Politiek Algemeen

 • De politiek en een voetbalstadion

  Ghela.jpgRecent werd bekend dat de uitgeverij van Doorbraak.be het boek ‘De illegale Ghelamco-Arena’ van Ignace Vandewalle niet zal uitgeven. Ze zitten immers in een juridische strijd verwikkeld met Ghelamco over het boek. En ze vrezen dat de gerechtskosten te hoog zullen oplopen.

  Een vermijdbare situatie mijns inziens. De titel is dom gekozen. De meest ‘boeiende’ episodes in dit dossier speelden zich immers af lang voor er van Ghelamco sprake was. Ik stel niet dat er gesjoemeld is. Maar op weg naar het nieuwe stadion van AA Gent komen we wel wat opmerkelijke zaken tegen. Zaken die – wie weet - een mooi verhaal hadden kunnen opleveren.

  Lees meer...

 • 45.000 keer Respect

  cata.jpgVandaag liepen er meer dan 45.000 Catalaanse betogers door de straten van Brussel. 45.000 mensen die manifesteren op gemiddeld 1300 kilometer van hun woonplaats. 45.000 mensen, geteld door de politie. Ergo, waarschijnlijk onderschat.

  En die 45.000 betogers kwamen in Brussel respect vragen. Respect voor hun in Catalonië uitgebrachte stem. Respect voor hun mening en hun vrije meningsuiting. Respect voor hun politieke leiders, hun democratisch verkozen politieke leiders die in Spanje vervolgd worden voor hun mening.

  Lees meer...

 • Lothario moet hangen

  De Wever, Groen, Termont, integriteitsbureauTotale verbazing. Dat was mijn gevoel toen ik vernam dat een partij in de Antwerpse gemeenteraad een klacht heeft ingediend tegen de burgemeester en enkele van zijn schepenen. Reden? Aanwezigheid op een verjaardagsfeest van een bouwpromotor die ook opdrachten voor de stad uitvoert.

  Lees meer...

 • Martin McGuinness

  McGuinness, IRA, Sinn Féin, RIPOm een of andere onverklaarbare reden heb ik altijd een groter zwak gehad voor Martin McGuinness dan voor Gerry Adams. Misschien lag het aan die karaktervolle kop van McGuinness. Want wees nu eerlijk, meer Iers dan dat kan je een kop niet maken. Of was het misschien omdat hij zijn betrokkenheid bij het IRA niet ontkende. Ook al verzweeg McGuinness wat nu specifiek die rol was en hoe lang hij die rol heeft gespeeld.

  Lees meer...

 • De media beïnvloeden significant de verkiezingsuitslag

  wilders.jpg

  Ik snap niet dat mensen zich zo druk kunnen maken over de verslaggeving in de media over de verkiezingen in Nederland. Op de sociale media zie ik heel wat boze reacties over het feit dat Wilders als verliezer wordt bestempeld en Rutte als winnaar. Ik mijmer dan: “Was het dat maar…”

  Men beseft onvoldoende er iets aan de hand is dat veel gevaarlijker is voor de democratie. De media grijpen reeds vóór de verkiezingen in. Ze maken een “framing” voorafgaand aan de verkiezingen en beïnvloeden rechtsreeks het kiezersgedrag. Zo hebben de media de recente Nederlandse verkiezingen gereduceerd tot een loutere strijd tussen Mark Rutte en Geert Wilders, terwijl het over heel wat meer ging. Resultaat: De opmars van Wilders wordt wat afgebogen en de val van Rutte beperkt. Want met dat beeld gaan heel wat traditionele kiezers tegen hun overtuiging stemmen. Zo proberen ze een tactiek tegen Wilders opmars te bedenken. De decimering van de PVDA is daar een deelresultaat van.

  Lees meer...

 • Einde van de babes, intrede van de gegroefde gezichten?

  Mieke van hecke.jpgWel, dit vind ik nog eens een onverwachte wending. CD&V duidt aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Mieke Van Hecke aan als lijsttrekker voor de Gentse gemeenteraad. 70 zomers jong, 10-tallen jaren ervaring op allerhande politieke niveaus, intellectueel en levenservaren. Ik ben noch aanhanger van die partij noch van de persoon, maar eindelijk kiest er nog eens een partij voor kennis en kunde, politieke ervaring en levenservaring.

  Lees meer...

