Gemeenteraad

 • Lothario moet hangen

  De Wever, Groen, Termont, integriteitsbureauTotale verbazing. Dat was mijn gevoel toen ik vernam dat een partij in de Antwerpse gemeenteraad een klacht heeft ingediend tegen de burgemeester en enkele van zijn schepenen. Reden? Aanwezigheid op een verjaardagsfeest van een bouwpromotor die ook opdrachten voor de stad uitvoert.

  Lees meer...

 • De “Nessie” in het Antwerpse voetbalstadion

  Stadion.jpg

  Het dossier van het Antwerpse voetbalstadion is iets als het beroemde ‘monster van Loch Ness’. Om de zoveel jaar duikt het wel een keertje op. Zo waren er eind jaren ’80 bij Antwerp plannen om een gloednieuw stadion op, de Bosuil te bouwen. De plannen verdwenen samen met trainer Georg Kessler. De plannen voor een groot Antwerps voetbalstadion doken dan weer op eind jaren ’90. Dat had alles te maken met de gezamenlijke organisatie van het EK 2000 door België en Nederland.

  De meest recente plannen dateren dan weer van ongeveer 2007-2008. Dit keer in het kader van een eventuele organisatie van een WK-voetbal in België en Nederland in 2018. Opvallend in dit dossier was wel dat er effectief geld werd ‘gereserveerd’ in de budgetten van de stad en het havenbedrijf. En er werd een locatie vastgelegd: op de Scheldekaaien aan de kop van de te ontwikkelen bedrijvenzone Petroleum Zuid, nu Blue Gate Antwerp. Eén zaak was men echter vergeten. Een draagvlak bij de Antwerpse voetbalclubs. Het dossier stierf een stille dood.

  Lees meer...

 • Havenbedrijf: Ban politici

  IMG_0463.JPGGisteren was er wat commotie op de Antwerpse gemeenteraad. In het kader van het omvormen van het Gemeentelijk Havenbedrijf tot een NV, worden de gemeenteraadsleden van de oppositie uit de Raad van Bestuur van het bedrijf gebannen. (allez, op de socialisten na) Marc Van Peel geeft hiermee een eerste goede aanzet om te komen tot een performante RvB. Maar hier mag het niet bij blijven. De volgende stap moet zijn dat ook de gemeenteraadsleden van de meerderheid uit de RVB verdwijnen.

  Lees meer...

 • Het Antwerpse voorbeeld? Neen dank, u

  Sinksenfoor.jpg

  Deze week stelde N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts, als reactie op de kritiek over de subsidies voor steden, dat “men beter het Antwerpse voorbeeld zou volgen.” Ik vermoed dat hij het dan niet had over de Sinksenfoor.

  Want hoe een soap is uitgegroeid tot een onaanvaardbare bestuursdaad. Reeds jaren wordt de locatie op de Gedempte Zuiderdokken betwist door enkele buurtbewoners. Eigenaardig wat mij betreft, want ik ben nu een veertiger en heb de foor nog nergens anders weten staan. Maar, soit. Noch het vorige stadsbestuur, noch het nieuwe heeft de nodige veranderingen kunnen verwezenlijken om een structurele oplossing te vinden. De foor werd onlangs door de rechtbank van de Gedempte Zuiderdokken verbannen. Als noodoplossing wilde het stadsbestuur de foor opstellen op de Scheldekaaien. Wat ik ook eigenaardig vind. Na jaren procederen moet men nog steeds op zoek naar een noodoplossing. Was het in die jaren niet nuttig geweest om naar een nieuwe, definitieve oplossing te zoeken. Of is het een zaak van hubris?

  Lees meer...

 • Quo vadis N-VA-Hoboken?

  wapenschildhoboken.jpg

  UPDATE: N-VA-Hoboken onderhandelt over een bestuursakkoord met SP.a en Groen. Daarmee gaat ze regelrecht in tegen de visie van Bart De Wever. Het is trouwens kiezersbedrog omdat de N-VA aan de Hobokense kiezer beloofd heeft de socialisten van de macht te verdrijven. Nochtans is een meerderheid zonder socialisten mogelijk. Maar blijkbaar is voor mevrouw Toen en consorten het cordon sanitaire belangrijker dan de eigen politieke overtuiging. 

  Het lijkt er op dat Bart De Wever de Stadslijst uit elkaar heeft gespeeld. De socialisten nemen afscheid van de CD&V en zijn zelfs bereid de nodige handtekeningen te leveren voor de voordracht van CD&V-schepenen. De weg ligt dus open voor een meerderheid N-VA/CD&V/Open VLD.

  Lees meer...

