• Gebrek aan historische kennis bij het stadsbestuur?

  foute vlag.JPGDit weekend neemt het jeugdtheater Het Paleis zijn intrek in het historische Steen. De Vlaams Belangfractie is redelijk tevreden met het feit dat dit historisch bouwwerk opnieuw een invulling krijgt. En zelfs een museale invulling gericht op kinderen. Maar één dag voor de opening ontdekte ik toch een kleine smet op de heropening van ’t Steen. Het is een historische smet.

   

  Het Steen was reeds in de 11de eeuw een van de versterkingen langs de grens tussen het Hertogdom Brabant en het Graafschap Vlaanderen. (de eerste vluchtburg dateerde zelfs van eerder) Een grens die gevormd werd door de Schelde. Kortom, het Steen en de toenmalige “burg van Antwerpen”, was de voorpost van ons hertogdom. Een van de belangrijkste Hertogen van Brabant in de 16de eeuw was Keizer Karel V. (zeer goed bekend bij de Gentenaars). Hij gaf omstreeks 1520 de opdracht het Steen grondig te renoveren. Het resultaat van die renovatie is ongeveer het Steen zoals we het nu kennen.

   

  In 1549 schonk Karel V het Steen aan de stad Antwerpen onder twee voorwaarden. De burchtpoort diende eeuwig bewaard te worden en de vlag van het hertogdom Brabant diende te allen tijde op het Steen te wapperen. Het Vlaams Belang, ondermeer met Bob Hulstaert, is steeds blijven ijveren omde vraag van Karel V gestand te doen. Ook recent nog toen naar aanleiding van de intrek van ‘Het Paleis’ in het Steen alle vlaggen werden verwijderd.

   

  Schepen Güler Turan, liet me dan recent ook trots weten dat de Brabantse vlag opnieuw op het Steen wappert. Het was even schrikken toen ik het Steen vanmorgen voorbij kwam. Er wappert opnieuw een vlag… maar het is de verkeerde!!! Vandaag wappert de vlag van… de provincie Vlaams-Brabant. En die heeft niets te maken met het hertogdom waarvan keizer Karel hertog was. Die vlag bestond in de 16de eeuw niet eens.

   

  Dus voor alle duidelijkheid, de vlag en het wapenschild van het hertogdom Brabant is een “een gouden leeuw genageld en getongd van keel op een veld van sabel”.

   

  Misschien zijn er mensen die vinden: “die Wienen is ne miereneuker”. Wel het zij zo. Maar als we ons historisch erfgoed, als we tradtities en indentiteit van onze stad, als we belangrijke legendes willen behouden, moeten we het ook juist doen. Het gebrek aan historische kennis bij het stadsbestuur doet deze bewuste en trotse Brabander pijn.