 • De (Vlaamse) traumatische Beweging

  Psychiater.jpgDoor hun wezen en vooral door de media-aandacht die ze genereren, zijn Vlaams-nationale partijen steeds de speerpunt van de Vlaamse Beweging geweest. Het zijn bovendien stuk voor stuk partijen die succesvol zijn of waren. Maar de trauma’s die deze partijen met zich meedragen zorgen er telkenmale voor dat het succes niet bestendigd kan worden.

  Lees meer...

 • Havenbedrijf: Ban politici

  IMG_0463.JPGGisteren was er wat commotie op de Antwerpse gemeenteraad. In het kader van het omvormen van het Gemeentelijk Havenbedrijf tot een NV, worden de gemeenteraadsleden van de oppositie uit de Raad van Bestuur van het bedrijf gebannen. (allez, op de socialisten na) Marc Van Peel geeft hiermee een eerste goede aanzet om te komen tot een performante RvB. Maar hier mag het niet bij blijven. De volgende stap moet zijn dat ook de gemeenteraadsleden van de meerderheid uit de RVB verdwijnen.

  Lees meer...

 • Peeters reeds voor 1/3de geslaagd

  Peeters.jpgOnderschat een Tjeef nooit. Het zou een credo moeten zijn in de Wetstraat. Toch voor iedereen die de naoorlogse politiek wat heeft gevolgd. Begin september beslisten de federale onderhandelaars Marianne Thyssen van CD&V aan te wijzen als nieuwe Europese commissaris. MR (en ook anderen) hadden laten weten dat in dat geval de CD&V geen aanspraak kon maken op die andere grote post, nl. het premierschap. Aldus wordt besloten dat de volgende premier ‘uit de liberale familie’ zal komen. Ondanks die beslissing bleef Didier Reynders (MR) ontgoocheld. Hij had zichzelf graag in de Europese commissie zien zitten.

  Lees meer...

 • De échte uitdaging

  Onafhankelijk.jpg

  Via Twitter bereikte mij enkele opmerkingen over mijn artikeltje ‘Aartsmoeilijk, maar voor wie?’. Het was te kritisch, zuur tegenover Bart De Wever en ik ‘vergis me van vijand’. Een antwoord hierop leek me niet echt mogelijk in 140 tekens, vandaar dit vervolgstukje.

  De mensen die bezorgd zijn over het geestelijke welbevinden van Bart De Wever kan ik alvast geruststellen. Ik ken Bart al vele jaren. Hij kan heus wel tegen kritiek, hij is niet echt geïnteresseerd in wat Wim Wienen over zijn politieke parcours denkt en in de drukte van ‘s mans bestaan heeft hij geen tijd om mijn blog te lezen (als hij dat überhaupt al zou willen mocht hij wel tijd hebben).

  Lees meer...

 • Aartsmoeilijk, maar voor wie?

  16.jpgMet dit ene woord gaf N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat de federale regeringsvorming geen ‘walk in the park’ zal worden. En eigenlijk ook dat er geen vanzelfsprekendheden zijn. Voor wie wordt het moeilijk. Voor de onderhandelende partijen of voor Bart De Wever, ergo de N-VA, zelf? Het is maar een hoogst persoonlijke analyse, maar wat denken jullie van het volgende…?

  Lees meer...

 • Zwarte Piet als symbool van de vrijheid

  zwarte piet.jpgMet de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank over de Sinterklaasintrede, woedt de discussie over Zwarte Piet weer in alle hevigheid. Volgens de rechtbank zou het verder bestaan van Zwarte Piet beledigend zijn voor zwarte mensen. Enfin, mijn grootvader zaliger zou tevreden zijn nu de ‘zwarten’ niet meer mogen beledigd worden. Het was ooit anders.

  Lees meer...

 • Schijngevecht

  schijngevecht.jpg

  “De relatie tussen de gedoodverfde coalitiepartners N-VA en CD&V zit op een dieptepunt. “ Of “De Wever tackelt Peeters.” Dat zijn zowat de meest gelezen zinnetjes in de kranten vandaag. Dergelijke artikels roepen bij mij toch wel wat vragen op.

  Bv. Zijn journalisten dom? Iedereen weet immers dat het zogenaamde gevecht tussen De Wever en Peeters niet meer is dan een schijngevecht. Elkaar een beetje afkatten om het resultaat van hun partijen wat op te pompen, maar om na 25 mei over te gaan tot de orde van de dag. Zouden er journalisten zijn die dat niet door hebben? Als dat het geval is, zijn ze – tja, hoe moet ik het zeggen – dom.