 • Stem Veilig, zowel in 't stad als in Hoboken

  ww stadhuis.jpg

  Beste Hobokenaar,

  Beste Antwerpenaar,

  Dat het Vlaams Belang naar de gemeente- en districtsraadsverkiezingen trekt met een campagne waarin veiligheid centraal staat is geen toeval. Antwerpen, maar ook Hoboken wordt de jongste tijd geteisterd door criminaliteit. De afgelopen jaren heeft Hoboken de weinig benijdenswaardige eer het derde meest criminele district van Antwerpen te zijn. Een harde aanpak van de criminaliteit is dan ook nodig. Want veiligheid is een mensenrecht.

  Lees meer...

 • Patrick en Bart zien mekaar graag

  kusfolder.jpgVanmorgen heeft Vlaams Belang een nieuwe folder voorgesteld die in de laatste week voor de verkiezingen bij alle Antwerpenaren in de brievenbussen valt. De folder is duidelijk. Bart De Wever en Patrick Janssens zien elkaar graag. En dat al zes jaar lang. Meer dan 6.000 keer keurde De Wever alle voorstellen van burgemeester Janssens in de gemeenteraad mee goed. Ook de voorstellen over het veiligheidsbeleid, over het diversiteitsbeleid,… dat hij nu plots allemaal anders wil.

  Lees meer...

 • De N-VA is NIET de oppositie in Hoboken

  ww sorghvliet.jpgMottig word ik ervan. De Nieuwe Gazet spendeert al enige tijd twee van zijn lokale bladzijden aan de gemeenteraadsverkiezingen. Telkens onder de titel “Dit moet beter in…”. Vandaag gaat het ondermeer over de heraanleg van de Kioskplaats in Hoboken. En zo lezen we het standpunt van de SP.a-Groenlijst als meerderheid. En welke partij komt er aan bod als oppositie? N-VA!?

  Lees meer...

 • Hoogmoed en minachting

  2133052773_3.jpg

  Gisteren hadden we in de gemeenteraad het debat over de rellen met radicale moslims in Borgerhout. Een interessant en ook scherp debat, vooral tussen Dewinter en Janssens. Janssens wil maar niet inzien dat enkel door de radicale islam in Antwerpen te bestrijden we dergelijke rellen kunnen vermijden. Maar volgens hem is er eigenlijk niet zo veel gebeurd die zaterdag. Ik vrees dat de partijen die deze mening delen binnen afzienbare tijd spijt gaan hebben. Ze luisteren weer niet naar het Vlaams Belang. Nochtans bewijzen de problemen van vandaag de dag dat we – spijtig genoeg – gelijk hebben gekregen met wat we al die jaren al hebben gezegd.

   

  Lees meer...

 • Wanneer het debat waar het écht om gaat?

  veilig.jpg

  De verkiezingsstrijd is nu ook bij de meerderheidspartijen op gang geschoten. Maar wat een zwakke start. Bart De Wever pakte uit tegen burgemeester Janssens naar aanleiding van de rellen in Borgerhout. Maar hij kwam niet verder dan te stellen dat de “stad niet van iedereen is”. Uiteraard verwijzend naar de slogan die Janssens destijds lanceerde. Ik hoor het De Wever in Reyerslaat duidelijk zeggen: “Ik heb dat altijd in de gemeenteraad gezegd.” Raar, eigenlijk. Ik zit daar nu ook bijna zes jaar, maar… ik heb hem dat nooit horen zeggen. Als dat zijn mening is, waarom heeft hij daar dan geen werk van gemaakt. De Wever is toch een vooraanstaand lid van de huidige meerderheid.

  Lees meer...

 • Een veilige stem in Hoboken

  12.09.13 PC Hoboken1.JPG

  Vanmorgen had ik als lijsttrekker het genoegen de verkiezingslijst- en programma voor het district Hoboken voor te stellen. Vlaams Belang Hoboken gaat voluit voor de drie V’s: fysieke veiligheid, identitaire veiligheid en sociale veiligheid.

  Hoboken heeft sinds 2011 de weinig benijdenswaardige eer het derde meest criminele district van Antwerpen te zijn. Vooral woninginbraken zitten in de lift. Vorige maand beleefde Hoboken het trieste record van 41 inbraken en pogingen tot inbraak in amper 5 dagen tijd. Ook handtasdiefstallen blijven in Hoboken stijgen. Daarom pleit het Vlaams Belang voor het herstel van de fysieke veiligheid van de Hobokenaren door een harde aanpak van de criminaliteit. Wat bepaalde criminaliteitsfenomenen betreft moet er een zerotolerantieaanpak worden ingevoerd. Ook in bepaalde wijken van ons Zuiderdistrict is zo’n aanpak onontbeerlijk.

  Lees meer...

