staat in alle kranten dat Jan Jambon, voormalig voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, de eerste N-VA-plaats krijgt op de lijst van CD&V/N-VA in de provincie Antwerpen. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat de kersverse N-VA’er, met roots in de radicale Vlaamse Beweging in juni naar de Kamer van Volksvertegenwoordiger.

   

  Goed zo, zou ik op het eerste zicht zeggen. Radicale Vlaams-nationalisten zijn welkom in de Kamer. De Wever ruimt vooraan dus plaats voor Jambon. Niet dat ik Bart De Wever niet als Vlaams-nationalist beschouw, maar hij heeft soms het trekje om zich te laten meedrijven op de golven van de macht. Dat werd pijnlijk duidelijk bij de ‘affaire Dedecker’. Met een beetje geluk staat Jambon wel op zijn strepen als het er op aan komt.

  Maar de vraag die we ons moeten stellen als Jambon van ‘zijnen tak maakt’, is: Wat dan? Door zich vast te klinken aan de CD&V zit de Vlaamsgezinde N-VA niet echt in een comfortabele positie.

   

  Vandaag staat immers evenzeer in de kranten dat Leterme helemaal geen beperking van de rol van de koning wil. Albert Van België moet volgens de Vlaamse minister-president zijn macht kunnen behouden, want morrelen aan de monarchie is geen goede zaak voor het land. Betekent dit nu dat dé Jan Jambon van de VVB, van het OVV,… in zee gaat met royalisten?

   

  Ook bij de republikein Bart De Wever – en voorlopig wil ik nog altijd geloven dat hij dat is – zal het standpunt van Leterme niet echt op enthousiasme onthaald zijn. Dus blijf ik met de vraag zitten: Quo vadis N-VA? En ik stel me die vraag regelmatig als ik de CD&V standpunten zie innemen die helemaal niet stroken met het programma van de N-VA en met de ideologie van de brede Vlaamse Beweging, waar de N-VA toch ook deel van uitmaakt.

  Ik hoop – en ik raad het ze aan – dat ze bij de N-VA op tijd eens aan introspectie doen. De CD&V is nog steeds, en dat bewijzen ze de laatste maanden steeds meer, de oude CVP. De N-VA hoort daar niet thuis, tenzij ze de VU zaliger gedachtenis achterna willen.

   

  Ik blijf nog steeds geloven in de Forza Flandria. En ik hoop dat die er na 10 juni op weg naar cruciale Vlaamse verkiezingen in 2009 echt komt. Ik deel dan ook de visie van Filip Dewinter naar aanleiding van de voorstelling van zijn boek “Zeggen wat U denkt”. Hij stelde: “Maar dat front komt er nog wel. Iedereen moet eerst op 10 juni met z'n kop tegen de muur lopen. Dan zal bijvoorbeeld blijken dat Jean-Marie Dedecker de kiesdrempel van vijf procent zelfs niet benadert. Het is jammer dat zijn stemmen op die manier verloren gaan. En de N-VA zal zich snel uit het kartel met CD&V willen bevrijden, als Yves Leterme compromissen begint te sluiten met de PS.”

   

  Ooit moeten de ‘Maximalisten’ en de ‘Minimalisten’ samen front vormen. België is contraproductief voor onze welvaart (ook OESO bewijst dat onrechtstreeks) en voor ons welzijn (bv. in de aanpak van criminaliteit door een slechte werking van justitie). België moet dus in ons aller belang kapot. Samenwerking is dan ook noodzakelijk.

 • Dierenwelzijn prioriteit voor Hoboken: Hoboken verdient beter

  katenhondHet wordt alsmaar gekker in het district Hoboken. Op deze site kon je al eerdere posts lezen over de eerste ruzie in de meerderheid tussen de SP.a aan de ene kant en de CD&V/N-VA en VLD aan de andere kant. Die twee laatsten, die dus ook in het college zitten, stapten al op tijdens de installatiezitting van de districtsraad. (Post van 26 januari 2007)

   

  Een maand later was het weer van dat. Marc Van Muylem van de SP.a liet weten dat hij oppositie zou voeren tegen zijn eigen meerderheid (post van 8 maart 2007).

   

  En vandaag lezen we in de krant dat op initiatief van districtschepen Annemie Langmans (VLD) er een meldpunt zal geplaatst worden op de website van Hoboken om verloren, verwaarloosde of overlast veroorzakende dieren te melden. Stop de persen. Dit is wereldnieuws. Een eerste beleidsinitiatief in Hoboken.