  Lees meer...

 • Woorden en daden: een wereld van verschil

  geen woorden maar daden.jpg

  Ergernis, ergernis. Verkiezingscampagnes van traditionele partijen zullen blijkbaar nooit veranderen. Waarom moeten hun standpunten altijd diametraal staan op wat ze ervoor hebben gedaan en wat ze erna zullen doen?

  Het begon al zondag. In het VTM-nieuws zag ik Bart De Wever in een speech op zijn congres stellen dat er met de N-VA geen sprake is van het afschaffen van ASO en dat er dus niets in huis zal komen van de hervorming van het secundair onderwijs. Vijf jaar aan een stuk hebben Vera Celis, Goedele Vermeire en Kris Van Dick het rapport Monard en dus later het Masterplan hervorming secundair onderwijs vurig verdedigd in het Vlaams Parlement. Ik zie Kris nog altijd op de tribune van de plenaire zaal staan waar hij “de matrix” en zelfs de brede eerste graad verdedigde. Vraag journalist: “De N-VA is dan van mening veranderd?” Antwoord De Wever: “Neen, dat is altijd ons standpunt geweest.” Lap, daar vloog mijn televisie het raam uit.

  Lees meer...

 • Wat betekenen de cijfertjes voor Fons Dreibunders uit de Seefhoek?

  cijferdans.jpgIn aanloop naar de verkiezingen van 25 mei a.s. zijn de traditionele partijen N-VA, CD&V en SP.a aan een ware cijferdans begonnen. De ene gaat X-aantal miljarden euros besparen om dan meer investeringsruimte te creëren, de ander wil dan weer Y-aantal miljoenen euros besparen op de sociale zekerheid om dat geld dan Z-aantal miljoenen euros te gebruiken voor een verlaging van de loonkost,… En zo gaat dat maar door.

  Lees meer...

 • Hoogmoed en minachting

  2133052773_3.jpg

  Gisteren hadden we in de gemeenteraad het debat over de rellen met radicale moslims in Borgerhout. Een interessant en ook scherp debat, vooral tussen Dewinter en Janssens. Janssens wil maar niet inzien dat enkel door de radicale islam in Antwerpen te bestrijden we dergelijke rellen kunnen vermijden. Maar volgens hem is er eigenlijk niet zo veel gebeurd die zaterdag. Ik vrees dat de partijen die deze mening delen binnen afzienbare tijd spijt gaan hebben. Ze luisteren weer niet naar het Vlaams Belang. Nochtans bewijzen de problemen van vandaag de dag dat we – spijtig genoeg – gelijk hebben gekregen met wat we al die jaren al hebben gezegd.

   

  Lees meer...

 • Quid échte verandering?

  Campagnewagen.JPGGisteren raakte bekend dat VLD-schepen Luc Bungeneers overstapt naar N-VA. Hij zal er de Merksemse districtslijst aanvoeren. Zo zet de N-VA nog maar eens in de verf dat politiek vandaag niet meer is dan topvoetbal. Je gaat gewoon naar de meestbiedende. Clubliefde hoeft niet meer, trouw nog minder. Bungeneers is tenslotte al aan zijn derde “voetbalclub” toe.

  Lees meer...

 • Politici horen niet thuis in spelprogramma's

  clownsneus.jpgVandaag kreeg ik een e-mailbericht van SBS met de voorstelling van het nieuwe seizoen van 'De slimste mens ter wereld.' Opnieuw maken verschillende politici hun opwachting in het programma. Maar die politici maken zich vaak meer belachelijk dan wat goed voor hen is. Daarmee leggen ze een smet op andere politici die hun job wel serieus nemen. Vandaar dat ik onderstaand antwoord bezorgde aan zowel SBS als aan de andere Vlaamse omroepen.

  Lees meer...

 • Ontideologisering (1): het VB versus inwisselbare partijen

  partijvantstad.jpgDe afgelopen weken, op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen, is nog maar eens gebleken tot wat de ontideologisering van politieke partijen leidt. Partijen vullen nu hun lijsten met al wat ze maar op straat tegen komen. Van politieke overtuiging is er geen sprake meer. Het gaat volgens hen over een ‘project’.

  Lees meer...