 • Een rechts bestuur voor Antwerpen

  20120904vlaamsbelanghelicopter.jpg

  Vandaag komt de verkiezingskaravaan stilletjes op gang. In Brussel werden de nationale lijstnummers getrokken en in Antwerpen stelden we vandaag de kandidatenlijst voor.

  Een sterke lijst als je het mij vraagt. Vlaams Belang heeft bewust gekozen geen BV’s op de lijst te zetten, maar wel GA’s. Gewone Antwerpenaren. De kandidaten die op de lijst van het Vlaams Belang staan, zijn stuk voor stuk mensen die zeer bewust kiezen om voor onze partij te kandideren. Stuk voor stuk mensen uit onze stad met een verhaal. Mensen die zich volledig erkennen in wat onze partij in Antwerpen wil verwezenlijken.

  Lees meer...

 • Quid échte verandering?

  Campagnewagen.JPGGisteren raakte bekend dat VLD-schepen Luc Bungeneers overstapt naar N-VA. Hij zal er de Merksemse districtslijst aanvoeren. Zo zet de N-VA nog maar eens in de verf dat politiek vandaag niet meer is dan topvoetbal. Je gaat gewoon naar de meestbiedende. Clubliefde hoeft niet meer, trouw nog minder. Bungeneers is tenslotte al aan zijn derde “voetbalclub” toe.

  Lees meer...

 • Hoboken veilig

  Igor.jpgAfgelopen weekend werd nog eens pijnlijk duidelijk dat het Vlaams Belang niet voor niets veiligheid als speerpunt van de verkiezingscampagne heeft uitgeroepen. Afgelopen weekend werden mijn geboorteplaats Wilrijk en mijn woonplaats Hoboken geteisterd door woninginbraken.

  Lees meer...

 • Ontideologisering (1): het VB versus inwisselbare partijen

  partijvantstad.jpgDe afgelopen weken, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen, is nog maar eens gebleken tot wat de ontideologisering van politieke partijen leidt. Partijen vullen nu hun lijsten met al wat ze maar op straat tegen komen. Van politieke overtuiging is er geen sprake meer. Het gaat volgens hen over een ‘project’.

  Lees meer...

 • Gebrek aan historische kennis bij het stadsbestuur?

  foute vlag.JPGDit weekend neemt het jeugdtheater Het Paleis zijn intrek in het historische Steen. De Vlaams Belangfractie is redelijk tevreden met het feit dat dit historisch bouwwerk opnieuw een invulling krijgt. En zelfs een museale invulling gericht op kinderen. Maar één dag voor de opening ontdekte ik toch een kleine smet op de heropening van ’t Steen. Het is een historische smet.

  Lees meer...

 • Handtasrovenplaag: kordate aanpak helpt

  handtasdiefstal.jpgIn de commissie veiligheid van de Antwerpse gemeenteraad ondervroeg ik afgelopen maandag de burgemeester over de plaag van handtasroven in de districten Hoboken, Wilrijk en Deurne. Een terechte vraag blijkbaar, want er is de jongste twee maanden een duidelijke stijging te merken. Normaliter noteert men in Deurne gemiddeld 4 handtasroven per maand. De eerste twee maanden van dit jaar waren dat er 10. In Hoboken en Wilrijk is het nog slechter.

  Lees meer...

 • Woninginbraken in Hoboken verdubbeld

  crim.jpgHet aantal woninginbraken in Hoboken is de jongste twee maanden verdubbeld. Dat wist Hoofdcommissaris Muyters te melden op mijn vraag in de commissie veiligheid van de Gemeenteraad. In 2011 vielen er in de regio Zuid (Hoboken en Wilrijk samen) 933 woninginbraken te noteren. De stijging ten aanzien van 2010 ligt integraal in Hoboken. Daar waar er gemiddeld 20 inbraken per maand in Hoboken te betreuren vielen, waren er in januari 2012 31 woninginbraken en in februari 2012 (tot 26/2) 41.

  Lees meer...

 • Onveilig Hoboken

  Inbreker2.jpgIets meer dan een week geleden schreef ik op deze blog een stukje over de stijgende criminaliteit in Hoboken. Wel, vandaag kon mijn buurvrouw dat aan den lijve ondervinden. Enkele huizen verderop werd er op klaarlichte dag (rond de middag) ingebroken. Alles overhoop, weg met juwelen, serieuze schade,….

  Lees meer...

 • Criminaliteit Hoboken vereist specifieke aanpak

  crimineel.jpgOp vraag van negen gemeenteraadsleden van het Vlaams Belang, waaronder ikzelf, heeft het stadsbestuur voor het eerst criminaliteitscijfers per district vrijgegeven. Als lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Hoboken, word ik niet echt vrolijk als ik de evolutie van de criminaliteit in mijn district bekijk.

