• Weg met de robot, leve de scheidsrechter

  frank de bleeckereWat een gedoe allemaal, omdat de scheidsrechters een fout maken. Mag het even, zelfs al zijn het belangrijke fouten? Was de scheids zwaar in de fout tijdens Argentinië-Mexico? Ja. En was de referee (vooral grensrechter) in de fout tijdens Duitsland-Engeland? Ja. En vielen er doelpunten uit die fouten? Ja.

   

  Nu wil men kost wat kost ‘technische hulpmiddelen’ inschakelen. Waarom is dat dan geen punt van discussie als spelers fouten maken? Was de doelman van Engeland in de fout tegen de VS? Ja. En viel er een doelpunt uit die fout? Ja. Misschien heeft Green wel een ‘technisch hulpmiddel’ nodig. En zo heb ik nog wel een paar voorbeelden. Ik heb in al die jaren dat ik het WK volg – en dat is toch al sinds het WK in Argentinië – nog nooit zo’n slechte voorronde gezien. Maar nooit is kritiek op spelers, die wat mij betreft dan in de fout gaan, zo groot als op de scheidsrechter. Nochtans gaat het bij die spelers om zware beroepsfouten, ze worden enkele tientallen keren meer betaald dan een referee.

   

  Misschien is het goed voor die ploegen, voor die grootverdieners, dat er amateurs op het veld staan in de personen van de scheidsrechters. Misschien dat de bobo’s dan eens beseffen dat het om het voetbalSPEL gaat. Wie weet wordt er dan terug vrijer gevoetbald, wie weet met een 3-2-5 zoals toen. En worden er tijdens dat spel fouten gemaakt, dan zeg ik samen met Friedrich Nietzsche :”Menschliches, Allzumenschliches”

 • We 'll be back!

  General MacArthurAlle partijen hebben er last van gehad. De tsunami van de N-VA heeft bij alle partijen schade aangericht. Het resultaat van het Vlaams Belang was niet goed, maar is het zo erg als het voorgesteld wordt? Ik denk van niet.

   

  Laten we beginnen met Bart De Wever en zijn N-VA te feliciteren. Hij heeft een historische overwinning behaald en dat verdient lof.

   

  Wij van onze kant wisten allemaal dat het moeilijke verkiezingen gingen worden. De N-VA-hype was daar niet vreemd aan. Maar wat stellen we vast. De Wever heeft met zijn partij bij alle partijen schade aangericht. Hij rolde als een tsunami over het politieke landschap. Maar,… het Vlaams Belang-huis staat nog stevig overeind. Ok, we zijn wat dakpannen verloren, hier en daar is er een ruit uit en ook onze voordeur is licht beschadigd. Dus eerste werk: een beetje opkalefateren en we kunnen met hernieuwde moed verder.

   

  Te meer omdat het Vlaams Belang een belangrijke functie heeft als stok achter de deur. Het Vlaams nationalisme heeft gisteren zowat 45% gescoord. De geesten zijn dus rijp voor de Vlaamse onafhankelijkheid. En daar moeten we ook verder, net als in het verleden, onze steen aan bijdragen.

   

  En er is zeker een toekomst voor het Vlaams Belang. Bart De Wever gaat het nu moeten doen. Maar zal Bart slagen waar anderen hebben gefaald? Dat is helemaal niet zeker. En dan parafraseer ik graag de woorden van General Mc Arthur: “We ‘ll be back.”

 • Vlaams-nationalisten, maak er maar een kruis over

  BDW-lookalikeOntgoocheling. Dat is het enige gevoel dat overblijft nadat ik de beelden van de persconferentie van de N-VA heb gezien. Ze hadden de internationale pers verzameld om uitleg te geven bij wat “ze nu werkelijk willen”.

   

  En wat ze willen, is niet vet. Bart De Wever zei letterlijk: “Een verkiezingsoverwinning van de N-VA, zal niet leiden tot het opsplitsen van het land.” Tja, de N-VA heeft een lange weg afgelegd sinds hun oprichting. Toen stond nog als punt 1 in hun statuten: “De N-VA kiest voor de onafhankelijke republiek Vlaanderen.” Er is veel veranderd. De Vlaams-nationalisten die dachten met de N-VA te komen tot het onafhankelijke Vlaanderen, kunnen er een kruis over maken.

