• De vredelievendheid van een ‘helikopterjacking’

  gevangenisLigt het aan de komkommertijd in de gedrukte media, of ligt het aan de zieke geesten die de permanentie op sommige krantenredacties verzorgen? Maar wie de media de jongste dagen volgt over de ontsnapte crimineel Sekkaki zou bijna medelijden krijgen met de jongen. Of hoe de rollen tussen slachtoffer en dader worden omgekeerd.

   

  Vandaag is het in de kranten weer prijs. De moeder van Sekkaki wordt aan het woord gelaten. Haar zoon zou heus wel bereid zijn zich over te geven als hij maar een kans op een nieuw leven zou krijgen. De uitspraken passen perfect in de stemmingmakerij die quasi onmiddellijk na de gewelddadige ontsnapping van Sekkaki uit de gevangenis van Brugge werd opgezet door strafpleiter Sven Mary (zoon van Tony). Ook daar het hele verhaal dat de jonge crimineel enkel maar ontsnapt is omdat hij geen kansen op een betere toekomst heeft. aar niemand in de media lijkt zich de vraag te stellen of de door Sekkaki getraumatiseerde slachtoffers ooit nog een kans op een beter, een ‘angstloos’ leven krijgen.

   

  Intussen woedt echter de discussie over het feit of Sekkaki niet eerder slachtoffer (van de samenleving) is dan dader. Mensen toch, ik dacht dat we dergelijke 68-theorieën intussen lang overstegen waren. Laten we even duidelijk zijn. Als je zestien gewelddadige criminele feiten pleegt, gewapende overvallen,  carjackings, tigerkidnappings,… dan ben je geen slachtoffer. Dan is de samenleving het slachtoffer. En is het dan niet het recht, wat zeg ik de plicht, van de samenleving om te reageren. Om dergelijke criminelen te straffen. Mag het nog even? Daarvoor hebben we toch een rechtstaat opgebouwd, niet?

   

  En vandaag raakte bekend dat de jongedame die Sekakki heeft helpen ontsnappen uit de gevangenis uit Hoboken afkomstig is. (Ook dat nog. ;-)) De jongedame bekeerde zich volgens de kranten in 2004 tot de islam. In interviews verklaarde ze toen dat ze aangetrokken werd 'door de vredelievendheid van de godsdienst'. Inderdaad, een helikopterpiloot bedreigen met een vuurwapen is uitermate vredelievend…

 • Peeters II: het wordt een dure regering

  belastingenDe Regering Peeters II is er nog niet en onmiddellijk kondigen zich al belastingverhogingen aan. De kranten berichten vandaag over de quasi volledige afschaffing van de jobkorting. Dat betekent een de facto belastingverhoging van 585 miljoen euro.

   

  Dat de Vlaamse regering het minder ruim zou hebben, wisten we al op voorhand. Daar zit uiteraard de financiële crisis voor heel wat tussen. De tering moet naar de nering gezet worden. Daar heb ik geen probleem mee. In financieel moeilijkere tijden moet een regering creatief zijn, moet een regering ontvetten,… Daarom is het ontgoochelend te lezen dat de regering wil gaan voor de afschaffing van de jobkorting, lees een aanzienlijke belastingverhoging. Dat is immers helemaal niet creatief. In plaats van te ontvetten kiest de toekomstige regering Peeters II voor de gemakkelijkheidsoplossing, nl. het verhogen van de belastingen. M.a.w. bezuinigen op kap van de gewone Vlaming.

   

  Dat belooft voor wat er nog allemaal in het regeerakkoord zal staan. Het voorspelt weinig goeds. Onze kritiek zal tijdens het investituursdebat dan ook niet mals zijn.