  Lees meer...

 • Zot van A...nnemie?

   

  Jan Van Rijswijck.jpgDe komst van minister Annemie Turtelboom wordt overal positief onthaald. Ook de media put zich uit in superlatieven. Wel, voor mij is ze ook welkom. Het lijkt me een lieve madam. En dat ze op ATV niet zo veel te vertellen wist over Jan Van Rijswijck, wil ik haar ook vergeven.(Altijd bereid trouwens om haar niet alleen over Jan maar indien nodig ook over Theodoor een en ander te vertellen.) Maar de politiek relevante vraag is natuurlijk wat ze politiek voor Antwerpen wil verwezenlijken.

   

  Het enige wat ik in de media lees, is hoe ze de Open VLD van de electorale ondergang moet redden. Of over hoe belangrijk het is dat er nu twee federale ministers in Antwerpen zullen wonen. Of over het feit dat er Open VLD nu eindelijk een echt boegbeeld heeft, een straffe madam. Zij zelf verklaart aan de pers hoe belangrijk dat ze de grote Vlaamse steden wel vindt en dat Antwerpen met 8% van de Vlaamse bevolking zeer belangrijk is. Op strategische vragen zoals, gaat de VLD met Janssens in zee of komt er een kartel met de N-VA antwoordt ze voorlopig niet. Eén krant vraagt zich af wat er nu moet gebeuren met de huidige zetelende VLD-ers, want de plaatsen zijn duur.

   

  Allemaal best leuk, maar nergens hoor ik hoe de VLD het beleid voor Antwerpen ziet. Of wat de inhoudelijke prioriteiten voor de liberalen in 2012 zijn. Hoe moet het probleem van de criminaliteit aangepakt worden? Wat met de toenemende islamisering van onze stad? Quid het mobiliteitsprobleem? Daarover horen we of lezen we geen letter. Neen, enkel over de persoon, over de electorale kracht van haar partij, enkel over strategieën bij een nakende coalitievorming.

   

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat er na het nieuws over de stadslijst van Janssens mét mystiek huwelijk, over het al dan niet lijsttrekkerschap van Bart De Wever en de komst van Turtelboom er ook nog even tijd en plaats gemaakt wordt voor een inhoudelijk politiek debat.

   

  Inhoud in de politiek: is het nog mogelijk anno 2012?

 • Durven Kiezen: ook in Hoboken

   

  thumb_500_lijsttrekkers%202.jpgVandaag heeft Vlaams Belang zijn lijsttrekkers voor de districtsraadsverkiezingen voorgesteld. Ik heb de eer in Hoboken de lijst te trekken. Ik ben er van doordrongen dat dit een zware verantwoordelijkheid is. Maar ik ga de verkiezingen met alle vertrouwen tegemoet.

   

  Want bij deze verkiezingen kan de rol van het Vlaams Belang niet overschat worden. Meer dan ooit zal het Vlaams Belang het verschil betekenen tussen meer van hetzelfde of échte verandering. Het Vlaams Belang zal een beslissende rol spelen tussen de verlening van inmiddels reeds meer dan 70 jaar socialisme of ander en beter. Een niet nader te noemen partij moet dus durven kiezen: verandering met het Vlaams Belang of het duivelspact met de socialisten.

   

  En ook in Hoboken moet men durven kiezen. Meer islamisering in ons district (met onder andere een islamitisch centrum in de Kapelstraat) of het terugdringen van de radicale islam. Durven kiezen voor meer kwaliteitsvolle winkels of de verdere leegloop van het winkelhart van Hoboken. Meer criminaliteit of een veilig Hoboken. U ziet het: Vlaams Belang kan en zal het verschil maken, ook in het Zuiderdistrict.

   

  Ook voor een andere reden zie ik de verkiezingen met alle vertrouwen tegemoet. Vlaams Belang Hoboken beschikt over gedreven mandatarissen, gedreven bestuursleden en de beste militanten van het Westelijk halfrond. Een ploeg om U tegen te zeggen. Ik ben dan ook zeer trots en dankbaar dat ik dit jaar hun lijsttrekker mag zijn.

   

  Het Vlaams Belang is klaar voor deze belangrijke verkiezingscampagne. Wie beweert dat het Vlaams Belang uitgeteld is, neemt zijn wensen voor werkelijkheid. Vlaams Belang geeft de strijd voor het eigen volk eerst nooit op. Wij trekken deze belangrijke campagne in met de woorden van Winston Churchill in onze gedachten:Never give in--never, never, never, never, in nothing great or small, large or petty, never give in except to convictions of honour and good sense. Never yield to force; never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.”

