• With a little help from my friends

  You Tube.jpg"With a little help from my friends" is niet enkel een geweldig nummer van ‘The Beatles’, het is ook soms realiteit. Zo is er een vriend die me steeds probeert te overtuigen om alle mogelijke oude en vooral nieuwe media te gebruiken om mijn politieke boodschap over te brengen.

   

  Dankzij hem heb ik al ‘Facebook’ en later ‘Twitter’ leren kennen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er niet zo bedreven in ben als hij. Er zullen altijd wel toepassingen zijn die ik niet weet te gebruiken of niet snap. Is trouwens een ‘retweet’ hetzelfde als een ‘reply’? Het is me niet altijd geheel duidelijk. Maar soit.

   

  Mijn goede vriend heeft me intussen overtuigd beelden van mezelf aan het werk in de plenaire van het Vlaams Parlement op ‘You Tube’ te zetten en te linken aan deze site. Na heel wat gesukkel ben ik er intussen in geslaagd om enkele filmpjes te ‘uploaden’. Het resultaat kan je bekijken door de knop aan te klikken onder ‘Wim Wienen aan het werk in plenaire’ hier in de linkerbalk. Of je moet deze link aanklikken.

   

  Het zijn nog maar een beperkt aantal clipjes. Ik heb nog niet al mijn tussenkomsten kunnen kopiëren en op het net zetten. Het aantal filmpjes zal wel gestaag toenemen, maar al mijn tussenkomsten in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement zal je er niet terugvinden, want eerlijk gezegd… ze zijn niet allemaal even interessant. Ik zal wel proberen dat het enigszins een staalkaart wordt van de thema’s waar ik me in het parlement mee bezig hou. Veel kijkplezier.

 • Welkom Jan Peumans

  Jan Peumans.jpgVerschrikkelijk. Ik vind het heel erg wat Jan Peumans is overkomen in het Waalse Visé. Hij incasseerde enkele rake klappen van een Waal die van mening is dat een N-VA-er in Wallonië niet welkom is. Ik vind het erg omdat onze voorzitter nu niet echt als radicaal door het leven gaat. Hij is bovendien een minzaam man en een man van de geweldloosheid. Dat heeft hij ook bewezen toen hij belaagd werd. De keren dat ik dergelijke zaken moest ondergaan heb ik in de meeste gevallen ‘Oud Testamentisch’ gereageerd. Ik hoop alleszins dat de opgelopen verwondingen snel helen.

   

  Peumans laat aan de media weten dat hij er niet goed van is en dat hij nooit had verwacht dat hij zou aangevallen worden vanwege zijn politieke ideeën. Tja, het enige dat ik daarop kan zeggen is: “Welkom in de club van de wegens hun politieke overtuiging belaagden”.

   

  Want sinds het prilste begin van het Vlaams Blok hebben wij moeten leren leven met verbale en fysieke agressie. Nooit zijn onze voertuigen echt veilig voor vandalisme. Pogingen tot brandstichting en brandstichting waren sommigen hun deel. Het aantal doodsbedreigingen is intussen niet meer te tellen. Ook het aantal ‘rake klappen’ tellen we allang niet meer. En dan gaat het zeker niet altijd over kopstukken van de partij. Ook de brave, hardwerkende militant die zijn vrije tijd opoffert voor zijn overtuiging, deelt in de klappen. Een opsomming van alle dergelijke feiten van de afgelopen 30 jaar kan ik niet geven omdat ik vrees dat de server van Skynet (waar deze blog gehuisvest is) zou kunnen crashen.

   

  Maar ik begrijp dat voorzitter Peumans er niet goed van is. Een leuke club kan je het niet noemen.

 • Handen af van de Wet Major

  havenarbeider.jpgHavenarbeiders wees op uw hoede. Gisteren was de Estse Eurocommissaris Slim Kallas op bezoek in de haven van Antwerpen. Kallas heeft van de liberalisering van het Transport een topprioriteit gemaakt en de Est kijkt met heel veel aandacht naar de Vlaamse havens. Gisteren maakte hij duidelijk dat hij blijkbaar niet zo’n voorstander is van het handhaven van de Wet Major.

   

  De Wet Major komt er in een notendop op neer dat arbeid binnen het havengebied enkel door erkende havenarbeiders mag worden uitgevoerd. M.i. terecht. Havenarbeid is arbeid die zeker niet zonder risico is. Niet alleen voor de arbeiders zelf, maar evenzeer voor de scheepsbemanningen die met hun beladen schepen de volle zee op moeten.

