• Woninginbraken in Antwerpen dalen? Niet bij mij!

  woninginbraakVorige maand kondigden een trotse burgemeester Janssens en een even trotse korpschef Eddy Baelemans aan dat de criminaliteit in Antwerpen opnieuw was gedaald. Ook de woninginbraken zou met 9% gedaald zijn. Ik denk dat het crapuul in Antwerpen het als een blaam heeft ervaren.

   

  Ze zijn duidelijk aan een remonte bezig. Vandaag was het bij mij prijs. Heel mijn appartement overhoop gehaald, weg met het spaarvarken van mijn kinderen en weg met nog wat ander geld. Erger zijn de juwelen die weg zijn. Mijn eigen juwelen niet. Die beperken zich tot een horloge van Festina. Niet het duurste merk, dus. Maar erger zijn de erfstukken zoals de trouwring van mijn overleden ouders, de ring van mijn vader zaliger, enz. Voor mijn vrouw idem dito. Juwelen die een aandenken waren aan haar overleden moeder.

   

  Blijkbaar moeten ze van iets geschrokken zijn want de laptop hebben ze laten staan. Anders zou het moeilijk zijn dit stukje te schrijven. Maar soit, zo ervaar ik eens zelf dat het niet voor niets is dat ik met mijn partij pleit voor een harde aanpak van de criminaliteit. Er is duidelijk nog een lange weg te gaan.

   

  Maar laat ons positief eindigen. Dagelijks moeten we als lokale politici en dan zeker als politici van het Vlaams Belang  de intrieste verhalen van slachtoffers van criminaliteit aanhoren. We proberen hen te steunen en te begrijpen. We proberen er iedereen van te overtuigen dat een keiharde aanpak van criminaliteit nodig is. We proberen zelfs mee te voelen met wat die slachtoffers hebben meegemaakt. Wel, vandaag ga ik hen veel beter begrijpen. En het zal me ook niet de minste moeite kosten om te voelen wat zij voelen.

 • De Nederlanden één?

  Willem Van OranjeOpmerkelijk nieuws afgelopen weekend. Nederlands Volksvertegenwoordiger Geert Wilders bepleit een fusie tussen Vlaanderen en Nederland. Hij stelt dat Vlaanderen en Wallonië niet langer kunnen samenleven. Zijn analyse is correct.

   

  Ik heb de afgelopen dagen onze noorderburen uitgebreid bezocht. De afgelopen dagen was ik in Tilburg, Breda en Maastricht. Prachtige steden om te vertoeven. Vooral in Limburgse Maastricht heb ik de indruk dat Vlamingen graag geziene gasten zijn. Het hoeft niet te verbazen dat Wilders een Limburger is. Persoonlijk heb ik een zwak voor Breda. Het is daar zo Brabants. En zelf Brabander zijnde (geboren en getogen Antwerpenaar) weet ik dat wel te waarderen. Ik ben altijd gelukkig als ik zie dat onze Brabantse vlag nog steeds wappert op het Steen.

   

  En er valt wel wat voor de visie van Wilders te zeggen. De enige vraag die we ons moeten stellen is of we al niet iets te lang uit elkaar zijn om opnieuw deel uit te maken van één staatsverband. Of zoiets haalbaar is na een zo lange scheiding. Laat ons het dus maar stapje voor stapje doen: eerst gaan voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen die de Vlamingen en Vlaanderen verdienen en nodig hebben, meer samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, later misschien zelfs een internationaal samenwerkingsverband of confederatie,... We zien wel voor welke stappen het draagvlak voldoende groot is om verder te gaan.

   

  Maar een intensieve samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland is in deze tijden van verregaande Europese integratie, van verdere internationalisering meer dan nodig. In de Europese Unie van vandaag heeft Vlaanderen én Nederland nood aan ‘een front van de lage landen’. Zeker wat het behoud van onze taal en cultuur betreft. Maar ook op economisch vlak, op het vlak van welzijn, op het vlak van onderwijs is een doorgedreven samenwerking wenselijk.

   

  We moeten onze blik meer naar het Noorden richten om zo onze beste troeven op internationaal vlak uit te spelen. Het is alleszins beter dan ons steeds onderdanig op te stellen en toe te geven aan de oekazes die uit het Zuiden van dit voorlopige land komen. Gaan voor een hereniging van de Nederlanden is waarschijnlijk een stap te ver en niet haalbaar (voor sommigen zelfs niet wenselijk dat laat ik in het midden), maar van een doorgedreven samenwerking op internationaal politiek vlak wordt zowel Nederland als het toekomstig onafhankelijke Vlaanderen beter. Het is tenslotte niet nodig te hopen om te ondernemen, noch te slagen om te volharden.