   

  Komaan zeg, niet dat ik tegen het dierenwelzijn ben, maar – en dan druk ik mij nog zacht uit – zijn er in Hoboken wel wat andere en belangrijkere problemen die op een oplossing wachten. Ik ben al blij dat die mevrouw Langmans niet met het Vlaams Belang wilde praten. Haar niveau als bestuurder is inderdaad te laag voor ons.

   

  Als dat het niveau is van het beleid in Hoboken, dan zijn we nog zalig. Dierenwelzijn is blijkbaar een prioriteit voor de VLD. De veiligheid, de netheid, de leefbaarheid van Hoboken blijkbaar niet. Ik hoop dat de CD&V-districtschepen - die de belangrijkste portefeuille met o.a. openbare werken en financiën heeft - met betere en wezenlijkere initiatieven komt. Wat er in de eerste drie maanden wordt vertoond, is gewoon een slag in het gezicht van de Hobokenaar. Hoboken verdient echt beter.

 • Flitspalen in en geldstromen naar Wallonië

  flitspaalMet veel trots heeft minister Daerden naar aanleiding van de Staten Generaal voor de verkeersveiligheid aangekondigd dat de flitspalen in Wallonië operationeel zijn. Om die flitspalen is heel wat te doen. Waarom? Omdat het verschil inzake flitspalen tussen Wallonië en Vlaanderen symbolisch is voor het land. En omdat de flitspalen even symbolisch zijn voor de miljardenstroom van Vlaanderen naar Wallonië.

   

  In Vlaanderen staan er meer dan 1.200 flitspalen die de verkeersveiligheid zouden moeten verhogen. In Wallonië zijn er nu 69 operationeel. 29 op de autosnelwegen, de rest op de gewone wegen. Diegenen die “geflitst” worden, moeten een boete betalen. Maar wie nu denkt dat die boetes in dezelfde verhouding tussen de beide gewesten wordt verdeeld om investeringen te doen inzake verkeersveiligheid, heeft het verkeerd voor.

   

  Ongeveer 83% van de boetes worden in Vlaanderen geïnd en 5% in Wallonië. Maar 53% van de boetes gaan naar de Waalse kas. Duidelijk niet? Het geld blijft maar naar de bodemloze PS-putten vloeien.

   

  O ja, ook leuk om te onthouden. In die amper 69 flitspalen in Wallonië zit niet altijd een flitscamera. Volgens Daerden moet de politie maar kiezen in de welke ze een camera hangen. Dit moet België zijn.

 • De Poenpakkers in Antwerpen

  poenDe Poenpakkers was een van de eerste “Suske en Wiske-albums” die ik als kind onder ogen kreeg. Vandaag, zoveel jaar later, heb ik de poenpakkers in ’t echt aan het werk gezien. Vandaag werden immers de vertegenwoordigers van de stad Antwerpen in de raden van bestuur van de sociale huisvestingsmaatschappijen en in de intercommunales door de gemeenteraad aangeduid.

   

  Hoewel het “decreet Intergemeentelijke samenwerking” voorziet dat er in de raden van bestuur minstens 5 leden uit de oppositie van de gemeenten moeten zitten, doet Antwerpen hier niet aan mee. Geen enkel lid uit de oppositie wordt in die raden van bestuur geduld. Daar moeten de andere gemeenten die in die intercommunales deelnemen maar voor zorgen. Erg eigenlijk, als je weet dat Antwerpen in de meeste van die intercommunales en sociale huisvestingsmaatschappijen de hoofdaandeelhouder is.

   

  Blijkbaar wil Antwerpen geen pottenkijkers van de oppositie in de verschillende raden van bestuur. Men zou zich de vraag kunnen stellen wat er daar gebeurt wat niet geweten mag zijn. Zouden er voordeeltjes uitgedeeld worden die men liever niet bij de bevolking bekend wil zien? Eén zaak is duidelijk: de democratische controle op de intergemeentelijke samenwerking wordt met het weren van de oppositie alleszins gefnuikt.

   

  Als u zich afvraagt hoe het zit met de verdeling van de mandaten die vanavond door Patrick “Sinterklaas” Janssens werden uitgedeeld, kan ik u het volgende meedelen:

   

  Er gaan in totaal 95 mandaten naar de SP.a goed voor 55,5% van alle mandaten, 33 gaan er naar de VLD (19,3%) en 43 mandaten naar CD&V/N-VA (25,5%). Uiteraard kan je zien, als je de namen leest, dat er heel wat troostprijzen worden uitgedeeld voor mensen die geen schepen zijn kunnen worden, voor mensen die net uit de gemeenteraad zijn gevallen,…

   

  Het is duidelijk de oude “Rode Republiek der kameraden” duidelijk terug is. Ze graaien weer als in het verleden. En het zou u verbazen dat Janssens, die niet op het lijstje voorkomt, niet voor zichzelf zou hebben gezorgd. Dat is dus niet het geval. Maar dat weet u nog van mijn post van 5 maart jl.