 • Brood en spelen

  Brood en spelen.jpgPatrick Janssens en Bart De Wever hebben alleszins één ding gemeen. Dat De Wever een groot liefhebber van de Romeinen en Latijn is, was al langer bekend. Bij Janssens is dat minder bekend. Maar bij Janssens is het vooral één aspect van de oude Romeinen dat hij hoog in het vaandel voert, nl. het Brood en Spelen.

   

  Gisteren sloot ‘De Winter van Antwerpen’ af met de traditionele gratis nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt. Daar konden naar verluidt enkele duizenden mensen zich te goed doen aan gratis drank en eten en kreeg elke aanwezige ook een geschenk, een muts of een baret, uiteraard met de stralende A. Wat de kostprijs van dit alles is, kon de aanwezigen niet deren. Kortom, iedereen gelukkig met het bestuur van A. Maar is dat wel zo?

   

  Het zijn immers niet de 10.000 aanwezigen die dit feest betalen. Maar wel alle 500.000 Antwerpenaren die getroffen worden door tientallen taksen en belastingen die onze stad rijk is. Daarom interesseert die kostprijs van die Winterevenementen mij wel. Ik zal dit dan ook opvragen bij de burgemeester. En dan gaat het niet over een verzuurde vraag van een oppositielid die de festiviteiten van het college niet gunt. Maar ik ben nogal een ‘quid pro quo’-persoon. Van mij mag het college en Janssens gerust feestjes geven als de stad behoorlijk bestuurd wordt én als er daar budgettaire marges voor zijn. Maar dat is niet het geval. De begroting moet ondermeer door de zware tekorten van het OCMW en de economische crisis binnenkort herbeken worden.

   

  En heeft Antwerpen reden tot vieren? Er heerst in Antwerpen een schrijnende armoede bij een groot deel van de bevolking. De stad krijgt evenmin de criminaliteit onder controle. De drugsoverlast in ’t stad is enorm. Of wat te denken van de recente brandstichting in Hoboken en de terreur van bepaalde groepen vreemdelingen tegen mensen van het eigen volk om ze uit bepaalde wijken weg te pesten. Ook van een inhaalbeweging in het onderhoud en het herstel van de straten en pleinen, merk ik weinig. En zo kan ik mij hele blog vullen met problemen die een dringende aanpak vergen.

   

  Dergelijke dure feesten (het nieuwjaarsvuurwerk alleen al kostte meer dan 30.000 euro) zijn op zijn minst ongepast. Ze dienen enkel om bepaalde groepen mild en zelfs tevreden te stemmen over het huidige bestuur. Kortom, het is een soort langgerekte verkiezingscampagne die Janssens en co nu al bijna zes jaar voeren. En daarvoor betalen de Antwerpenaren geen belastingen. De Antwerpenaar betaalt belastingen voor een veilige stad, een propere stad, een stad met goed aangelegde en veilige straten,… Kortom, geen vals gevoel van welbehagen, maar een degelijk en deugdelijk bestuur. Daar gaat het om.

 • In het voetbal is er maar één scheidsrechter

  GR2.jpgAl maanden probeert men in de media naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 de burgers duidelijk te maken dat er in Antwerpen een strijd zal losbarsten tussen Patrick Janssens, met zijn stadslijst en Bart De Wever met de N-VA. Een valse voorstelling vanwege de media. Want het is niets meer dan een schijngevecht. Wat gaat De Wever doen? Het beleid van de afgelopen zes jaar afbranden? Een beleid dat hij nota bene trouw vanuit de meerderheid heeft gesteund. Niet dus, maar de media dist het u graag op.

   

  Toen het duidelijk werd dat bij de Antwerpse verkiezingen het Vlaams Belang de rol van scheidsrechter zou spelen – N-VA zal immers moeten kiezen voor een coalitie met ons of voor nog eens zes jaar Jansssens – was dit voor de media weer geen goed verhaal. Dus moest er opnieuw een andere perceptie gecreëerd worden. In ‘Het Laatste Nieuws’ krijgt nu de VLD met Turtelboom de rol van scheidsrechter toebedeeld. Zij zal volgens de krant bepalen wie er begin 2013 de nieuwe burgemeester van Antwerpen wordt. ‘Gazet van Antwerpen’ is wat genuanceerder en kent ook Almaci van Groen een rol van betekenis toe.

   

  En dat alles met slechts één doel, de rol van het Vlaams Belang in ’t stad minimaliseren. De valse perceptie die ze hiermee creëren staat echter mijlenver van de realiteit. Stel, de N-VA lost in Antwerpen de verwachtingen in en haalt 35%. Dat is goed voor een goede 20 zetels. Voor een meerderheid van slechts één zetel heeft De Wever er dan nog 8 nodig. Voor dat aantal moet je toch als snel rond de 15% scoren. Gaan VLD of Groen dat halen? En daarbij,… gaat N-VA het aandurven Antwerpen zes jaar te besturen met slecht één zetel op overschot? Tuurlijk niet, dat is politieke zelfmoord.

