• Minister Lieten houdt niet van kritische parlementsleden

  commissieIn het weekblad ‘Knack’ van 27 januari jongstleden kunnen we een uitgebreid interview lezen met Vlaams minister Ingrid Lieten. De meest opmerkelijke passage vond ik deze: “In de commissie Media van het Vlaams Parlement zitten ook erg kritische geesten, die zich misschien beter wat minder als de strenge controleurs van de VRT zouden opstellen.

   

  Aan de ene kant een mooi compliment voor mezelf en sommige van mijn collega’s, aan de andere kant best wel grof eigenlijk. Het is tenslotte niet de taak van een minister om parlementsleden op te dragen hoe ze überhaupt hun job moeten doen. En waarom mogen we niet kritisch zijn wat de VRT betreft. Die VRT krijgt elk jaar een goeie 300 miljoen euro van de Vlaamse belastingbetaler. Is dan een controle vanuit het Vlaams Parlement dan niet het minimum wat men van volksvertegenwoordigers mag verwachten. Mogen we niet weten hoe de VRT dat bedrag opsoupeert?

   

  Ik vind het alleszins een eigenaardige uitspraak van de minister en vraag mij af wat er bij de VRT allemaal het daglicht niet mag zien. Ok, verschillende leden van de commissie Media zijn best kritisch. En terecht. Er is nog altijd te weinig transparantie wat de VRT betreft. Transparantie waar de gemeenschap recht op heeft, vermits de VRT voor het leeuwendeel met gemeenschapsmiddelen wordt gefinancierd.

   

  Een ding is zeker. En dergelijke uitspraak van de minister doet me lont ruiken. De komende weken zullen we dan maar wat extra kritisch zijn.

 • Gelukkig Nieuwjaar? Niet in Hoboken!

  ruitHet jaar 2010 is alvast in de wijk Den Draaiboom in Hoboken niet goed van start gegaan. Een honderdtal allochtonen richtten er tijdens de oudejaarsnacht een ware ravage aan. Voorlopig weinig reactie van het stadsbestuur en de politie.

  Wat de 'jongeren' aanrichtten in de buurt van de Gandhilaan was niet min. Een vrouw werd een bommetje in het aangezicht gegooid, ruiten van auto's werden ingeslagen, de ruiten van een inkomdeur van een appartementsgebouw werden vernield, vuilniscontainers werden omgegooid en het vuilnis werd in brand gestoken,...

  Talloze projecten werden in het recente verleden opgestart om de 'leefbaarheid' in de wijk te verbeteren. Zo was er een project met allochtone buurtvaarders dat door de toenmalige Vlaamse minister Keulen zo geroemd werd. Het heeft allemaal weinig zoden aan de dijk gebracht. De situatie is even erg als vijf jaar geleden. De buurtbewoners willen nu het recht in eigen handen nemen. Kan je het hen eigenlijk kwalijk nemen? Waarom hebben we het monopolie op het gebruik van geweld afgestaan aan de overheid? Inderdaad, omdat ze onze veiligheid zouden garanderen en onze eigendommen zouden beschermen. Wel, dan moeten ze dat ook doen.

  Mag ik anders een project suggereren om de 'leefbaarheid' van de wijk te verhogen? Een zero-tolerantiebeleid ten aanzien van dat soort vandalen/criminelen. Dat is de enige taal die die knaapkes verstaan. Ik ben eens benieuwd wat de burgemeester ter zake zal antwoorden wanneer mijn goede collega Staf Wouters hem ter zake interpelleert.