• Het Antwerpse voorbeeld? Neen dank, u

    Sinksenfoor.jpgDeze week stelde N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts, als reactie op de kritiek over de subsidies voor steden, dat “men beter het Antwerpse voorbeeld zou volgen.” Ik vermoed dat hij het dan niet had over de Sinksenfoor.

    Want hoe een soap is uitgegroeid tot een onaanvaardbare bestuursdaad. Reeds jaren wordt de locatie op de Gedempte Zuiderdokken betwist door enkele buurtbewoners. Eigenaardig wat mij betreft, want ik ben nu een veertiger en heb de foor nog nergens anders weten staan. Maar, soit. Noch het vorige stadsbestuur, noch het nieuwe heeft de nodige veranderingen kunnen verwezenlijken om een structurele oplossing te vinden. De foor werd onlangs door de rechtbank van de Gedempte Zuiderdokken verbannen. Als noodoplossing wilde het stadsbestuur de foor opstellen op de Scheldekaaien. Wat ik ook eigenaardig vind. Na jaren procederen moet men nog steeds op zoek naar een noodoplossing. Was het in die jaren niet nuttig geweest om naar een nieuwe, definitieve oplossing te zoeken. Of is het een zaak van hubris?

    Maar ook de kaaien waren niet echt aanvaardbaar, bv. voor de foorkramers zelf. En wat doet dit nieuwe stadsbestuur dan? Ze gooien het op een akkoordje met de zes klagers. Die krijgen 45.000 euro (!) zwijggeld en mogen quasi bepalen hoe de Sinksenfoor wordt opgesteld en welke evenementen er op de Gedempte Zuiderdokken nog mogen plaatsvinden. Machtige mensen denk ik dan.

    Maar wat dan te denken van het stadsbestuur van de verandering? Die betalen zwijggeld aan zes klagers en gaan plat op de buik voor hun grillen. Zo worden bv. de meest geluidsrijke attracties aan de kant van de sociale woningen geplaatst. Zowaar een voorbeeld hoe het Antwerps stadsbestuur omgaat met de zwakkeren in onze samenleving. Yasmine Kherbache gaat nog gelijk krijgen toen ze zei dat dit een asociaal stadsbestuur is.

    Kortom, als dit het voorbeeld is zoals Ben Weyts het zei, bedank ik daar feestelijk voor. Het worden nog een lange 5 en een half jaar.