• De ontwaarde samenleving

  kerststalDe ‘Gaycapital of Europe’, Amsterdam, pakt uit met een primeur: de Roze Kerstmarkt. Zo komt er een roze ijspiste en homovriendelijke kerstkraampjes (wat dat ook moge zijn). Soit, mij  niet gelaten, hoewel ik me blijf afvragen waarom sommige holebi’s zo’n immense drang blijven hebben om zichzelf te stigmatiseren. Maar dat is stof voor een andere discussie.

   

  Waar ik het moeilijker mee heb is de kerststal die in Amsterdam zal worden geplaatst. Een kerststal met twee Jozeffen of twee Maria’s. Waarom toch allemaal? Het Kerstverhaal is een zeer waardevol verhaal, niet alleen voor Kristenen, maar voor iedereen. Waarom heerst er in onze Westerse samenleving altijd een sfeertje om alles wat er maar bestaat te ontwaarden? Wat is er mis met naastenliefde, gastvrijheid, vrede,… allemaal thema’s die prachtig geïncorporeerd zijn in het Kerstverhaal. En waarom zo’n actie ten aanzien van een geloof dat sowieso al het meest verdraagzame ter wereld is? Ik raad de holebibeweging aan eens eenzelfde actie te proberen tegenover, ik zeg maar wat, de islam. De islam die nu niet echt bekendstaat als homovriendelijk. Te veel schrik voor een fatwa?

   

  Maar zoals ik al zei, voer zoveel acties als je wil. Vrije meningsuiting is tenslotte één van de pijlers van onze samenleving. Maar hou toch op met alle waarden van je eigen samenleving aan te vallen en onderuit te halen. In een ontwaarde samenleving is iedereen slechter af. In een ontwaarde samenleving degradeer je mensen tot wilden die mekaar verscheuren. En ik mag hopen dat dat niet de bedoeling van de holebibeweging is.

 • Gedichten

  spreeuwDe Spreeuwen

   

  Al zal ik, hoe ik er ook naar trachtte,

  De eindzege nooit met ogen zien,

  Ik zie haar in gedachte

  Veel schoner nog misschien.

   

  Want schoner is de kerselaar

  In frisse bloei, dan vruchtenzwaar

  Vol spreeuwen

   

  (René de Clercq - De Noodhoorn)

 • Wat kan je allemaal doen met 438.000 euro?

  The Sequence 20081114 017Waarom deze vraag? Het Vlaams Parlement heeft het kunstwerk “The Sequence” van de designer Arne Quinze aangekocht voor de ronde som van 438.000 euro. En dus niet 387.000 euro zoals overal in de krant staat. Het betreft een immense houten constructie die hier nu voor de deur staat. Nu, ik heb niets tegen Arne Quinze, maar het is volgens ons niet de taak van een parlement om peperdure kunstwerken aan te kopen. Een parlement heeft als taak de regering te controleren en wetgevend werk af te leveren.

   

  Ook is het misplaatst om als parlement een dergelijk bedrag te spenderen wanneer, de koopkracht daalt, er nog duizenden mensen op lange wachtlijsten voor zorg staan, er te weinig sociale woningen zijn, …We hebben eens de berekening gemaakt wat je met dat bedrag allemaal kan doen. Met 438.000 euro kan je 3km fietspaden aanleggen of 10 sociale appartementen bouwen of zorgen voor dertig rusthuiskamers.

   

  The Sequence 20081114 035Met dit in je achterhoofd kan je de aankoop van dit kunstwerk door een parlement enkel maar afkeuren. Trouwens, we hebben ook eens berekend wat de materiaalkost en personeelskost voor zo’n werk is. Wij komen aan plusminus 150.000 euro. Quinze strijkt blijkbaar een mooi ereloon op.

   

  Het is voor mij dan ook maar meer dan terecht dat het Vlaams Belang dit aan de kaak stelt en tegen deze aankoop protesteert.

 • Allerheiligen – Allerzielen

  AllerheiligenOver leven

   

  Zoals de dag
  uit de nacht treedt
  treedt het leven
  uit de dood
  er is liefde
  die niet sterft...

  Toon Hermans