 • Cordon Sanitaire, und kein Ende

  Annemans.jpgHet gebeurt niet vaak dat ik op deze blog teksten van anderen breng. Maar de jongste column van mijn collega Gerolf Annemans, met wie ik trouwens een voorliefde voor ironie deel, is te goed om hem hier niet integraal te brengen. Gerolf maakt even de analyse van de bevestiging van het Cordon Sanitaire door de N-VA, en meer bepaald door Jan Jambon. En ja, Gerolf, de wijze woorden van Karel Dillen, reizen met mij mee doorheen de rest van mijn leven. Dillens woorden zijn mijn politieke GPS.

  Lees meer...

 • Schiet niet op de boodschapper

  PC meldpunt.jpg

  Amai, mijne frak. Wat een gedoe rond de Vlaams Belang-website www.meldpuntillegaliteit.be. Waarom die website? Omdat het inzake illegale vreemdelingen en alle bijkomende problemen de spuigaten uitloopt, tiens.  

  Vandaag heeft een illegale vreemdeling in dit land acht keer meer kans geregulariseerd te worden dan dat hij de kans loopt effectief te worden uitgewezen. Is zoiets in een rechtstaat nu nog normaal? De regularisatiemachine draait op volle toeren. Jaarlijks komt er ongeveer een stad als Mortsel bij aan geregulariseerde illegale vreemdelingen. De regularisaties gebeuren nu op individuele basis via artikel 9bis en 9ter van de vreemdelingenwet.

  Lees meer...

 • Evenementenbureau Janssens en Co

  brood en spelen.jpgOp de laatste dag van het jaar bulken de kranten van jaaroverzichten in alle maten en gewichten. Zo ook de Antwerpse kranten. En als ik de Harold Robbinsen en de Jackie Collinsen (lees: broodschrijvers) van het Antwerpse journaille mag geloven was het een fantastisch 2010.

   

  Dat het OCMW van Antwerpen eind 2010 op een zucht van het bankroet staat, wegens onder meer de toename van vreemde steuntrekkers (ongeveer 63% van de steuntrekkers is niet hier geboren), heb ik niet onmiddellijk gelezen. Nochtans is het OCMW van cruciaal belang voor de zwakkere Antwerpenaren, de senioren en de armen. Maar dat moesten we ons in 2010 niet zo zeer aantrekken, want kijk,… Daar varen de ‘kathedralen van de zee’ de Schelde op voor de “Tall Ships Race”. Wat een mooi evenement, met honderdduizenden bezoekers, was dat.

   

  Heel wat jonge gezinnen blijven onze stad verlaten. De ‘witte vlucht’ wordt het door sommigen genoemd, want het inwonersaantal van mijn geliefde Antwerpen groeit enkel aan door vreemde inwijking, met alle samenlevingsproblemen van dien. Maar geen erg, want Patrick Janssens en zijn ploeg zijn er in geslaagd om de ‘Ronde van Frankrijk’ door Antwerpen te laten rijden. Op een prachtige zonnige dag kon een massa volk in welgeteld 4 seconden het ‘Tourpeleton’ zien voorbijrazen. Wat hebben we als Antwerpenaar toch geluk.

   

  Ook criminaliteit blijft een probleem in Antwerpen. Volgens de meest recente cijfers die ik heb, worden de jongste maanden de streefnormen inzake korpsprioriteiten (woninginbraken, diefstallen met geweld, handtasroven, diefstallen gewapenderhand, diefstallen uit auto’s,…) niet gehaald. Vooral de buurt rond het De Coninckplein en in het verlengde de hele wijk 2060 sprong er in 2010 uit. Drughandel, geweld, overlast,…. De wijk 2060 is nog steeds onleefbaar. Maar wat een kniesoren zijn die inwoners van die bedreigde wijken toch. Wat hebben ze eigenlijk te klagen… Ze hadden deze zomer toch het bezoek van de ‘Duiker en de kleine reuzin’ van het straattheatergezelschap ‘Royal de Luxe’.

   

  De werkloosheid in Antwerpen is ei zo na de hoogste van heel Vlaanderen. Ook de armoede en het aantal leefloners neemt toe. Daar moet iets aan gedaan worden, maar gelukkig is daar weer Patrick Janssens en zijn stadsbestuur. In Antwerpen is immers een inzamelactie voor het goede doel meer dan op zijn plaats. En Janssens slaagde er in om het ‘glazen huis’ van Studio Brussel naar de Groenplaats te halen. En het was een succes. In een mum van tijd werd er in het gulle Antwerpen meer dan 5 miljoen euro opgehaald voor…. Aidswezen in Afrika. De arme Antwerpenaar vaart er wel bij.