 • Verdraagzaamheid in Hoboken

  IMG_0537In de nacht van donderdag op vrijdag jongstleden werden alle ruiten van het buurthuis van Vlaams Belang-Hoboken uitgeslagen.

  De vandalen hebben er echt hun werk van gemaakt. Het gaat immers om 4 grote etalageruiten van maar liefst 8 mm dik. Dat krijg je dus niet stuk met een klein steentje.

  Dit is nog maar eens een typisch voorbeeld van de verdraagzaamheid die onze partij te beurt valt vanwege onze tegenstanders. Maar als ze nu denken dat ze ons daarmee kunnen intimideren zijn ze wel aan't verkeerd adres.

 • Vaarwel Guido

  tastenhoyeGisteren is in Antwerpen Kamerlid Guido Tastenhoye overleden. Guido was al een hele tijd op de sukkel, zoals ze in Antwerpen zeggen, maar toch komt zo’n bericht nog altijd onverwacht.

   

  Guido moet zowat een van de meest minzame mensen zijn geweest die ik in de politiek heb leren kennen. Een overtuigd man met een hart van goud, maar een duidelijke visie op de samenleving. Een overtuigd Flamingant evenzeer, zeker als het over de Vlaamse Rand ging.

   

  Zo vergeet ik nooit een persconferentie, het moet ergens eind 1998 of begin 1999 geweest zijn (ik was toen amper een jaar persverantwoordelijke van het Vlaams Blok), waar Joris Van Hauthem en Bart Laeremans, cijfers bekend maakten over de toenemende verfransing in de Vlaamse Rand. Na de persconferentie stond Guido, toen nog Wetstraatjournalist bij Gazet van Antwerpen, na te praten met Joris en Bart. Je zag aan hem dat hij het verschrikkelijk vond dat de verfransing zo’n snelle opgang maakte in zijn Vlaamse Rand. Het deed de man duidelijk pijn. Niet lang daarna zou hij zijn overstap van de journalistiek naar de politiek maken.

   

  Als Kamerlid was hij zeker talentrijk, maar soms zag je ook wel dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers een te ruwe omgeving was voor een zachtaardig man als Guido die enkel naar de politiek was getrokken in de hoop echt iets ten goede van de samenleving te veranderen. Hij schrok vooral in zijn eerste legislatuur van de haat die sommige parlementsleden, waarmee hij daarvoor een goede relatie had, plots voor hem hadden nadat hij naar dat vermaledijde Vlaams Blok was gestapt.

   

  Tegen mij was Guido altijd de vriendelijkheid zelf. Ondanks het feit dat we mekaar niet zo veel zagen, heeft hij toch een onuitwisbare indruk gelaten. Tja, politici die aan politiek doen vanuit hun hart, hebben altijd wel een streepje voor. Daarom was de periode dat het moeilijker voor Guido ging ook zo pijnlijk.

   

  Ik hoop dat Guido nu rust heeft gevonden en in een omgeving zal vertoeven die minder ruw is en dus beter bij zijn karakter past. Guido, houzee.

 • SP.a doekt lokale afdelingen op

  DEMOCRATIEEen rare visie op democratie hebben ze daar bij de socialisten. Vandaag konden we in de krant lezen dat ze hun lokale Antwerpse afdelingen, hun districtsafdelingen als het ware, opdoeken. Er zal dus enkel nog één grote Antwerpse afdeling van de socialisten overblijven.

   

  Volgens Robert Voorhamme is het geenszins een machtsgreep van Patrick Janssens op de lokale entiteiten, maar gaat het over een modernisering van de SP.a in Antwerpen.

   

  Ik wil Voorhamme best geloven, maar het is opvallend dat men tot zo’n maatregel overgaat op een moment dat die districtsafdelingen moeilijk doen. Neem nu de SP.a-Hoboken. Daar is ’t klinkende ambras en weigeren ze zich neer te leggen bij de oekazes van Janssens. Lijsttrekker Marc Van Muylem was de gedoodverfde kandidaat bij de socialisten om zichzelf op te volgen als voorzitter van het district. Maar door de moeilijke onderhandelingen werd hij door zijn eigen partij afgeslacht en moest hij plaatsmaken voor Johan Felix.