   

  Eindconclusie: net als in het voetbal is in Antwerpen in oktober 2012 slechts één scheidsrechter, het Vlaams Belang. In het beste geval mogen VLD en Groen met een vlag zwaaien om aan te geven of de bal al dan niet het speelveld heeft verlaten.

 • Bestaat Berchem Sport voor de stad nog?

  KBS.jpgOok in de krant het artikel gelezen over de vernieuwde stadswinkel? Er wordt in het artikel verwezen naar het uitgebreide aanbod. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het er moeilijk mee heb. Is het een taak van een overheid om een kledinglijn, met mutsen, sjaals, jassen, enz. te ontwikkelen. Heeft een Antwerpenaar niet liever dat zijn straat er net bij ligt dan dat hij een kogelpen kan kopen met een Oostblok-geïnspireerde A op? Maar enfin, da’s een politieke discussie die ik tot in den treure voer op ’t Schoon Verdiep en ook zal blijven voeren.

   

  Maar minder politiek is de volgende vaststelling. In het aanbod van de nieuwe stadswinkel vind je supportersattributen voor de voetbalclubs R. Antwerp F.C. en Beerschot A.C. en voor de basketbalclub Antwerp Giants. Waar zijn de sjaals van de derde grootste en sinds jaren de sympathiekste voetbalclub van ’t Stad? Waar zijn de prachtige geel-zwarte kleuren van mijn geliefde Berchem Sport?

   

  Is Berchem Sport voor de stad onbelangrijk? Ze kennen hun geschiedenis daar niet, zeker? Berchem was niet alleen in het verleden een leverancier van schitterende voetballers die uitblonken in de nationale ploeg (Marcel Dries, Ludo Coeck,…), maar is dat recenter ook nog (Eric Van meir, Dembele,…). Was Berchem geen belangrijk deel van de terziele gegane “Entente Anversoise”, was Berchem Sport na de oorlog niet een paar keer vice-kampioen van België? Als er dan toch een stadswinkel moet zijn waar sjaals van voetbalclubs worden aangeboden, dan hoort Berchem Sport daar zeker thuis. En als we dan toch bezig zijn,… waar zijn de sjaals van Precura Antwerpen uit het volleybal? Waar zijn de sjaals voor Sasja uit het handbal,…

   

  Kortom, we dulden geen discriminatie in de stadswinkel! Leve Berchem Sport, leve lang onze zwart-gelen...

 • Stadslijst: het voordeel van de duidelijkheid

  GR2.jpgDat in Antwerpen de SP.A en de CD&V voor de verkiezingen van 2012 op één lijst gaan fungeren, heeft op zijn minst het voordeel van de duidelijkheid. Hoewel, ik het woord stadslijst niet zo graag gebruik. Het lijkt er dan op alsof die club alle stromingen binnen de Antwerpse bevolking vertegenwoordigt. En wie in Antwerpen woont, weet dat dit allesbehalve strookt met de realiteit.

   

  Maar kom, de duidelijkheid dus. Janssens maakt het met het opslorpen van de CD&V de kiezer in 2012 weer iets makkelijker. Idealiter zou ook nog de Open VLD zich bij het initiatief moeten aansluiten. Want dan heeft de kiezer een echte keuze. Een keuze voor het voortzetten van het huidige beleid door een stem op de lijst van de burgemeester. Of een keuze voor échte verandering in Antwerpen door een stem uit te brengen op het Vlaams Belang.

   

  Quid N-VA, zal u zeggen? Wel ook daar schept Janssens nu duidelijkheid. Bart De Wever (als hij dan al de lijst zou trekken) kan nu niet meer wachten tot 14 oktober 2012 om de keuze van zijn partij bekend te maken. Immers, zelfs in Antwerpen, zal het de N-VA niet gegeven zijn een absolute meerderheid in de wacht te slepen. Dus moet Bart eerlijk zijn met de kiezer en vooraf zeggen of de N-VA gaat voor een voortzetting van het beleid door te kiezen voor een coalitie met de socialisten en de pseudo-socialisten van Janssens. Of de N-VA moet stellen dat ze gaat voor échte verandering en opteert voor een coalitie met de mede-nationalisten van het Vlaams Belang. Veel opties zijn er immers bij een verkiezing met drie niet.

   

  Dus ik dank Janssens alvast voor die duidelijkheid. Intussen dwalen mijn gedachten af naar Dr. Martin Luther King… I have a dream.