   

  De Vlaamse havenarbeiders zijn dan ook de beste in hun soort, en dit op wereldvlak. Ze worden uitstekend opgeleid. En ja, een Vlaamse havenarbeider kost dan ook iets meer dan sommige collega’s in de rest van de wereld. Is dat fout? Topkwaliteit mag zijn prijs hebben, dacht ik zo. Want wat zou er gebeuren als de markt volledig geliberaliseerd wordt? Goedkope, onervaren en zelfs soms onkundige bemanningen zouden hun eigen schip mogen laden en lossen. Met alle risico’s en (vaak dodelijke) ongelukken vandien.

   

  De vorige eurocommissaris De Palacio, heeft haar tanden op de havenarbeiders stukgebeten. De Wet Major bleef in ons land terecht overeind. De huidige commissaris Kallas kent het recente verleden over ‘Self-Handling’. Hij weet dat hij het niet zomaar door de strot van de havenarbeiders kan rammen. Maar Kallas wil een dialoog met de havenarbeiders over de Wet-Major opstarten. Wat bedoelt hij daarmee?

   

  Ik vind een dergelijke dialoog niet nodig. En ik vermoed dat mijn partij van hetzelfde gedacht is. Het Vlaams Belang, onder leiding van Jan Penris, heeft zich altijd verzet tegen de ‘Self-Handling’ en het uithollen of zelfs afschaffen van de Wet Major. We hebben geen reden om dit standpunt te wijzigen. Handen af van de Wet Major!

 • Geen federale regering meer mogelijk: Vlaanderen onafhankelijk

  Van Rompuy.jpgEric Van Rompuy is voor mij meer dan gewoon een collega. Ik weet dat veel van mijn collega’s in het Vlaams Parlement hem een oude verzuurde grompot vinden - genre Waldorf of Stadler - die nooit heeft kunnen verkroppen dat hij geen minister meer is kunnen worden. Maar ik ben wel in meer zaken een buitenbeentje en ik vind hem een wijs man, een man met een enorme politieke bagage. De schaarse babbels die ik met hem heb gehad, waren steeds leerrijk en bevatten vaak bruikbare tips voor een parlementaire nieuweling als ik.

   

  Daarom geloof ik enorm in zijn pessimisme dat hij gisteren in het tv-programma ‘De Zevende Dag’ tentoonspreidde over de federale regeringsvorming. Hij herinnerde me tevens aan woorden die ik op deze site al eens heb neergeschreven. Namelijk de woorden van de laatste unitaire voorzitter van de Christen-democraten, Robert Houben. Die stelde dat Vlaanderen niet onafhankelijk zal worden door een of andere stoere uitspraak van een of andere partijvoorzitter of van een of andere Vlaamse instelling, maar dat Vlaanderen onafhankelijk zal worden door het simpele feit dat er geen federale regering meer zou kunnen gevormd worden.

   

  Ik had die woorden van Houben voor het eerst gelezen in de ‘Memoires’ van Wilfried Martens en gebruikte ze in een stukje op deze site over de regeringsvorming van 2007 onder Leterme. Ik was blijkbaar te vroeg. Maar het feit dat Van Rompuy dit vandaag openlijk verkondigt, betekent dat het er niet alleen heel slecht uitziet met de regeringsvorming, maar ook met België.

   

  En in tegenstelling tot Eric Van Rompuy - respect of niet, we blijven politieke tegenstanders – hoop ik uit de grond van mijn hart dat het echt zo ver is. Na de woorden van Van Rompuy, raad ik de zogenaamde staatsmannen en –vrouwen aan het boek van Gerolf Annemans over de ordelijke opdeling zeer aandachtig te lezen. Ze zullen het nodig hebben.

 • De Gordel moet blijven

  gordel.jpgIk ben geschokt over de uitspraken van Carla Galle van Bloso over de toekomst van de Gordel in de Vlaamse Rand rond Brussel. Galle stelt dat als de politieke partijen (in het kader van de onderhandelingen voor een federale regering) tot een globaal communautair akkoord komen, er geen 31ste Gordel meer hoeft te komen. Ze stelt hierover letterlijk: “Als de politieke partijen een akkoord bereiken, is het niet aan een sportadministratie als Bloso om daar nog verder actie rond te voeren.”