   

  Einde verhaal zou u denken. Maar dat was zonder Van Muylem gerekend. Die kondigde op de vorige districtsraad aan dat hij een constructieve oppositie zou voeren tegen zijn eigen meerderheid. En Hoboken is geen alleenstaand geval. In heel wat afdelingen van de SP.a verzet men zich steeds meer tegen de almacht van Janssens. De afdeling Ekeren van de SP.a is daar ook een voorbeeld van.

   

  Dus wat doen ze om dit op te lossen? Men schaft de afdelingen van de SP.a in de districten af. En wij zijn dan zogezegd een ondemocratische partij. Ja, hallo.

   

  P.s.: Excuus voor de Franstalige cartoon, maar ‘k vond hem wel leuk.

 • Het stigma van de roze driehoek in het Antwerpen van vandaag

  roze driehoekSoms lijkt het een rare wereld waarin we leven. Ik heb altijd geleerd dat holebi’s van alle tijden zijn en dat ze mensen zijn als jij en ik. Dus heb ik geen enkel probleem met holebi’s.

   

  Maar voor het Antwerpse stadsbestuur is dat niet het geval. Ze zeggen daar wel dat ze holebi’s behandelen als gewone mensen, maar ze hebben een rare manier om dat in beleid te gieten. Neen, in het beleid van de stad is het een aparte groep. Een aparte groep die extra aandacht verdient. Over segregatie gesproken, zeg. Zo gaat men in Antwerpen het Holebi-toerisme promoten. Zo komen er steeds meer initiatieven om holebi’s naar Antwerpen te lokken, bv. met de Eurogames. Er is zelfs een aparte website van de stad. Oordeel zelf.

   

  Ik vind dat toch maar een rare kronkel. De holebi’s die aan die initiatieven meewerken en het stadsbestuur zijn tegen het hokjesdenken, maar in het kader van de strijd tegen het hokjesdenken over holebi’s steekt het stadsbestuur de holebi’s in een…hokje. Men maakt van holebi’s een aparte bevolkingsgroep, of nog  veel erger, een niche. Eigenaardig, toch. Holebi’s zijn mensen als jij en ik, maar ze moeten volgens de politiek-correcten anders bejegend worden. Begrijpe wie kan.

   

  Soms denk ik dat men gewoon niet wil dat holebi’s aanvaard worden in de samenleving. In een nog niet zo ver verleden was er de verwerpelijke roze driehoek om aan te tonen dat holebi’s anders zijn. En nu, met al die aparte initiatieven, met die aparte behandeling, met roze zaterdag en aanverwanten of zoals in dit geval, het tonen dat ze anders zijn, stigmatiseren ze zichzelf. Ik blijf er bij, ze bewijzen hiermee de holebi’s echt geen dienst. Allez, toch niet de holebi’s die ik ken en die niets liever willen dan gewoon zijn, een mens als jij en ik.

 • Patrick Janssens moet bijverdienen bij Dexia

  JanssensVorige week raakte bekend dat de burgemeester van Antwerpen, Patrick Janssens wordt voorgedragen als lid van de Raad van Bestuur van Dexia. (De Algemene Vergadering van Dexia moet nog zijn zegen geven, maar dat is meestal niets meer dan een formaliteit.) Hij zal daar de voormalige burgemeester van Gent, Frank Beke vervangen. (tja, een socialist kan bij Dexia blijkbaar alleen door een socialist vervagen worden.

   

  Een leuk postje is dat daar bij Dexia. Zijn voorganger Frank Beke haalde daar als bezoldiging in 2005 een goede 22.500 euro. Mooi meegenomen. Er zijn heel wat Antwerpenaren die geen 20.000 euro per jaar verdienen met een voltijdse job. Opmerkelijk is ook dat Frank Beke als waarnemer in de raad van bestuur van Dexia NV zat. Ook nog eens goed voor 38.000 euro. Zou ook Janssens daar nog in terecht komen?