 • Vlaams Belang wint ideeënstrijd

  mijn-gedacht2Onder de titel “Nieuwe gastarbeid, bootcamps,…: Plagiaat in het kwadraat publiceert Filip Dewinter op zijn website een toch wel interessante column. Dewinter stelt: “Indien het Vlaams Belang ‘rechten’ zou ontvangen van andere politieke partijen die de ideeën van het Vlaams Belang schaamteloos kopiëren, dan zou het Vlaams Belang allang geen partijfinanciering nodig hebben.” Wel hij heeft gelijk. Al jaren worden er ideeën van het toenmalige Vlaams Blok en het huidige Vlaams Belang overgenomen. Dewinter geeft twee voorbeelden in zijn column, maar het lijstje is veel langer dan die twee voorbeelden. Zelfs ideeën waarvoor wij als partij verguist zijn, waarvoor we achter het cordon sanitaire zijn beland, worden overgenomen.

   

  En ook de media speelt het spel met de andere stelende partijen mee. Geen hond die zich zogezegd nog herinnert dat het Vlaams Belang bepaalde zaken heeft gelanceerd en in beweging heeft gebracht. Het bewijst één ding: het Vlaams Belang heeft wel degelijk zijn taak in de politiek. Of het nu in de media verschijnt of niet, het Vlaams Belang wint overduidelijk de ideeënstrijd.

 • Heeft Mark Eyskens de oplossing?

  Filip_DewinterEr is nu heel veel te doen rond de federale regeringscrisis. BHV doet de regering-Leterme wankelen. Niemand ziet nog een oplossing, behalve,…. Voormalig Eerste Minister Mark Eyskens. Op de radiozender 4FM becommentarieerde Eyskens de situatie en bracht hij enkele suggesties terzake aan de man. Maar beter was zijn, waarschijnlijk ironisch bedoelde alternatief.

   

  Eyskens stelde: “Een ander alternatief is de boel opblazen. En dan de Vlaamse republiek uitroepen. Daarna gaan we naar een presidentiële campagne onder het motto: Filip Dewinter for president. Maar dan verhuis ik naar Toscane.”

   

  Wel ik hoop dat Eyskens intussen het vastgoed in Toscane aan het bekijken is. Dromen mag al wel eens.

 • Pure voetbalpropaganda

  Beerschot 2’t Was jaren geleden dat ik zo’n reclame voor het voetbal heb mogen meemaken. Zaterdag heb ik de wedstrijd Beerschot-Malinwa mogen bijwonen. (met dank aan de milde schenker) Het was een aangename pot voetbal. Ondanks het feit dat het middenveld van Beerschot niet rendeerde zoals het hoorde en Beerschot te lang met te veel volk achter de bal bleef spelen, was het toch genieten. Het waren twee ploegen die met de juiste instelling op het veld waren gekomen, nl. meer doelpunten maken dan de tegenstander. Het resulteerde is zeven goals. Spektakelvoetbal. Bovendien was het een zeer sportieve wedstrijd. Geen vuile fouten en geen gele kaarten. In hoeveel eerste klasse-wedstrijden komt zoiets voor? In dit laatste had natuurlijk ook de scheidsrechter Luc Wouters zijn aandeel die de wedstrijd uitstekend leidde.

   

  En dan de sfeer. Veel had te maken met de herdenking van een supporter die afgelopen weekend was overleden op weg naar de verplaatsing naar Bergen. De jongen had een immense betekenis voor Beerschot en de supporters van Armata Viola. Zelfs de supporters van KVM hadden een spandoek mee waarmee ze duidelijk maakten dat ze in het supportersverdriet deelden. Emotie was het woord van de avond wel. Prachtig om zien en horen waren de twee supporterslegioenen die een hele wedstrijd mekaar vocaal en visueel beconcurreerden. Bij het slot van de wedstrijd gingen beide ploegen SAMEN alle supporters groeten. Eerst de bezoekers, dan de rest van het stadion. Wel, je bent geen voetballiefhebber als je dan na de wedstrijd niet gelukkig als een klein kind terug naar huis gaat. Wat een reclame voor de schoonste sport ter wereld.