 • Stad Antwerpen loopt betaalachterstand op

  facturen.jpgIn een onderzoek van Graydon viel het me op dat de stad Antwerpen de laatste maanden een achterstand heeft opgelopen inzake het tijdig betalen van facturen aan leveranciers. Waar Antwerpen het de laatste jaren niet slecht deed ten overstaan van de centrumsteden, tuimelt de stad nu achteruit naar de staart van het peloton.

   

  In antwoord op mijn schriftelijke vraag, kon Schepen Bungeneers niets anders dan dit beamen. Op 1 december 2010 waren er 6.487 facturen in omloop voor een totaal bedrag van 25.611.642 Euro. Hiervan werden 5.698 facturen (87%) voor een bedrag van 22.880.093 Euro (90%) tijdig betaald. Voor 789 facturen (12%) die een bedrag van 2.731.549 Euro (11%) vertegenwoordigen werd de vervaldag overschreden.

   

  Maar voor 2011 zijn er intussen 18.341 facturen in omloop voor een bedrag van 144.906.962 Euro. Van al deze facturen zijn er intussen 56% betaald voor een bedrag van 96.124.194 Euro (66,34%); Slechts 4.455 facturen, 24% dus werden tijdig betaald. Weliswaar voor een bedrag van 65.944.027 euro (45%). 31% van de facturen werd te laat betaald en dit voor een bedrag van 30.180.167 euro (21%). Van de 44% nog openstaande facturen is voor 18% (3.274 facturen) de vervaldatum inmiddels overschreden.

   

  De stad boert in het correct betalen van zijn factureren in vergelijking met vorig jaar enorm achteruit. De Schepen wijdt dit aan het invoeren van een nieuw boekhoudsysteem SAP. Maar de invoering van dit systeem was al lang bekend. Men kon zich daar perfect op voorbereiden. Hoe komt het dan dat er alsnog zo’n immense betaalachterstand wordt opgebouwd? En waarom heeft de Schepen gewacht met ingrijpen? Was hij dan niet op de hoogte dat er zich een probleem stelde? Of werd hij niet op de hoogte gehouden door zijn administratie? Als dat laatste het geval is, zit Schepen Bungeneers met een serieus probleem.

 • Evenementenbureau Janssens en Co

  brood en spelen.jpgOp de laatste dag van het jaar bulken de kranten van jaaroverzichten in alle maten en gewichten. Zo ook de Antwerpse kranten. En als ik de Harold Robbinsen en de Jackie Collinsen (lees: broodschrijvers) van het Antwerpse journaille mag geloven was het een fantastisch 2010.

   

  Dat het OCMW van Antwerpen eind 2010 op een zucht van het bankroet staat, wegens onder meer de toename van vreemde steuntrekkers (ongeveer 63% van de steuntrekkers is niet hier geboren), heb ik niet onmiddellijk gelezen. Nochtans is het OCMW van cruciaal belang voor de zwakkere Antwerpenaren, de senioren en de armen. Maar dat moesten we ons in 2010 niet zo zeer aantrekken, want kijk,… Daar varen de ‘kathedralen van de zee’ de Schelde op voor de “Tall Ships Race”. Wat een mooi evenement, met honderdduizenden bezoekers, was dat.

   

  Heel wat jonge gezinnen blijven onze stad verlaten. De ‘witte vlucht’ wordt het door sommigen genoemd, want het inwonersaantal van mijn geliefde Antwerpen groeit enkel aan door vreemde inwijking, met alle samenlevingsproblemen van dien. Maar geen erg, want Patrick Janssens en zijn ploeg zijn er in geslaagd om de ‘Ronde van Frankrijk’ door Antwerpen te laten rijden. Op een prachtige zonnige dag kon een massa volk in welgeteld 4 seconden het ‘Tourpeleton’ zien voorbijrazen. Wat hebben we als Antwerpenaar toch geluk.

   

  Ook criminaliteit blijft een probleem in Antwerpen. Volgens de meest recente cijfers die ik heb, worden de jongste maanden de streefnormen inzake korpsprioriteiten (woninginbraken, diefstallen met geweld, handtasroven, diefstallen gewapenderhand, diefstallen uit auto’s,…) niet gehaald. Vooral de buurt rond het De Coninckplein en in het verlengde de hele wijk 2060 sprong er in 2010 uit. Drughandel, geweld, overlast,…. De wijk 2060 is nog steeds onleefbaar. Maar wat een kniesoren zijn die inwoners van die bedreigde wijken toch. Wat hebben ze eigenlijk te klagen… Ze hadden deze zomer toch het bezoek van de ‘Duiker en de kleine reuzin’ van het straattheatergezelschap ‘Royal de Luxe’.

