• Hoboken (ook de andere districten) kan het eigen wapenschild behouden

  wapenschildhoboken.jpgIn mijn post op deze blog op 9-02-2010 kon u al lezen dat ik er voorstander van ben dat de districten de mogelijkheid moeten hebben om hun oorspronkelijke wapenschild en hun oorspronkelijke vlag te behouden. Ik had daar dan ook een voorstel van decreet voor ingediend. In de post op deze site van 16-04-2010 kon je dan weer lezen dat ook de meerderheid een gelijkaardig voorstel had ingediend. Herinner u het stukje onder de titel “Liesbeth ‘Pikkendief’ Homans’.

   

  Intussen is de kogel door de kerk. De werkzaamheden in de commissie zijn afgerond en gisteren werd het voorstel van decreet van Homans (het mijne werd immers weggestemd in commissie) in plenaire goedgekeurd. Dit betekent alleszins goed nieuws voor Hoboken. Daar wilde men het oude wapenschild en vlag behouden. Eens het decreet is gepubliceerd in het Staatsblad, is dat dan ook perfect mogelijk.

   

  Het is natuurlijk spijtig dat mijn voorstel het niet gehaald heeft en dat de meerderheid zo flauw was vast te houden aan een akkoord dat meer dan 20 jaar oud is, een akkoord dat is gesloten door partijen die intussen niet meer bestaan over een partij die niet meer bestaat. Zeker wetende dat het initiatief dan nog van de N-VA komt die bij haar stichting duidelijk stelde tegen het cordon sanitaire te zijn.

   

  Maar soit, daar leer je mee leven. Het is duidelijk dat in dit dossier het Vlaams Belang de voortrekker was en dat het de meerderheid was die ons voorstel botweg heeft overgenomen. Het is dus een pluim die we ook op onze hoed mogen steken. En ik zeg altijd maar, het heeft geen belang welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt. De natuurlijke vader van dit decreet is tevreden.

 • VRT voert quota in voor vrouwen en “gekleurde” mensen

  Fre allochtonen.jpgHet is zover. De openbare omroep VRT voert quota in aangaande de aanwezigheid van vrouwen en ‘gekleurde’ (sic) mensen op hun televisiezenders. Zo wil men een derde vrouwelijke gezichten in Terzake en het Journaal, twaalf procent "gekleurde" gezichten op Eén en op Canvas zelfs 20 procent. De drie netten moeten die op korte termijn behalen. Over het invoeren van quota bij de VRT is er al meer gesproken, maar het is de eerste keer dat de VRT dat op een dergelijke manier invoert. Om Eén een vrouwelijker gezicht te geven, moet 40 procent van de gasten of presentatoren van de talkshows (De Laatste Show en De Zevende Dag) vrouw zijn en 12 procent gekleurd. Zusterzender Canvas moet zelfs tot 20 procent “gekleurde gezichten” op het scherm krijgen.

   

  Het is duidelijk dat politiek-correcte waanzin bij de VRT ‘alive and kicking’ is. Het opleggen van quota leidt quasi altijd tot discriminatie en anti-Vlaams racisme. In hun drang om de quota te halen zullen ongetwijfeld bekwame presentatoren, acteurs,… sneuvelen omdat ze niet de juiste kleur of geslacht hebben. Je zal maar een bekwame blanke, mannelijke presentator zijn. In die zin is het trouwens maar de vraag of door het invoeren van die quota de kwaliteit en dus de geloofwaardigheid van de openbare omroep hieronder niet zal lijden.

   

  Protest tegen die praktijk moet. Ik kan dan ook niet anders dan aanstaande woensdag mediaminister Lieten hierover in plenaire te ondervragen. En als ze bij de VRT dan toch zo tuk zijn op het invoeren van quota, zouden ze beter eens quota opstellen voor de aanwezigheid van politieke partijen in VRT-programma’s en dat naar hun electorale sterkte. Dat zou op zijn minst de objectiviteit van de media en de democratie in dit land ten goede komen.

   

  UPDATE 26/11: Bekijk het hele debat terzake op You Tube via bijgevoegde links. Het zijn wel drie delen omdat You Tube enkel fragmenten van max. 15 min. toestaat. Het debat duurde net iets langer.

   

  Deel 1: http://www.youtube.com/watch?v=X2RMNg5mvHE

   

  Deel 2: http://www.youtube.com/watch?v=ddjZdg3miPs

   

  Deel 3: http://www.youtube.com/watch?v=6U4qZK90aVA

   

   

 • Gaat de VRT extra middelen krijgen?

  commissie.jpgVandaag noemt De Standaard mij de enige die nog dwars ligt. Waarover gaat het? Afgelopen maandag hadden we het vervolg van het debat over het jaarverslag van de VRT. In de antwoorden van de VRT hebben we meer gegevens en meer cijfers gekregen dan in de afgelopen vijf jaar samen. Alle parlementsleden waren daar zeer positief over. En terecht. Het is ooit anders geweest. Vroeger schermde de VRT alles af onder de noemer ‘bedrijfsgeheim’. Met andere woorden, CEO Sandra De Preter heeft in haar eerste doortocht in het Vlaams Parlement een goede beurt gemaakt.

   

  Maar ik was volgens De Standaard nog de enige stoute jongen in de klas omdat ik in de veelheid van cijfers een manoeuvre zag. De VRT kwam immers vertellen dat ze een tekort hebben voor het uitvoeren van hun openbare opdracht. Een tekort dat gecompenseerd moet worden met middelen uit line extensions. Dan was er het verhaal over de lamentabele staat van de omroepgebouwen. En dat de renovatie reeds enkele jaren geleden gestaakt moest worden door de besparingen die door de Vlaamse overheid werden opgelegd. En tot slot konden we vernemen dat het pensioenfonds (voor de ambtenaren) een dekkingsgraad heeft van slechts 42%. Een volledige dekkingsgraad zou een extra impuls van 496 miljoen euro betekenen. Kortom, ik ruik lont. Of beter ik hoorde tussen de regels een pleidooi voor extra overheidsmiddelen. En de journalist die mij dwarsligger noemt, schrijft dat ook min of meer. Hij schrijft: “De Preter riep de parlementsleden in elk geval op om de goede leerling te belonen.” Need I say more?

   

  Betekent dit dat Vlaams Belang a priori tegen een extra ondersteuning is om de openbare omroep uit de problemen te helpen? Neen, maar alles zal dit keer goed berekend moeten zijn, het moet transparant zijn en de eventuele toegestane middelen zullen zondermeer moeten gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Van het ‘blanco cheque-regime’ uit het verleden kan geen sprake meer zijn. Daar is de VRT immers niet mee geholpen. Maar ik zal kritisch blijven wat betreft extra middelen. En ben ik dan een dwarsligger? Wel, zonder dwarsliggers kan een trein niet rijden.