   

  O ja, voor dat ik het vergeet. Het Dexia-mandaat van Janssens is eigenlijk zijn job niet. Janssens is Vlaams Volksvertegenwoordiger en krijgt daarvoor bruto 74.923,08 euro per jaar (+ een forfetaire onkostenvergoeding van bruto 20.978,46 euro) Hoewel, dat je dat enkel krijgt als je aanwezig bent bij meer dan 80% van de stemmingen in de plenaire vergaderingen. En vermits Janssens een vaste dag en uur heeft om zijn opwachting te maken in het Vlaams Parlement (Woensdagnamiddag vanaf vier uur. Dan beginnen de stemmingen.) zal dat wel meevallen. Janssens combineert dat jobke met het burgemeesterschap van Antwerpen. Maar daarvoor wordt hij niet volledig uitbetaald vanwege de beperking van cumulatie door de wet van 4 maart 1999. Dat wil zeggen dat wat een parlementair mag bijverdienen met een lokaal mandaat geplafonneerd is. Volgens de mededeling in het Staatsblad van 2 februari 2006 mag een parlementair bovenop zijn parlementaire vergoeding “slechts” bruto 50.899,57 euro (bv. als burgemeester) bijverdienen. Met zo’n aalmoes (74.923,08 +20.978,46 + 50.899,57) is het logisch dat een de vergoeding van een Dexia-mandaat meer dan welkom is.

   

 • Magistrale Sterchele

  StercheleOp het Kiel is ’t carnaval. Zoveel is duidelijk. Als je Club Brugge met 4-0 terug naar West-Vlaanderen stuurt, heb je inderdaad wel reden tot feesten.

   

  Beerschot heeft Club dus een pandoering van jewelste gegeven. Hebt ge die tweede goal van Sterchele gezien? Man toch, heerlijk gewoon. De bal inspelen, om dan langsheen het strafschopgebied en voor de neus van de volledige Brugge-verdediging breed te gaan en dan terug achter de rug van diezelfde verdediging op te duiken, de bal te ontvangen en te scoren. Wereldklasse is zoiets. Sterchele is duidelijk een van de smaakmakers op Beerschot. Hopelijk voor Beercshot mag dat nog een tijdje blijven duren.

   

  Ik heb trouwens de indruk dat het silaan beter gaat met het Antwerpse voetbal in 't algemeen. RAFC staat op het punt terug naar eerste te gaan, Berchem Sport doet het de jongste tijd alles behalve slecht in vierde. Enfin, zou er ooit een dag komen dat de grote drie terug samen in eerste spelen? De cirkel zou terug rond zijn....

 • Lamine of het verhaal van het aangekondigde mandaat

  LlamineVandaag staan de kranten vol met het nieuws dat ex-zonechef van Antwerpen, Luc Lamine op de VLD-kamerlijst de eerste opvolgersplaats krijgt. Op dit moment wil hij dat nog niet bevestigen. Dat is ook logisch. Als hij op een verkiezingslijst gaat staan, moet hij ontslag nemen als adviseur-generaal van de federale politie.

   

  Dat zal ook waarschijnlijk de reden zijn waarom hij de eerste opvolgersplaats krijgt. Dan is hij quasi zeker van een zitje in de Kamer. Het zou maar al te pijnlijk zijn voor de VLD dat ze de man overtuigen zijn job op te zeggen om dan op 11 juni e.k. vast te stellen dat hij niet verkozen is. Tja, vliegen vang je immers niet met azijn. Had Lamine nog iets tegoed van de VLD? Na zijn verschijning op het Open VLD-congres was dit steeds meer het verhaal van het aangekondigde mandaat.

   

  De enige vraag waarmee ik zit is: Gaat Lamine een poging ondernemen om zijn ideeën over veiligheid, zoals o.a. vervat in zijn boek ‘Samen Veilig’, in de praktijk om te zetten? Waarom stel ik die vraag? Wel, een deel van zijn visie over veiligheidsbeleid, over justitie deel ik. Alleen,… De PS-visie op veiligheid en justitie staat daar haaks op. Herinner u voormalig justitieminister Marc Verwilghen. Die had ook een paar goede ideeën (niet te veel) maar die heeft ferm zijn tanden stuk gebeten op de PS. Gevolg: in Paars II werd de man gedegradeerd en nam de PS (Onkelinkx) het departement justitie over. Met de gekende gevolgen.

   

  Dus, zal Lamine zijn principes trouw blijven en de strijd met de PS aangaan? Of beter gezegd, zal hij van de VLD die strijd mogen aangaan? Waarschijnlijk niet. Als er één ding de afgelopen legislatuur bewezen is, is dat de VLD altijd plat op de buik gaat voor de Waalse socialisten, zeker als hun regeringsdeelname er van afhangt. Ik vrees dus dat Lamine inzet – als hij in de Kamer geraakt – verloren energie zal zijn. Misschien toch maar bij de federale politie blijven Luc?