• In het voetbal is er maar één scheidsrechter

  GR2.jpgAl maanden probeert men in de media naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de burgers duidelijk te maken dat er in Antwerpen een strijd zal losbarsten tussen Patrick Janssens, met zijn stadslijst en Bart De Wever met de N-VA. Een valse voorstelling vanwege de media. Want het is niets meer dan een schijngevecht. Wat gaat De Wever doen? Het beleid van de afgelopen zes jaar afbranden? Een beleid dat hij nota bene trouw vanuit de meerderheid heeft gesteund. Niet dus, maar de media dist het u graag op.

   

  Toen het duidelijk werd dat bij de Antwerpse verkiezingen het Vlaams Belang de rol van scheidsrechter zou spelen – N-VA zal immers moeten kiezen voor een coalitie met ons of voor nog eens zes jaar Jansssens – was dit voor de media weer geen goed verhaal. Dus moest er opnieuw een andere perceptie gecreëerd worden. In ‘Het Laatste Nieuws’ krijgt nu de VLD met Turtelboom de rol van scheidsrechter toebedeeld. Zij zal volgens de krant bepalen wie er begin 2013 de nieuwe burgemeester van Antwerpen wordt. ‘Gazet van Antwerpen’ is wat genuanceerder en kent ook Almaci van Groen een rol van betekenis toe.

   

  En dat alles met slechts één doel, de rol van het Vlaams Belang in ’t stad minimaliseren. De valse perceptie die ze hiermee creëren staat echter mijlenver van de realiteit. Stel, de N-VA lost in Antwerpen de verwachtingen in en haalt 35%. Dat is goed voor een goede 20 zetels. Voor een meerderheid van slechts één zetel heeft De Wever er dan nog 8 nodig. Voor dat aantal moet je toch als snel rond de 15% scoren. Gaan VLD of Groen dat halen? En daarbij,… gaat N-VA het aandurven Antwerpen zes jaar te besturen met slecht één zetel op overschot? Tuurlijk niet, dat is politieke zelfmoord.

   

  Eindconclusie: net als in het voetbal is in Antwerpen in oktober 2012 slechts één scheidsrechter, het Vlaams Belang. In het beste geval mogen VLD en Groen met een vlag zwaaien om aan te geven of de bal al dan niet het speelveld heeft verlaten.

 • Zalig Kerstmis

  kerstmis.jpg1. Sint Jozef bereidde die wondere nacht
  van 't zuiverste strooisel een beddeke zacht
  daarop heeft Maria met schamele vlijt
  haar schreiende Kindje te slapen geleid.

  Refr: Susa Nina, 't Hemelse hof in een arme stal
  en engelen wieken naar 't aardse dal
  en vullen de sferen met feestgeschal
  Susa Nina, voor de koning van 't heelal.

  2. De herders ontwaakten in 't schitterend licht
  aan hen werd de troostende boodschap gericht
  een boodschap van vrede vanuit 't paradijs
  aan alle de goeden van wille zij peis!

  3. Drie koningen kwamen naar 't Kind van heel ver,
  zij volgden het licht van een stralende ster.
  Zij hebben des Godsmens, den Koning aanschouwd,
  En offerden wierook en myrrhe en goud.

  4. Nog steeds brengt het Kindje zijn boodschap van
  vree
  voor alle goedwilligen onder ons mee
  een boodschap van vrede, van heldere kracht
  een boodschap van licht in de donkere nacht.

 • Quo vadis SP.a-Hoboken?

  wapenschildhoboken.jpgVandaag konden we allen in de krant lezen dat de SP.a van Hoboken niet goed weet hoe ze de districtsraadsverkiezingen van 2012 moet aanpakken. Districtsvoorzitter Johan Felix is van mening dat ze moeten gaan voor een Open Lijst. Een lijst à la Janssens waarbij ze de CD&V meenemen en – liefst ook nog – de Open VLD. Dirk Wiesé, voorzitter van de SP.a afdeling Hoboken is dan weer van mening dat de SP.a in het voormalige rode bastion best alleen opkomt. Beslissing: januari 2012.

   

  Een beetje verduidelijking voor de lezer. De ‘Open Lijst’-voorstanders hebben schrik van een zware verkiezingsnederlaag. Daarom vindt Johan Felix het beter om met vereende krachten de strijd aan te gaan. Tweede reden voor de ‘Open Lijst’ is een gezond realisme. Felix heeft de afgelopen vijf jaar een college geleid waar hij niets aan had. SP.a-schepen Razzok is meer afwezig dan aanwezig geweest, andere leden hebben weinig meerwaarde getoond.