   

  En zo kan ik nog uren doorgaan. Het maakt één zaak meer dan duidelijk. Janssens en zijn kornuiten regeren Antwerpen meer dan ooit onder het oude Romeinse adagium van ‘brood en spelen’. Janssens II is geen college, is geen stadsbestuur. Het is een evenementenbureau. Niets meer en niets minder.

 • Welkom Jan Peumans

  Jan Peumans.jpgVerschrikkelijk. Ik vind het heel erg wat Jan Peumans is overkomen in het Waalse Visé. Hij incasseerde enkele rake klappen van een Waal die van mening is dat een N-VA-er in Wallonië niet welkom is. Ik vind het erg omdat onze voorzitter nu niet echt als radicaal door het leven gaat. Hij is bovendien een minzaam man en een man van de geweldloosheid. Dat heeft hij ook bewezen toen hij belaagd werd. De keren dat ik dergelijke zaken moest ondergaan heb ik in de meeste gevallen ‘Oud Testamentisch’ gereageerd. Ik hoop alleszins dat de opgelopen verwondingen snel helen.

   

  Peumans laat aan de media weten dat hij er niet goed van is en dat hij nooit had verwacht dat hij zou aangevallen worden vanwege zijn politieke ideeën. Tja, het enige dat ik daarop kan zeggen is: “Welkom in de club van de wegens hun politieke overtuiging belaagden”.

   

  Want sinds het prilste begin van het Vlaams Blok hebben wij moeten leren leven met verbale en fysieke agressie. Nooit zijn onze voertuigen echt veilig voor vandalisme. Pogingen tot brandstichting en brandstichting waren sommigen hun deel. Het aantal doodsbedreigingen is intussen niet meer te tellen. Ook het aantal ‘rake klappen’ tellen we allang niet meer. En dan gaat het zeker niet altijd over kopstukken van de partij. Ook de brave, hardwerkende militant die zijn vrije tijd opoffert voor zijn overtuiging, deelt in de klappen. Een opsomming van alle dergelijke feiten van de afgelopen 30 jaar kan ik niet geven omdat ik vrees dat de server van Skynet (waar deze blog gehuisvest is) zou kunnen crashen.

   

  Maar ik begrijp dat voorzitter Peumans er niet goed van is. Een leuke club kan je het niet noemen.

 • Geen federale regering meer mogelijk: Vlaanderen onafhankelijk

  Van Rompuy.jpgEric Van Rompuy is voor mij meer dan gewoon een collega. Ik weet dat veel van mijn collega’s in het Vlaams Parlement hem een oude verzuurde grompot vinden - genre Waldorf of Stadler - die nooit heeft kunnen verkroppen dat hij geen minister meer is kunnen worden. Maar ik ben wel in meer zaken een buitenbeentje en ik vind hem een wijs man, een man met een enorme politieke bagage. De schaarse babbels die ik met hem heb gehad, waren steeds leerrijk en bevatten vaak bruikbare tips voor een parlementaire nieuweling als ik.

   

  Daarom geloof ik enorm in zijn pessimisme dat hij gisteren in het tv-programma ‘De Zevende Dag’ tentoonspreidde over de federale regeringsvorming. Hij herinnerde me tevens aan woorden die ik op deze site al eens heb neergeschreven. Namelijk de woorden van de laatste unitaire voorzitter van de Christen-democraten, Robert Houben. Die stelde dat Vlaanderen niet onafhankelijk zal worden door een of andere stoere uitspraak van een of andere partijvoorzitter of van een of andere Vlaamse instelling, maar dat Vlaanderen onafhankelijk zal worden door het simpele feit dat er geen federale regering meer zou kunnen gevormd worden.

   

  Ik had die woorden van Houben voor het eerst gelezen in de ‘Memoires’ van Wilfried Martens en gebruikte ze in een stukje op deze site over de regeringsvorming van 2007 onder Leterme. Ik was blijkbaar te vroeg. Maar het feit dat Van Rompuy dit vandaag openlijk verkondigt, betekent dat het er niet alleen heel slecht uitziet met de regeringsvorming, maar ook met België.