   

  Mevrouw Galle maakt in haar these meerdere denkfouten. Zo is de ‘Gordel’ geen actie of manifestatie die enkel handelt over de faciliteiten of over de splitsing van BHV,… Het is een manifestatie die vooral het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse Rand rond Brussel wil benadrukken. En als we dan kijken naar de stroom aan Franstaligen uit Brussel, de stroom aan EU-ambetnaren die zich in de Vlaamse Rand komen vestigen, die de Vlamingen wegdrukken,… dan is elke actie, elke manifestatie die het Vlaams karakter van de Rand benadrukt geen overbodige luxe. Wat zeg ik? Dan zijn zo’n manifestaties broodnodig.

   

  Daarenboven staat er in het Vlaams regeerakkoord dat men een zo groot mogelijk aantal mensen tot sport wil aanzetten en dat er een stevig beleid nodig is om het Nederlandstalig karakter in de Vlaamse Rand te bestendigen en te versterken. Wel, als de Vlaamse regering toelaat dat mevrouw Galle er aanstaande zondag een streep onder trekt, dan schenden ze hun regeerakkoord. Mijn interpellatie aan de sportminister is alvast binnen.

   

  De Gordel afschaffen? Niks van. Uit gerust je ongenoegen op info@bloso.be

 • Voetbalmijmeringen: Berchem Sport 1981

  Scannen0001.jpgDe revelatie van de nog jonge voetbalcompetitie 2011 lijkt KV Mechelen te zijn. De ploeg van Marc Brys kent een ijzersterke start en prijkt, na overwinningen tegen Club Brugge, Waregem, Lierse, Lokeren en een gelijkspel tegen Sint-Truiden, op de tweede plaats in het klassement.

   

  Onbewust (ik bedoel er echt niets pejoratiefs mee, beste Malinois-supporter) dwalen mijn gedachten af naar de voetbalcompetitie van 1980-1981. Mijn ploeg, Berchem Sport, werd toen getraind door Rik Coppens. In de zomervakantie had Coppens wat koopjes gedaan in Brazilië. De koopjes hadden welluidende namen als Marcos, Adilson, Daquinha,… Samen met de sterke kern van spelers als Tony Goossens, Danny Koekelcoren, wijlen Roger Leirs, Rik Van Mechelen, Jempi Stijnen (vader van), Stan Van den Buys (T2 GBA), Walter Cornelis, Jos Van Pelt, Eddy Crocaerts, Patrick De Ruyter… deden ze ons zowaar dromen.

   

  In de eerste wedstrijd van de competitie werd er op het Kiel met 0-2 gewonnen. Daarna moesten Club Luik (3-1) en Beringen (0-1) er ook aan geloven. En thuis tegen Lokeren (toen met klinkende namen als Lubanski, Preben Larsen, Lato, Gudjohnsen, De Schrijver,…) werd er goed stand gehouden. (1-1). Uiteraard wisten we als supporters op het Rooi dat een kampioenstitel er niet zou inzitten. Maar Europees…? Wie weet. De ontnuchtering kwam snel met een droog 4-0-verlies op Club Brugge. En op de zevende speeldag kregen we in het Astridpark een 4-1-nederlaag te verwerken. (Wel een prachtig doelpunt van Stan Van den Buys. Ik zie hem nog vanop de staanplaatsen in het Emile Verséstadion van bijna op de eigen helft vertrekken en iedereen, de jonge Munaron incluis, dribbelen en scoren).

   

  Ik denk dat het laatste grote wapenfeit van die competitie de 3-0 was die we op het Rooi Standard aansmeerden. Misschien had het optreden van De Strangers voor de match daar iets mee te maken. Maar voor het overige was het kommer en kwel. Berchem Sport zal in 1981 op de achttiende en laatste plaats eindigen met amper 19 punten. Goossens diende zich dat seizoen 90! keer om te draaien om de bal uit zijn netten te vissen.

   

  Een hevige 9-jarige supporter die samen met heel wat supporters laaiend enthousiast aan het seizoen was begonnen bleef in mei 1981 ontgoocheld achter. Zou het nog ooit goed komen met zijn club? De geschiedenis leert ons, op de uitzondering van 1986 na, van niet.

   

  P.S.: Dit is maar een mijmering. Ik wens KVM dus wel degelijk een succesrijk seizoen toe. Hun resultaten zijn maar de “kapstok” voor dit intermezzo om mijn blog.