   

  Triest. Intriest. Zeker nu de peilingen goed zijn. Volgens de peiling van LLB halen de V-partijen samen gemakkelijk 47%. Het momentum is er. Alleen wil Bart het ijzer niet smeden als het heet is. Doodzonde noem ik zoiets.

 • Stop het geweld. Harde aanpak criminaliteit

  Gerecht BrusselWie de kranten leest, merkt dat er een duidelijke toename is van extreem geweld in onze samenleving. Vandaag bereikte dat een uitermate triest hoogtepunt met de moord op een rechter en griffier van het vredegerecht van Brussel in volle zitting. De reactie van de minister van justitie Stefaan De Clerk is gruwelijk.

   

  In volle zitting werden de vrederechter en haar griffier neergekogeld. Terwijl ik dit schrijf is men nog steeds op zoek naar de dader. Dat zoiets kan gebeuren in een gerechtsgebouw tart alle verbeelding. Wat er vandaag gebeurde, is het intrieste summum van een toename van geweld onze samenleving.

   

  Alleen al in mijn stad Antwerpen werden we de jongste dagen geconfronteerd met het in brand steken van auto’s, het in de Schelde duwen van auto’s, steekpartijen in het Albertpark, steekpartijen op Linkeroever, steekpartijen op het Zuid, enz. De lijst is schier eindeloos.

   

  Jarenlang hebben de traditionele partijen hun kop in het zand gestoken wat betreft de toename van criminaliteit. Het afgelopen jaar steeg de criminaliteit in Antwerpen met 9%. Het krapuul neemt stilaan de straat over en de overheid laat maar begaan.

   

  De reactie van ontslagnemend justitieminister Stefaan De Clerck stemt me dan ook bitter. De minister roept immers op tot sereniteit en hoopt dat de partijen na de verkiezingen van 13 juni er ook aan denken nieuwe maatregelen uit te werken tegen criminaliteit. Kan het nog cynischer? Dat komt van een man die al zoveel jaren op justitie heeft doorgebracht, maar niets heeft gedaan.

   

  Het Vlaams Belang roept al dertig jaar dat er een keiharde aanpak van de criminaliteit moet zijn. Had men toen al naar ons geluisterd zou een dergelijke escalatie van geweld misschien nooit hebben plaatsgevonden.

 • Vlaamse Leeuw te provocatief voor Eurosong

  LeeuwenvlagEurosong 2010 in Oslo kan als een succes voor Vlaanderen worden beschouwd. De zanger Tom Dice, de inzending van de openbare omroep VRT, haalde de hoogste score ooit voor een inzending van de VRT.

   

  Maar naar verluidt zou er zich tijdens de halve finales een incident hebben voorgedaan. Fans van Dice hadden een vlag van de Vlaamse Gemeenschap bij. Door de ‘security’ van het liedjesfestival in Oslo werd hen duidelijk gemaakt dat een Vlaamse leeuwenvlag niet gewenst was en dat ze de vlag dienden op te bergen of ze zouden de toegang tot de finale van Eurosong worden ontzegd. Volgens de betrokkenen vertelden de leden van de veiligheid dat de vlag te ‘provocatief’ was en dat ze terzake klachten hadden ontvangen. In een reactie laat men weten dat hiertegen niets kan gedaan worden omdat tijdens het festival enkel nationale vlaggen zouden worden toegelaten.

   

  Dit is echter opmerkelijk. De Vlaamse Leeuw is tenslotte niet zomaar een vlag. Het is de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap en het is net die Vlaamse Gemeenschap die eigenaar is van de openbare omroep VRT die tweejaarlijks de inzending doet voor het desbetreffende liedjesfestival. Bovendien gaat de Vlaamse regering er steeds prat op dat ze de nodige inspanningen doet om Vlaanderen in het buitenland ‘op de kaart te zetten’. Ook de woordvoerder van de Minister-president bestempelt het incident als ‘vreemd’. Als het de Vlaamse regering werkelijk ernst is met het imago van Vlaanderen in het buitenland, lijkt het me wenslijk dat men dit incident niet blauw-blauw laat.