   

  En in tegenstelling tot Eric Van Rompuy - respect of niet, we blijven politieke tegenstanders – hoop ik uit de grond van mijn hart dat het echt zo ver is. Na de woorden van Van Rompuy, raad ik de zogenaamde staatsmannen en –vrouwen aan het boek van Gerolf Annemans over de ordelijke opdeling zeer aandachtig te lezen. Ze zullen het nodig hebben.

 • Weg met de kiesvereniging, leve de politieke partij (met ideologie)!

  campagne_vlamingeneerstAls ik de jongste berichten, ondermeer en zelfs vooral, over lijstvorming volg, kan ik niets anders dan concluderen dat de meeste partijen niets meer zijn dan kiesverenigingen. Elke beslissing wordt genomen in het kader van het aantal potentiële stemmen het kan opleveren. Op een dergelijke manier is beleid onmogelijk.

   

  Waar is de tijd dat ideologie nog belangrijk was? Naar aanleiding van zijn memoires en ook naar aanleiding van de publicatie van extracten van zijn dagboek, betreurde Leo Tindemans het gebrek aan ideologie in de politiek. En stelde hij dat zonder ideologie beleid onmogelijk was. En hij heeft gelijk.

   

  En aan ideologische ondergrond, aan visie, ontbreekt het vandaag de dag. Je ziet dat als bij een lijstvorming een partij als de N-VA een lijsttrekker aanduidt die openlijk stelt: “Ik krijg het niet warm van een Vlaamse Leeuw’. Waarmee hij duidelijk bedoelde dat hij niet echt achter de ideologie van het Vlaams-nationalisme staat. Maar ook de CD&V is in dat bedje ziek. Als hij in het programma ‘De Zevende Dag’ werd gevraagd waarom hij bij de CD&V was terecht gekomen en niet bij de SP.a, probeerde Rik Torfs dat te vergoelijken met de zin: ‘Ik denk niet dat ik bij een superideologische partij ben terecht gekomen.

   

  Een ideologie is nochtans essentieel om een waardevolle invulling aan een samenleving te geven. Je neemt dan beslissingen, je hakt knopen door in functie van die ideologie. Zo kan je werkelijk een beleid voeren, want als je je keuzes enkel laat afhangen van een mogelijke stem die ja al dan niet kan winnen, wordt je geslingerd van hier tot naar nergens. De partijen zijn vandaag de dag niets meer dan kiesverenigingen, waar de plaatsing van kandidaat X of Y, belangrijker is dan het programma, dan de visie op de samenleving.

   

  Gelukkig zit ik in een partij waar men duidelijk het programma, de visie op de samenleving en de ideologie primeert. Geen witte konijnen, geen tv-sterren of would-be-tv-sterren, maar stuk voor stuk ideologisch geschoolde kandidaten die weten waarheen met Vlaanderen. Kandidaten die gaan voor Vlamingen Eerst.

 • Vlaamse jobs voor Vlaamse arbeiders

  Actie OpelVandaag hebben we onder het motto “Vlaamse jobs voor Vlaamse arbeiders: Opel in Vlaamse handen” actie gevoerd voor de gebouwen van Opel in Antwerpen. Dit ter ondersteuning van de arbeiders in de auto-industrie. In deze tijden van crisis is vanzelfsprekend dat wij met het Vlaams Belang actie doen om de arbeiders in Vlaanderen een hart onder de riem te steken.

  Het Vlaams Belang is immers de sociale volkspartij bij uitstek en neemt het op voor de belangen van de Vlaamse arbeiders. Dit duidelijk in tegenstelling met de liberale partijen Open-VLD  en  LDD, die bv. overheidssteun aan de auto-industrie niet zien zitten. Nochtans zou het verdwijnen van de auto-industrie een massa Vlaamse jobs kosten. Wij blijven dan ook – in tegenstelling tot LDD en Open-VLD- geloven in de toekomst van de auto-industrie in Vlaanderen”.

  Bovendien wordt nogmaals aangetoond dat een onafhankelijk Vlaanderen beter in staat zou zijn om de crisis die vandaag heerst aan te pakken. Een onafhankelijk Vlaanderen heeft bv. de middelen om de loonkost en de vennootschapsbelasting te verminderen wat de Vlaamse bedrijven meteen heel wat meer concurrentieel maakt. Maar Vlaanderen heeft die bevoegdheid niet. Bovendien is een federaal coherent economisch beleid niet meer mogelijk. De Vlaamse en Waalse economieën verschillen hiervoor te veel en hebben nood aan totaal verschillende maatregelen. Een Belgisch economisch beleid heeft geen zin.

