• Zalig Kerstmis

  KerstmisAdeste Fideles

  Laeti triumphantes

  Venite, venite in Bethlehem

  Natum videte

  Regem angelorum

  Venite adoremus

  Dominum

  Cantet nunc io

  Chorus angelorum

  Cantet nunc aula caelestium

  Gloria, gloria

  In excelsis Deo

  Venite adoremus

  Dominum

  Ergo qui natus

  Die hodierna

  Jesu, tibi sit gloria

  Patris aeterni

  Verbum caro factus

  Venite adoremus

  Dominum

 • Tasers bij de Antwerpse politie

  taserx26Gisteren heeft de Antwerpse gemeenteraad beslist dat het politiekorps mag overgaan tot de aankoop van drie TaserX26-wapens. Dat zijn niet-letale stroomstootwapens om iemand mee te immobiliseren. Maar Groen! achtte het nodig hier heel wat vragen bij te hebben,wegens veel te gevaarlijk. Groen is blijkbaar bezorgd om de agressors die politiemensen fysiek aanvallen.

   

  Ergerlijk eigenlijk. Want ten eerste gaat het maar over drie (3!) van dergelijke wapens en enkel het BBT mag het gebruiken in de gevangenissen. In het verleden werden politiemensen regelmatig, om niet te zeggen erg vaak geconfronteerd met uiterst agressieve “klanten” die bv. in de gevangenis dienden te worden opgehaald om ze naar het justitiepaleis te brengen.

   

  Ik zie het probleem van Groen niet. Nu heeft de politie na de wapenstok geen ander middel meer dan het klassieke vuurwapen. Is Groen dan voorstander dat de politie eerder een kogel door iemands lijf jaagt in plaats van een stroomstoot? Ik wil zelfs verder gaan. Op een moment dat de dagen werkonbekwaamheid bij politiemensen die het slachtoffer zijn van agressie steeds toeneemt – met andere woorden de agressie op politiemensen wordt steeds driester, vind ik dat zo’n wapen best mag aangekocht worden. Ik weet ten andere ook dat het korps daar geen misbruik van zal maken. Onze politiemensen zijn zeer goed opgeleid en weten hoe ze met zulke zaken moeten omgaan.

   

  In het belang van de veiligheid van onze politiemensen mag van mij deze aankoop best uitgebreid worden.Het ontlokte mij op de gemeenteraad dan ook de uitspraak dat elke politieagent met zo’n taser zou mogen uitgerust worden. Ik kies de kant van de politie en niet die van de agressor.

 • De rode moord op Dirk Wauters

  Dirk WautersDe rode moord op de gedelegeerd-bestuurder van de VRT, Dirk Wauters, is voltrokken. En wel in de oeroude socialistische stijl naar Stalins voorbeeld. Guy Peeters zette woensdag de galg klaar met zijn gesprek met de Vlaamse regering, dan legde Caroline Gennez donderdagavond in het programma Terzake de strop rond Wauters' hals en minister Ingrid Lieten mocht vandaag de hendel van het valluik van de galg hanteren.

  Heeft Wauters dit verdiend? Ik denk het niet. Tot op vandaag heb ik geen enkel argument, geen enkel concrete beroepsfout van Wauters gehoord die een dergelijke behandeling zou rechtvaardigen. Helemaal laf is het gedrag van de mensen die Wauters hebben aangetrokken om de VRT te gaan leiden, minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois. Terwijl de socialisten Wauters lynchen, wenden zij het hoofd af en proberen de houding van Pontius Pilatus aan te nemen. Neen, ook die heren dragen in deze een verpletterende verantwoordelijkheid.

  En nu? De senior Piet Van Roe is nog maar eens aangesteld als gedelegeerd-bestuurder ad interim. Maar heeft een interimaris het gezag, de macht, de kracht om de besparingen door te voeren die nodig zijn om de VRT te redden van de financiële afgrond? Met het wegsturen, wegpesten van de CEO van de VRT, dreigt nu de onzekerheid voor de VRT, is de VRT op weg naar het financiële debacle. Men offert dus de openbare omroep op voor partijpolitieke spelletjes van enkele machtswellustelingen.

  En wat gaat het vertrek van Wauters aan de belastingbetaler kosten? Herinner u het vertrek van Tony Mary enkele jaren geleden. Die ging er met een meer dan gouden handdruk van onder. Welke ontslagclausule zou Bourgeois destijds in het contract van Wauters hebben laten opnenen? Ik vraag het me af.

  Maar alleszins, als het "goed bestuur" van Kris Peeters is, vraag ik me af wat Peeters definitie van slecht bestuur wel moet zijn. Wij hebben alvast maar een actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement aangevraagd. Ze gaan met een goede uitleg moeten komen.

 • Ontslag VRT-topman Dirk Wauters: eerst duidelijkheid, dan pas conclusies.

  wautersVoor de verandering is er nog eens heisa bij de VRT. Twee leden van de Raad van Bestuur van de openbare omroep, waaronder de socialistische voorzitter Guy Peeters hebben bij het kernkabinet van de Vlaamse regering het ontslag van gedelegeerd-bestuurder Dirk Wauters geëist. Ze verwijten hem een slechte relatie met de Raad van Bestuur, dat het kader geen vertrouwen meer in hem heeft en dat zijn besparingsplan cijfermatige en inhoudelijke fouten bevat.

   

  Een en ander lijkt me toch wat kort door de bocht. Ik wil wel eens eerst weten of wat men Wauters ten laste legt wel degelijk klopt. Vergeet niet dat crisismanager Wauters is aangetrokken om het puin te ruimen dat de “potverteerders” Tony Mary en Aimé Van Hecke aan de Reyerslaan hebben achtergelaten. De VRT is financieel ziek (volgens prognoses van collega Carl Decaluwé is de VRT tegen 2014 op weg naar een tekort van 19 miljoen euro) en moet er dus bespaard worden. Maakt dat de man onsympathiek bij de vele managers (kaders) van de VRT?

   

  Of is er meer aan de hand? Nemen de socialisten, nu ze de minister van media leveren, wraak op Geert Bourgeois (die Wauters aanstelde als CEO) voor de manier waarop Mary – m.i. terecht – bij de VRT aan de deur werd gezet? Of is het nog iets anders?

   

  En hoe moet het dan verder met de VRT zelf? Weg Wauters en weg besparingen? Dit dan onder het motto: de Vlaamse belastingbetaler zal het gelag wel betalen? Dat zal dan toch wel zonder de steun van deze volksvertegenwoordiger zijn.

   

  Veel vragen dus. En ik wil eerst duidelijkheid vooraleer er dergelijke conclusies worden getrokken. Ik heb dan ook een interpellatie aan minister Lieten ingediend. Dat ze maar eens een oplijsting maakt van de feiten die een ontslag van Wauters rechtvaardigen. En dat ze maar eens komt vertellen hoe het dan verder moet met de broodnodige besparingen aan de Reyerslaan. Want daar wordt allemaal maar licht overgegaan. Pas dan zal ik mijn conclusie trekken.