   

  Maar, er was één uitzondering. Kristof Waterschoot bleek geen dommerik. Ook geen goede schepen, maar in het land der blinden is al snel eenoog koning. Dus wil Felix zijn Schepen Waterschoot aan boord houden. Maar hoe kan de CD&V overleven in de Hobokense verkiezingsstrijd? Wel, volgens de heer Felix alleen op een gezamenlijke lijst. Kortom, Wat politiek personeel betreft is het bij de SP.a armoe troef.

   

  En wat met voorzitter Wiesé? Wel, die wil een aparte SP.a lijst. Waarom? Klassiek,… dan kan je meer mandaten onder uw eigen mensen verdelen. Divide et impera.

   

  Maar één ding is duidelijk. De schrik bij de SP.a en in het verlengde bij de CD&V en Open VLD voor de verkiezingen van 2012 zit er dik in. En wat het Vlaams Belang betreft is die angst meer dan terecht.

 • Bestaat Berchem Sport voor de stad nog?

  KBS.jpgOok in de krant het artikel gelezen over de vernieuwde stadswinkel? Er wordt in het artikel verwezen naar het uitgebreide aanbod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het er moeilijk mee heb. Is het een taak van een overheid om een kledinglijn, met mutsen, sjaals, jassen, enz. te ontwikkelen. Heeft een Antwerpenaar niet liever dat zijn straat er net bij ligt dan dat hij een kogelpen kan kopen met een Oostblok-geïnspireerde A op? Maar enfin, da’s een politieke discussie die ik tot in den treure voer op ’t Schoon Verdiep en ook zal blijven voeren.

   

  Maar minder politiek is de volgende vaststelling. In het aanbod van de nieuwe stadswinkel vind je supportersattributen voor de voetbalclubs R. Antwerp F.C. en Beerschot A.C. en voor de basketbalclub Antwerp Giants. Waar zijn de sjaals van de derde grootste en sinds jaren de sympathiekste voetbalclub van ’t Stad? Waar zijn de prachtige geel-zwarte kleuren van mijn geliefde Berchem Sport?

   

  Is Berchem Sport voor de stad onbelangrijk? Ze kennen hun geschiedenis daar niet, zeker? Berchem was niet alleen in het verleden een leverancier van schitterende voetballers die uitblonken in de nationale ploeg (Marcel Dries, Ludo Coeck,…), maar is dat recenter ook nog (Eric Van meir, Dembele,…). Was Berchem geen belangrijk deel van de terziele gegane “Entente Anversoise”, was Berchem Sport na de oorlog niet een paar keer vice-kampioen van België? Als er dan toch een stadswinkel moet zijn waar sjaals van voetbalclubs worden aangeboden, dan hoort Berchem Sport daar zeker thuis. En als we dan toch bezig zijn,… waar zijn de sjaals van Precura Antwerpen uit het volleybal? Waar zijn de sjaals voor Sasja uit het handbal,…

   

  Kortom, we dulden geen discriminatie in de stadswinkel! Leve Berchem Sport, leve lang onze zwart-gelen...

 • Stadslijst: het voordeel van de duidelijkheid

  GR2.jpgDat in Antwerpen de SP.A en de CD&V voor de verkiezingen van 2012 op één lijst gaan fungeren, heeft op zijn minst het voordeel van de duidelijkheid. Hoewel, ik het woord stadslijst niet zo graag gebruik. Het lijkt er dan op alsof die club alle stromingen binnen de Antwerpse bevolking vertegenwoordigt. En wie in Antwerpen woont, weet dat dit allesbehalve strookt met de realiteit.

   

  Maar kom, de duidelijkheid dus. Janssens maakt het met het opslorpen van de CD&V de kiezer in 2012 weer iets makkelijker. Idealiter zou ook nog de Open VLD zich bij het initiatief moeten aansluiten. Want dan heeft de kiezer een echte keuze. Een keuze voor het voortzetten van het huidige beleid door een stem op de lijst van de burgemeester. Of een keuze voor échte verandering in Antwerpen door een stem uit te brengen op het Vlaams Belang.

   

  Quid N-VA, zal u zeggen? Wel ook daar schept Janssens nu duidelijkheid. Bart De Wever (als hij dan al de lijst zou trekken) kan nu niet meer wachten tot 14 oktober 2012 om de keuze van zijn partij bekend te maken. Immers, zelfs in Antwerpen, zal het de N-VA niet gegeven zijn een absolute meerderheid in de wacht te slepen. Dus moet Bart eerlijk zijn met de kiezer en vooraf zeggen of de N-VA gaat voor een voortzetting van het beleid door te kiezen voor een coalitie met de socialisten en de pseudo-socialisten van Janssens. Of de N-VA moet stellen dat ze gaat voor échte verandering en opteert voor een coalitie met de mede-nationalisten van het Vlaams Belang. Veel opties zijn er immers bij een verkiezing met drie niet.

   

  Dus ik dank Janssens alvast voor die duidelijkheid. Intussen dwalen mijn gedachten af naar Dr. Martin Luther King… I have a dream.