  Diegenen die zeggen dat het bij de verkiezingen niet over communautaire thema’s mag gaan, maar dat de verkiezingen enkel moeten handelen over de aanpak van de economische crisis dwalen. Het aanpakken van de communautaire thema’s, het gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen zal zorgen voor een meer efficiënte aanpak van de economische crisis dan de chaos die we nu kennen in het Belgische carcan. Jawel, ook de economische crisis, of al zeker de impact ervan in Vlaanderen, heeft alles te maken met de communautaire chaos.

 • Vlaamse diplomatie is nodig

  stiefmoeder karel_de_guchtHeeft er iemand eind vorige week het incident Peeters-De Gucht gevolgd? Vorige uitte Minister-president Kris Peeters kritiek op de Belgische diplomatie in de Verenigde Staten. In het kader van het GM-dossier stelde de Vlaamse Minister-president dat er duidelijk wat schortte aan de informatiedoorstroming vanuit de diplomatie naar de Vlaamse regering. Hij stelde vast dat door de gebrekkige informatie hij achter de feiten diende aan te hollen. Peeters overwoog zelfs een extra Vlaamse diplomaat richting VS te sturen.

   

  Amper één dag later trok Peeters, na kritiek van zijn federale collega De Gucht, zijn staart weer in. Peeters liet weten dat hij geen Vlaamse Diplomaat naar New York zal sturen. De federale stiefmoeder De Gucht stelt dat een eigen Vlaams buitenlands beleid geen zin. Ook de kritiek van De Gucht op het pas geopende Flanders House in New York moet hierin gekaderd worden. Peeters van zijn kant lijkt zich nu bij deze opmerkingen van stiefmoeder De Gucht neer te leggen

   

  Ik vind de houding van de Vlaamse Minister-president onbegrijpelijk. De essentie van het probleem is vooral dat de Belgische diplomaten de neiging hebben om het volledige buitenlands beleid als een exclusief federale aangelegenheid te beschouwen, en dat ze Vlaanderen zien als een ondergeschikt in plaats van een nevengeschikt niveau. Nochtans, en dat zal niemand ontkennen, heeft Vlaanderen wel degelijk belangen te verdedigen in het buitenland. Het dossier GM is daar een pijnlijk voorbeeld van.

   

  Ook in dit dossier blijkt dat de Belgische federatie een handicap vormt voor de Vlamingen: ze dragen wel, als belastingbetalers, bij aan de instandhouding en uitbouw van de federale diplomatie, maar de Vlaamse Regering kan wel niet rekenen op deze diplomatie en mag van de federale stiefmoeder geen even efficiënt parallel netwerk uit te bouwen.

   

  De huidige situatie toont aan dat er wel degelijk nood is aan een eigen Vlaamse diplomatie. Vlaanderen heeft intussen al jaren bevoegdheden inzake buitenlandse aangelegenheden. Het wordt dan ook tijd dat Vlaanderen ten volle gebruik begint te maken van deze bevoegdheden. En eindelijk een koers vaart zonder rekening te houden met welke stiefmoeders dan ook.

 • De kijker wil niet meer reclame op TV

  reclameDezer dagen wordt het nieuwe Mediadecreet besproken in het Vlaams Parlement. Zo worden de huidige decreten ondermeer aangepast aan de nieuwe Europese Richtlijn terzake. Deze aanpassing voorziet in een aanzienlijke versoepeling van de huidige reclameregels.

   

  Ik ben daar eigenlijk niet zo voor te vinden. We worden al overspoeld met reclame in de krant, op televisie, op radio, op het internet,… Ik ben dan ook blij dat blijkbaar televisiekijkend Nederland ook zo denkt. Op enkele commerciële omroepen in Nederland loopt nu een proef waarbij om de vijf en zeven minuten een programma wordt onderbroken voor een reclameblok. Resultaat? De kijker haakt massaal af. Een populair programma ziet hierdoor een kwart van zijn kijkcijfer verdwijnen. (lees hier

   

  Is dit nu een pleidooi tegen reclame op televisie? Uiteraard niet. Ik weet ook dat de commerciële omroepen hun advertenties nodig hebben om te overleven. En dat het vandaag moeilijk is om voldoende reclame binnen te halen. Ik blijf er dan ook bij dat in het kader van de Vlaamse verankering van onze commerciële omroepen het goed zou zijn dat de openbare omroep VRT de reclamemarkt niet langer zou afromen. Maar dat is een andere discussie.