   

  De werkloosheid in Antwerpen is ei zo na de hoogste van heel Vlaanderen. Ook de armoede en het aantal leefloners neemt toe. Daar moet iets aan gedaan worden, maar gelukkig is daar weer Patrick Janssens en zijn stadsbestuur. In Antwerpen is immers een inzamelactie voor het goede doel meer dan op zijn plaats. En Janssens slaagde er in om het ‘glazen huis’ van Studio Brussel naar de Groenplaats te halen. En het was een succes. In een mum van tijd werd er in het gulle Antwerpen meer dan 5 miljoen euro opgehaald voor…. Aidswezen in Afrika. De arme Antwerpenaar vaart er wel bij.

   

  En zo kan ik nog uren doorgaan. Het maakt één zaak meer dan duidelijk. Janssens en zijn kornuiten regeren Antwerpen meer dan ooit onder het oude Romeinse adagium van ‘brood en spelen’. Janssens II is geen college, is geen stadsbestuur. Het is een evenementenbureau. Niets meer en niets minder.

 • Heeft een verzekeringsmaatschappij een maatschappelijke verantwoordelijkheid?

  politiewagen.jpgIk vind van wel. Ik was dan ook geschokt te vernemen dat Ethias de verzekeringspolis voor de voertuigen van de Antwerpse politie heeft opgezegd. Die polis is immers verlieslatend want de politievoertuigen botsen te veel. Een sofisme. Uiteraard lopen de politievoertuigen meer schade op. De politie gebruikt haar voertuigen dan ook op een andere manier dan u en ik. En ik hoop uit de grond van mijn hart dat dat zo blijft en dat de politiemensen die een dader van een gewapende overval achtervolgen meer bezig zijn met het vatten van dat crapuul dan met hun bonus-malus. Bovendien mag je niet vergeten dat veel van de schade niet de schuld is van de bestuurder, maar het gevolg is van vandalisme.

   

  Maar wat mij ook stoort is dat het net Ethias is die deze beslissing neemt. Ethias is gegroeid uit de openbare besturen en heeft nog altijd een hele hoop polissen van steden en gemeenten, van de Vlaamse en federale overheid in haar portefeuille. En wees gerust niet al de polissen van de stad Antwerpen zijn een verliespost voor de verzekeraar. Denk maar aan de verschillende brandverzekeringen of aan het pensioenfonds van de stad.

   

  Ik ben dan ook van mening dat de polis van de Antwerpse politievoertuigen niet los mag gezien worden van de andere Antwerpse polissen. Ethias moet dat als een geheel bekijken. En als ze dat niet willen doen, als ze wel vasthouden aan hun premieverhoging van 10%, dan moet de stad maar eens bekijken of ze voor die winstgevende polissen geen betere voorwaarden kan krijgen bij andere verzekeraars. Ethias mag niet vergeten dat ze door haar eigenheid een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft.

 • Gelukkig Nieuwjaar? Niet in Hoboken!

  ruitHet jaar 2010 is alvast in de wijk Den Draaiboom in Hoboken niet goed van start gegaan. Een honderdtal allochtonen richtten er tijdens de oudejaarsnacht een ware ravage aan. Voorlopig weinig reactie van het stadsbestuur en de politie.

  Wat de 'jongeren' aanrichtten in de buurt van de Gandhilaan was niet min. Een vrouw werd een bommetje in het aangezicht gegooid, ruiten van auto's werden ingeslagen, de ruiten van een inkomdeur van een appartementsgebouw werden vernield, vuilniscontainers werden omgegooid en het vuilnis werd in brand gestoken,...

  Talloze projecten werden in het recente verleden opgestart om de 'leefbaarheid' in de wijk te verbeteren. Zo was er een project met allochtone buurtvaarders dat door de toenmalige Vlaamse minister Keulen zo geroemd werd. Het heeft allemaal weinig zoden aan de dijk gebracht. De situatie is even erg als vijf jaar geleden. De buurtbewoners willen nu het recht in eigen handen nemen. Kan je het hen eigenlijk kwalijk nemen? Waarom hebben we het monopolie op het gebruik van geweld afgestaan aan de overheid? Inderdaad, omdat ze onze veiligheid zouden garanderen en onze eigendommen zouden beschermen. Wel, dan moeten ze dat ook doen.

  Mag ik anders een project suggereren om de 'leefbaarheid' van de wijk te verhogen? Een zero-tolerantiebeleid ten aanzien van dat soort vandalen/criminelen. Dat is de enige taal die die knaapkes verstaan. Ik ben eens benieuwd wat de burgemeester ter zake zal antwoorden wanneer mijn goede collega Staf Wouters hem ter zake interpelleert.