   

  Maar wat wel duidelijk is geworden, is dat een overdosis reclame de kijker doet afhaken. Zoals mijn moeder zaliger altijd zei: “overdaad schaadt”. Zijn de door Europa opgedrongen versoepelde reclameregels dan wel een goede zaak voor televisiekijkend Vlaanderen?

 • Vlaanderens burgerzin

  MoskeeOnlangs publiceerde de KUL een onderzoek in verband met de houding van Vlamingen ten overstaan van de islam. Bijna de helft van de Vlamingen vindt dat de islam geen meerwaarde kan brengen aan de Europese cultuur en een even groot deel beschouwt bepaalde islamitische waarden bedreigend voor onze samenleving en vindt bepaalde aspecten van de islam gewelddadig.

   

  Los van het feit dat ik hun standpunt deel en dat er uiteraard mensen zijn die die standpunten niet delen (en da’s hun goed recht), moet ik de respondenten bij dit onderzoek gelukwensen. Het is verfrissend vast te stellen dat Vlamingen nog steeds – althans in dit onderzoek – hun eigen gedacht durven geven ondanks de politiek-correcte dogma’s die ons elke dag worden ingelepeld, ondanks de intimidaties en het brainwashen van mensen ter zake. Het is verfrissend vast te stellen dat de Vlaamse bevolking nog niet volledig is aangetast door het multikulvirus.

   

  Uiteraard staat politiek-correct Vlaanderen weer op zijn achterste poten. Er moeten opnieuw maatregelen getroffen worden, lees nog meer indoctrinatie en heropvoeding. Opnieuw steekt het knusse clubje van zelfverklaarde wereldverbeteraars het belerende vingertje op naar de Vlaamse bevolking.

   

  Wel, dat de Vlamingen zich maar niet laten doen en dat ze ook in de toekomst blijven durven uitkomen voor hun mening, dat ze blijven durven zeggen wat ze denken. Ook en zeker tegen de politiek-correcte kaste in. Kortom ,dat ze een gezonde uiting blijven geven van hun burgerzin.

 • Rechten van de mens

  SOS DemocratieVanmorgen op het nieuws hoorde ik in het nieuws dat het vandaag de zestigste verjaardag is van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). In dit kader stelde men dat na de aanslagen van 9/11 de vrije meningsuiting in het Westen steeds meer onder druk komt te staan.

   

  Mag ik daar als voormalig Vlaams Blokker en huidig Vlaams Belanger eens flink mee lachen? Er was nog lang geen sprake van 9/11 toen men in dit land vijf (!) wetten én de Grondwet (!) wijzigde, enkel en alleen maar om de politieke moord op dé oppositiepartij Vlaams Blok voltrekken. Mag ik er op wijzen dat het meer dan één jaar voor de aanslagen op het WTC was, dat de dagvaarding van onze goede pater Leman werd afgeleverd op het Madouplein?

   

  De terroristische aanslagen van Londen en Madrid moesten nog plaatsvinden toen Pater Leman naar aanleiding van de onbevoegdverklaring van de Rechtbank en het Hof van Beroep in Brussel verklaarde: “dan moeten we maar op zoek gaan naar rechters die wel bereid zijn om het Vlaams Blok te veroordelen”. Kortom 9/11 en de aanslagen van Londen en Madrid hebben niets te maken met het feit dat de vrijheid van meningsuiting in dit onzalige land gefnuikt wordt.

   

  En ook anno 2008 houdt het niet op. Frank Vanheckes onschendbaarheid werd recent opgeheven om hem te kunnen vervolgen als verantwoordelijk uitgever van een plaatselijk blad wegens zogenaamd racisme. Opnieuw moet onze partij zich voor de Raad van State verantwoorden wegens een zogenaamd racistische uitspraak en dreigt men er mee de partijfinanciering van het Vlaams Belang af te nemen. Dit enkel en alleen om de échte oppositie in dit land monddood te maken. En gisteren was het de beurt aan Filip Dewinter die een klacht aan zijn broek krijgt bij het CGKR voor een recent pamflet. Vrije meningsuiting? Blijkbaar heeft men er hier nog nooit van gehoord.

   

  Verbaast het u dan dat ik vandaag geen zin heb om de verjaardag van de UVRM te vieren? De UVRM geldt in België immers niet.